ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Για όποιον ακόμα πιστεύει ότι το παράνομο εμπόριο δεν "στηρίζεται" από τις κυβερνήσεις-Οι ΗΠΑ αγόραζαν πληροφορίες με ναρκωτικά




Μεταξύ του 2000 και του 2012, η αμερικανική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με το μεξικανικό καρτέλ ναρκωτικών Σιναλόα, να μπορεί να βγάλει λαθραία τα δισεκατομμύρια δολάρια που έβγαζε από το εμπόριο ναρκωτικών σε αντάλλαγμα πληροφορίες για αντίπαλα καρτέλ. Οι πληροφορίες αυτές ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από δικαστικά έγγραφα που δημοσίευσε η μεξικανική εφημερίδα El Universal.


Σύμφωνα με γραπτές δηλώσεις ενός πράκτορα της Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEA) και ενός αξιωματούχου του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης σε ένα δικαστήριο του Σικάγο, όπου εκδικαζόταν ο Χεσούς Βικέντε Ζαμπάντα-Νιέμπλα, ο γιος του διοικητή της Σιναλόα, Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» Ζαμπάντα, που είχε συλληφθεί το 2009, έδειξαν ότι πράκτορες της DEA είχαν συναντηθεί περισσότερες από 50 φορές με επικεφαλής του καρτέλ αρχής γενομένης το 2000.

«Οι πράκτορες της DEA συναντήθηκαν με μέλη του καρτέλ στο Μεξικό για να αποκτήσουν πληροφορίες για άλλα καρτέλ και ταυτόχρονα για να χτίσουν ένα δίκτυο πληροφοριοδοτών, οι οποίοι ως αντάλλαγμα υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας για ναρκωτικά, που θα επέτρεπαν να υπάρχουν ακυρώσεις κυρώσεων στις ΗΠΑ», έγραψε η El Universal.

Διαβάστε επίσης: Irangate: Όταν η CIA πουλούσε για να αγοράσει κοκαΐνη

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο Μανουέλ Καστανόν, ο πράκτορας της DEA, στο δικαστήριο «στις 17 Μαρτίου 2009, συνάντησα για περίπου μισή ώρα σε ένα ξενοδοχείο τον Βικάντε και δυο άλλους - τον συνάδελφο Ντέιβιντ Χέροντ και μια συνεργαζόμενη πηγή, την δικηγόρο της Σιναόλα, Λόια Κάστρο, με τους οποίους συνεργαζόμουν από το 2005. Εγώ έκανα όλες τις κινήσεις εκ μέρους της DEA».

Ώρες αργότερα, Μεξικανοί στρατιώτες συνέλαβαν τον Ζαμπάντα Νιέμπλα – γνωστό και ως «Ελ Βιτσεντίλο» - για εμπόριο δισεκατομμυρίων δολαρίων κοκαΐνης και ηρωίνης. Ο Καστανόν και άλλοι πράκτορες της DEA τον επισκέφθηκαν αργότερα στην φυλακή όπου «τους εξέφρασε την επιθυμία του να συνεργαστεί».

O Πάτρικ Χέρν, εισαγγελέας εκείνη την περίοδο, ανέφερε στο δικαστήριο ότι σύμφωνα με τον ειδικό πράκτορα της DEA, Στίβ Φράγκα, η δικηγόρος Κάστρο προσέφερε πληροφορίες που οδήγησαν στην κατάσχεση ενός φορτίου κοκαΐνης 23 τόνων και σε άλλες κατασχέσεις «συνδεόμενες με διάφορες οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών». Επίσης, ανέφερε ότι ο «Ελ Μάγιο» Ζαμπάντα ζήτησε από τον γιο του να συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές.

Ο δικηγόρος του Ζαμπάντα Νιέμπλα, είπε στο δικαστήριο ότι η Κάστρο είχε κάνει μια συμφωνία με αμερικανούς πράκτορες στα τέλη της δεκαετίας του 90, η οποία θα διασφάλιζε ότι η Σιναλόα θα προσέφερε πληροφορίες για άλλα καρτέλ που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, οι οποίες με την σειρά τους θα απέρριπταν μια δίωξη κατά της ίδιας, δεν θα παρενέβαιναν στις δραστηριότητες της Σιναλόα και δεν θα ασκούσαν διώξεις στα κορυφαία μέλη της.

«Οι πράκτορες είπαν πως αυτή η συμφωνία είχε εγκριθεί από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα των ομοσπονδιακών αρχών», είπε ο δικηγόρος. Κατά την έκδοσή του στο Σικάγο στις αρχές του 2010, ο Ζαμπάντα Νιέμπλα είπε πως «είχε ασυλία από την σύλληψη και τις διώξεις» εξαιτίας της συνεργασίας του με τις αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές.

Η μεξικανική εφημερίδα, που είναι η πρώτη που δημοσιεύει τα στοιχεία, ανέφερε πως η σχέση της DEA και της Σιναλόα κορυφώθηκε την περίοδο μεταξύ 2006 και 2012, όταν διάφορα καρτέλ άρχισαν να κερδίζουν έδαφος στο Μεξικό.

Οι αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν τις επί χρόνια υποψίες ότι ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουζμαν, ο αρχηγός της Σιναλόα και ίσως ο πλέον διαβόητος έμπορος ναρκωτικών, συνεργαζόταν με τις αμερικανικές αρχές.

Η Σιναλόα είναι υπεύθυνη για το 80% της ηρωίνης, της κοκαΐνης, της μαριχουάνας και της μεθαμφεταμίνης που εισάγεται ετησίως στο Σικάγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: