ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Ίντερνετ & Υπερδραστική Μνήμη

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το Ίντερνετ αλλάζουν την φύση της μνήμης μας και πλέον όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με δύσκολα ερωτήματα, αντί να ψάχνουμε στο μυαλό μας τις απαντήσεις, αναρωτιόμαστε κυρίως αν θα
υπάρχουν στο κομπιούτερ και με τον ποιον τρόπο θα τις βρούμε, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Αν μάλιστα ξέρουμε πως οι απαντήσεις σίγουρα βρίσκονται στο κομπιούτερ, τότε είναι που δεν προσπαθούμε καν να τις θυμηθούμε, διότι είμαστε πολύ απασχολημένοι προσπαθώντας να θυμηθούμε σε ποιο ακριβώς file τις έχουμε σώσει ή με ποιες λέξεις-κλειδιά θα τις εντοπίσουμε στη μηχανή αναζήτησης!
Η σχετική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κολούμπια, δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Science» και υποδηλώνει πως το Ίντερνετ λειτουργεί πλέον ως «υπερδραστική μνήμη» (transactive memory) από την οποία εξαρτόμαστε για να θυμάται για λογαριασμό μας.
«Η υπερδραστική μνήμη είναι μια έννοια που ουσιαστικά υποδηλώνει την ύπαρξη εξωτερικών πηγών μνήμης – αληθινών χώρων αποθήκευσης πληροφοριών, τους οποίους δημιουργούν άλλοι άνθρωποι», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μπέτσι Σπάροου.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ: ΕΔΩ ΔΕΝ ΠΙΝΟΥΜΕ ΚΑΦΕ, ΟΥΤΕ ΧΟΡΕΥΟΥΜΕ ΣΑΜΠΑ

Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι. Ένα κείμενο για τη Βραζιλία που όλοι ξέρουμε πως υπάρχει, αλλά επιλέγουμε να μην τη βλέπουμε. Για τη Βραζιλία που βουλιάζει από τις διαδηλώσεις αγανάκτησης. 
Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι. Ένα κείμενο για τη Βραζιλία που όλοι ξέρουμε πως υπάρχει, αλλά επιλέγουμε να μην τη βλέπουμε. Για τη Βραζιλία που βουλιάζει από τις διαδηλώσεις αγανάκτησης. 

«Εδώ δεν πίνουμε καφέ, μόνο τον εξάγουμε. Και δε χορεύουμε σάμπα. Τα στερεότυπα τελείωσαν, όπως και η υπομονή» γράφει ο συντάκτης της επιστολής που δημοσιεύει το sombrero.gr. 


Το πλήρες κείμενο

Μπέλο Οριζοντε, Δευτέρα 17.06.2013

Αγαπητέ φίλε,


ναι μιλάω σε εσένα που ακούς Βραζιλία και σκέφτεσαι παραλίες, τακουνάκια, ανάποδα ψαλίδια, υπερμεγέθεις κώλους και ατελείωτα πάρτι. Συγγνώμη που σου χαλάω το όνειρο, αλλά το πάρτι τελείωσε.

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Συγκρίσεις ...

Του Γ. Γ.

Ακους τον σύντροφο Σεϊτ στο τηλέφωνο να σου μεταφράζει τι μεταδίδει αυτή την στιγμή το τηλεοπτικό κανάλι Χαγιάτ που κάνει λόγο για διαδηλωτές που στήνουν οδοφράγματα, συγκρούονται σώμα με σώμα με πάνοπλους μπάτσους, βλέπεις εικόνες που παραπέμπουν σε πεδίο μάχης. Πιτσιρικάδες, ηλικιωμένοι, με βόμβες μολότοφ, σφεντόνες, πέτρες ορθώνουν το ανάστημα τους μπροστά σε τεθωρακισμένα άρματα, αύρες, οχήματα εκτόξευσης νερού. Δέχονται, πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα, χημικά και όμως εκεί. Στο μετερίζι του αγώνα.

«Γυρνάς» ιστοσελίδα. Βλέπεις το πρόγραμμα που μεταδίδεται από την ΕΡΤ. Και τι αντικρίζεις; Κόσμο συγκεντρωμένο σε μια συναυλία να τραγουδάει "μην παρακαλώ σας μη, μη παρακαλώ σας μη, μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε την χώρα μου..." και καπάκι έναν συνδικαλιστή να μας λέει ότι η κυβέρνηση έχει πια χάσει την κοινωνική αποδοχή και πρέπει να πάμε σε εκλογές.

Θλίψη.