ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΥΡΙΖΕΙ Η ΝΑΟΜΙ ΚΛΑΙΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Του Σ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Στην Ιερισσό και στη Μεγάλη Παναγιά βρίσκεται αυτές τις μέρες η Καναδή δημοσιογράφος και συγγραφέας Ναόμι Κλάιν και γυρίζει ντοκιμαντέρ για το κίνημα των κατοίκων της περιοχής κατά της εξόρυξης χρυσού. 
Μαζί με το συνεργείο της επισκέφτηκε το δάσος και το ρέμα Καρατζά, όπου σχεδιάζονται το ανοιχτό όρυγμα και το φράγμα και, σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, έμεινε έκθαμβη από το καταπράσινο περιβάλλον, τα καθαρά τρεχούμενα νερά και τις βάθρες, όπου πολλοί ντόπιοι και επισκέπτες βουτάνε για να δροσιστούν.


Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπός της Κλάιν ήταν να συμπεριλάβει τις Σκουριές σε ένα ντοκιμαντέρ για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας στο περιβάλλον, αλλά, μετά τα όσα είδε και άκουσε, το ντοκιμαντέρ θα περιστραφεί κυρίως γύρω από την επένδυση και το κίνημα αντίδρασης των κατοίκων της περιοχής.



Φάνηκε αρκετά ενημερωμένη για το θέμα, κυρίως από το Ιντερνετ, αλλά αυτό που της κίνησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον ήταν η ανοιχτή επιστολή των γυναικών της περιοχής μετά την καταδρομική νυχτερινή επιχείρηση της αστυνομίας για τη σύλληψη των δύο κατοίκων της Ιερισσού, για τον εμπρησμό του εργοταξίου της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές. Γι' αυτό και έκανε συνεντεύξεις κυρίως με γυναίκες της Ιερισσού.

Επισκέφθηκε επίσης τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Στρατώνι, τους κατοίκους της Μεγάλης Παναγιάς, ενώ πήγε και στην περιοχή της εξόρυξης για να μιλήσει με ντόπιους που δραστηριοποιούνται δίπλα στο όρυγμα, μελισσοκόμους, αγρότες και κτηνοτρόφους.


Ελεύθερος και ο τρίτος

Επισκέφτηκε επίσης τα δικαστήρια Πολυγύρου, όπου χθες απολογήθηκε ο τρίτος των κατηγορουμένων για τον εμπρησμό, ο οποίος τελικά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 8.000 ευρώ, περιοριστικούς όρους και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Εντύπωση προκάλεσε στους ντόπιους που τη συνόδευαν ότι, ενώ μέχρι τώρα η αστυνομία δεν τους επέτρεπε καν την είσοδο στο κτήριο, μπροστά στη Ν. Κλάιν οι πόρτες του κτηρίου άνοιξαν διάπλατα.

Την ίδια ώρα οι Χαλκιδικιώτες Τόλης Παπαγεωργίου και Μαρία Καδόγλου και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης μιλούσαν στον Καναδά, στο Πανεπιστήμιο της Οτάβας, για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές από την καναδική «Eldorado Gold».

Παρούσα ήταν και η Ελληνοκαναδή βουλευτής Νίκι Αστον, που είπε ότι το Καναδικό Συνταξιοδοτικό Ταμείο έχει επενδύσει στην «Eldorado Gold» και ο καθένας με αριθμό κοινωνικής ασφάλισης έχει συμμετοχή σε αυτό και θα πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στα μεταλλεία. Στο ακροατήριο βρέθηκε ο πρόεδρος της εταιρείας από το Βανκούβερ, Νορμ Πίτσερ, αλλά και ο υπεύθυνος επικοινωνίας της «Ελληνικός Χρυσός», Κώστας Γεωργαντζής, ο γενικός διευθυντής της «Χρυσωρυχεία Θράκης», Γιώργος Μαρκόπουλος, και ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, Γιώργος Γλυνιαδάκης. Παρακολούθησαν χωρίς να παρέμβουν και έφυγαν πριν από το τέλος της εκδήλωσης.

http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια: