ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Ο μόνος στο πλήθος που αρνείται να χαιρετίσει φασιστικά (1936). Η ιστορία του August Landmesser

Η φωτογραφία τραβήχθηκε στην καθέλκυση γερμανικού στρατιωτικού πλοίου (του Segelschulschiff Horst Wessel) στις 13 Ιουνίου του 1936, καθέλκυση που παρακολούθησε ο Χίτλερ αυτοπροσώπως στο ναυπηγείοBlohm und Voss του Αμβούργου. Ο άντρας που μένει με σταυρωμένα τα χέρια και βλοσυρό ύφος την ώρα που εκατοντάδες γύρω του, όλοι γύρω του, υψώνουν το χέρι τους φωνάζοντας "Ζήτω η Νίκη" (Sieg Heil) είναι ο August Landmesser και η ιστορία της άρνησης ξεκινά με μια ιστοριά αγάπης.


Ο August Landmesser μπήκε στο NS-DAP το 1931, όπως πάρα πολλοί γερμανοί που έζησαν τη διάλυση της οικονομίας στην εποχή του μεγάλου Κραχ μέσα στην ηττημένη Γερμανία, με την ελπίδα πως έτσι θα έβρισκε δουλειά. Τρία χρόνια μετά θα γνωρίσει την Irma Eckler, εβραία στην καταγωγή, με την οποία θα ερωτευτούν και θα αρραβωνιαστούν ένα χρόνο αργότερα. Αυτό θα οδηγήσει στη διαγραφή του από το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα και στην απόρριψη της αίτησης γάμου με βάση τους πρόσφατους ρατσιστικούς Νόμους της Νυρεμβέργης. Τον Οκτώβρη του ίδιου έτους θα αποκτήσουν μια κόρη, την Ingrid.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1937, έκαναν μια αποτυχημένη προσπάθεια να διαφύγουν στη Δανία, όπου καισυνελήφθησαν στα σύνορα. Ο August συνελήφθη με την κατηγορία πως ντροπιάζει τη φυλή, κατηγορία με βάση στο φυλετικό δίκαιο του ναζισμού. Υποστήριξε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η Eckler ήξερε ότι ήταν καθαρά εβραία και αθωώθηκε στις 27 Μαΐου 1938 λόγω έλλειψης στοιχείων, με την προειδοποίηση ότι η συνέχεια του "αδικήματος" θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποινή φυλάκισης πολλών ετών. Παρόλα αυτά, το ζευγάρι συνέχισεδημοσίως τη σχέση του και ένα μήνα αργότερα ο Landmesser θα συλληφθεί ξανά και θα καταδικαστεί σε καταναγκαστικά έργα για δύο χρόνια σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Δεν θα ξαναέβλεπε ποτέ την Eckler πουσυνελήφθη από την Γκεστάπο και κρατήθηκε στις φυλακές Fuhlsbüttelόπου γέννησε τη δεύτερη κόρη τους, Irene. 

Τα παιδιά τουςαρχικά μεταφέρθηκαν στο ορφανοτροφείο της πόληςΣτην Ingrid αργότερα επετράπη να ζήσει με τη γιαγιά της (από τη μεριά της μητέρας της) και η Irene δόθηκε σε θετούς γονείς το 1941. Μετά τον θάνατο της γιαγιά της, το 1953, η Ingrid δόθηκε και αυτή σε θετούς γονείς.  Λίγα γράμματα έφτασαν από την IrmaEckler μέχρι τον Ιανουάριο του 1942. Πιστεύεται ότι εστάλη στο Κέντρο Ευθανασίας Bernburg το Φεβρουάριο του 1942όπου και θανατώθηκε με περίπου 14.000 ακόμα άτομα. Κατά τη διάρκεια της μεταπολεμικήςτεκμηρίωσης, το 1949 , ανακυρύχθηκε νεκρή με ημερομηνία θανάτου τις 28 Απριλίου του 1942.

Ο August θα αφεθεί ελέυθερος το 1941 όπου και άρχισε να εργάζεται ως εργοδηγός. Δύο χρόνια αργότερα θα στρατολογηθεί στην 999th Afrika Brigade που απαρτίζονταν από ποινικούς ή καταδικασμένους από το καθεστώς γερμανούς. Μέρος της 999th Afrika Brigade είχε φτάσει και στην Ελλάδα με στόχο τους αντάρτες. Ο Landmesser είχε χαθεί όμως κάπου στην Κροατία όπου εικάζεται ότι πέθανε έξι μήνες πριν η Γερμανίαπαραδοθεί επισήμωςΤο σώμα του δεν βρέθηκε ποτέΌπως και η Ecklerανακηρύχθηκε νομικά νεκρός το 1949.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες: 

Το 1951, η Σύγκλητος του Αμβούργου αναγνώρισε το γάμο του Landmesser και της Irma Eckler. Οι κόρες τουςκράτησαν τα ονόματα των γονιών τους, η Ingrid του πατέρα τους και η Irene της μητέρας τους.

Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στις 22 Μαρτίου 1991 στην εφημερίδα Die Zeit. Η αυθεντική είναι αυτή με τον κύκλο γύρω από τον Landmesser.

Το πλοίο "Horst Wessellπου χαιρετά το πλήθος, αξιώθηκε από τις ΗΠΑ ως έπαθλο πολέμου. Επαναλειτούργησε ως πλοίο της Ακτοφυλακής και μετονομάστηκε σε "Αετός". Είναι ακόμα σε υπηρεσία.

Η πρώτη και μοναδική φωτογραφία της οικογένειας (Ιούνιος 1938). Υπάρχει βέβαια ένα μπέρδεμα με την ιστορία που δεν βρήκα κάποιον να το εξηγεί. Είτε το μωρό δεν είναι η Irene είτε δεν γεννήθηκε στη φυλακή όπως λέγεται.
Το πλοίο στην υπηρεσία του Ράιχ

Το πλοίο που όλοι χαιρετούσαν στα χέρια των ΗΠΑ και στην υπηρεσία της Ακτοφυλακής των.
http://tro-mpa-xtiko.blogspot.com/2014/05/1936-august-landmesser.html#more

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=2k0WHvneKLk

Ανώνυμος είπε...

Γιατι τοσο μεγαλη σιωπη αδερφε;