ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Τι λέει ο 14χρονος Αφγανός- θύμα ρατσιστικής επίθεσης. Δείτε τη μαρτυρία του.




Οι "Γιατροί του Κόσμου" έδωσαν στη δημοσιότητα το συγκλονιστικό βίντεο με τη μαρτυρία του παιδιού που δέχτηκε την άνανδρη ρατσιστική επίθεση. Μια μαρτυρία που παραλίγο να οδηγήσει και σε σύλληψη του.
Η απόφαση του 14χρονου Ισμαήλ να καταγγείλει στις αστυνομικές αρχές την επίθεση εναντίον του, λίγο έλειψε να οδηγήσει στη σύλληψή του, γεγονός που αποτράπηκε την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα των "Γιατρών του Κόσμου", Νικήτα Κανάκη.
"Με ρώτησαν από που είμαι. Τους είπα ότι είμαι από το Αφγανιστάν και ά(Το πρ(ρχισαν να με χτυπάνε", λέει ο Ισμαήλ. "Ένας από αυτούς άρχισε να με χτυπάει με ένα μπουκάλι μπύρας. Λιποθύμησα. Ένας περαστικός με βρήκε και με πήγε στο νοσοκομείο. Εκεί επειδή δεν είχα χαρτιά μου έδωσαν τις πρώτες βοήθειες και με έδιωξαν.
"Οι μπλούζες τους είχαν ένα σήμα με δυο δάφνινα δεντράκια που κάτω ενώνονταν και μέσα είχαν ένα άλλο σχήμα", είπε ο μικρός για τους δράστες της επίθεσης.
"Τώρα χτύπησαν εμένα. Ας γίνει κάτι να μην ξαναχτυπήσουν άλλους", συμπληρώνει.
Ο 14χρονος έφυγε από το νοσοκομείο με  ράμματα σε όλο του το πρόσωπο μετά την ρατσιστική επίθεση και απευθύνθηκε στους Γιατρούς του Κόσμου.
Έρευνα από την Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής
Την επίθεση σε βάρος του 14χρονου Αφγανού τη Δευτέρα του Πάσχα στο κέντρο της Αθήνας θα διερευνήσει η υπηρεσία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας σε συνεργασία με την υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Η αστυνομία διαψεύδει πάντως δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο 14χρονος είχε τεθεί υπό κράτηση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν προσπάθησε να ταξιδεύσει στην Ελβετία για να συναντηθεί με τη μητέρα του.
"Από τα στοιχεία και τις καταγραφές του αστυνομικού τμήματος Αερολιμένα Αθηνών, δεν προκύπτει κράτηση του συγκεκριμένου αλλοδαπού, όπως αναφέρεται σε ορισμένα δημοσιεύματα", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Μετά την έκταση που πήρε το θέμα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε σαφές ότι το παιδί ούτε θα συλληφθεί ούτε και θα απελαθεί ο νεαρός και θα γίνουν προσπάθειες να ενωθεί και πάλι με την οικογένειά του. Ένα παιδί που από τα 14 του χρόνια, γνώρισε το απάνθρωπο πρόσωπο του ρατσισμού. Απλά επειδή βρέθηκε στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή.
Παραλίγο σύλληψη του 
τραυματισμένου παιδιού
Ο νεαρός Αφγανός, που δέχτηκε επίθεση από μαυροφορεμένους άντρες στο κέντρο της Αθήνας και ζήτησε βοήθεια από τους "Γιατρούς του Κόσμου", αποφάσισε να δώσει κατάθεση την Τρίτη στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, προκειμένου να καταγγείλει το περιστατικό.
Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν είχε άδεια παραμονής στην Ελλάδα παραλίγο να είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή κράτηση και απέλασή του από τις αστυνομικές αρχές, παρότι ήταν τραυματισμένος και σε κατάσταση σοκ.
Το ενδεχόμενο αποτράπηκε από τους "Γιατρούς του Κόσμου" και τον επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Γιώργο Τσαρμπόπουλο, ο οποίος παρενέβη στην υπόθεση.
Τη Δευτέρα, το NEWS 247 επικοινώνησε με τον Νικήτα Κανάκη, Πρόεδρο της Οργάνωσης, ο οποίος μίλησε για τη βαρβαρότητα της δολοφονικής επίθεσης
''Πρόκειται για ένα ακόμα περιστατικό ρατσιστικής βίας που έφτασε στα γραφεία μας. Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης περίπτωσης είναι πως πρόκειται για ένα παιδί. Μόνο ως βαρβαρότητα μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε", είπε χαρακτηριστικά.
Για κενό της ελληνικής νομοθεσίας στην προστασία των θυμάτων ρατσιστικής βίας έκανε λόγο από τη δική του μεριά, ο κ. Τσαρμπόπουλος και επισημαίνει ότι η Ύπατη Αρμοστεία και οι υπόλοιποι φορείς μέλη του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας έχουν ζητήσει επανειλημμένα να γίνεται αναστολή της απόφασης κράτησης και να υπάρχει μέριμνα για προσωρινή διαμονή στην Ελλάδα των θυμάτων ρατσιστικής βίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο 14χρονος Αφγανός δέχτηκε επίθεση τη Δευτέρα του Πάσχα από μαυροφορεμένους άνδρες, οι οποίοι τον χτύπησαν και τον χαράκωσαν στο πρόσωπο με σπασμένο μπουκάλι μπίρας. Στη συνέχεια, πήγε σε εφημερεύον νοσοκομείο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ωστόσο σύμφωνα με τους γιατρούς του Πολυιατρείου των "Γιατρών του Κόσμου" δεν υπήρξε πλήρης ιατρικός έλεγχος.
Δύο ημέρες μετά, απευθύνθηκε στους "Γιατρούς του Κόσμου" λόγω των έντονων πόνων που είχε.
"Προχώρησα στη δημοσιοποίηση του θέματος, γιατί είχα καιρό να δω τέτοια βαρβαρότητα. Ήταν κτηνωδία αυτό που έκαναν στο παιδί" λέει ο κ. Κανάκης.
Οι "Γιατροί του Κόσμου" έχουν κινητοποιηθεί και στην κατεύθυνση της επανένωσης του παιδιού με την οικογένειά του, που βρίσκεται στην Ελβετία, ζητώντας άσυλο.
Ο νεαρός Αφγανός έχει ζητήσει να καταγραφεί η ιστορία του σε βίντεο που δημοσιεύεται παραπάνω.
Το νομοσχέδιο προβλέπει στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, φυλάκιση από τρεις μήνες ως και έξι χρόνια και πρόστιμο ως και 20.000 ευρώ για όσους υποκινούν ή διεγείρουν σε ρατσιστική βία ή αρνούνται τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή τις γενοκτονίες.
Επίσης, το σχέδιο νόμου προβλέπει αντίστοιχες ποινές για τον αρχηγό ή τους βουλευτές κόμματος που μπορεί να κάνουν ρατσιστικές ή φιλοναζιστικές αναφορές από το βήμα της Βουλής.
Το νομοσχέδιο έχει αποσυρθεί για περαιτέρω επεξεργασία υπό την επίβλεψη του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, Τάκη Μπαλτάκου.
Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Γιατροί του Κόσμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: