ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Η σφαγή του Λαντλόου και ο Λούις Τίκας. Ο Κρητικός που ύψωσε το ανάστημα του στους Ροκφέλερ.

Ενώ η σφαγή της Νέας Μανωλάδας είναι ακόμα νωπή, σαν σήμερα μια άλλη σφαγή έλαβε χώρα, πριν από 99 χρόνια. Η σφαγή του Λαντλόου (Ludlow Massacre) στις ΗΠΑ στις 20 Απριλίου του 1914 με θύματα απεργούς ανθρακωρύχους διαφόρων εθνοτήτων, ανάμεσα τους και Έλληνες, που δούλευαν στα ορυχεία χαλκού των Ροκφέλερ. Έκτοτε, η 20η Απριλίου  αποτελεί ακόμη και σήμερα ημέρα μνήμης για τα αμερικάνικα συνδικάτα.



Ο ηγέτης των απεργών ήταν ένας Κρητικός από τα Λουτρά Ρεθύμνου, ονόματι Ηλίας Σπαντιδάκης, που στην ιστορία θα περάσει με το όνομα Louis Tika.




Για τον ηρωικό αυτό Κρητικό έχουν γραφεί πολλά που πολύ εύκολα μπορείτε να βρείτε και να εντοπίσετε. Έτσι θα αρκεστώ στο παρακάτω βίντεο που είναι αρκετά περιγραφικό ώστε να έχετε μια πλήρη εικόνα του σπουδαίου αυτού ανθρώπου.





Το τι ακριβώς έγινε μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Το τραγούδι που ακούγεται στο βίντεο  - για όσους δεν το γνωρίζουν - είναι το "Working class hero" του αείμνηστου John Lennon. Κι ενώ το βίντεο τιτλοφορείτε "Ποιός θυμάται τον Λούης Τίκα;" εγώ θα αλλάξω λίγο τον τίτλο, κάνοντας τον "Ποιός γνωρίζει τον Λούης Τίκα;". Διότι είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πάρα πολλοί συνάνθρωποι μας που τον αγνοούν και δεν μπορώ να τους κατηγορήσω γι' αυτό.

Σήμερα όσοι επισκέπτονται  το Τρινιντάντ του Κολοράντο, αντικρίζουν το μεγαλόπρεπες μνημείο των δολοφονηθέντων εργατών, μαζί με τον Κρητικό ηγέτη τους Λούη Τίκα, τον ήρωα που αψήφησε την κτηνώδη δύναμη των «corporations» και πρόταξε τα στήθη του στην αυτοκρατορία των Ροκφέλερ.

Ο Τίκα μπορεί να έχασε τη ζωή του στα τριάντα του χρόνια όμως θα μείνει αθάνατος στην ιστορία, όσο κι αν οι φονιάδες του θα ήθελαν να τον εξαφανίσουν.


Ένας Ελληνοαμερικανός ο Ζήσης Παπανικόλας έγραψε ένα βιβλίο γι' αυτόν με τίτλο "Buried Unsung", το οποίο έχει κυκλοφορήσει και στα Ελληνικά με το τίτλο «Αμοιρολόϊτος: Ο Λουίς Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου»  από τις εκδόσεις ΚΑΤΑΡΤΙ. Επίσης υπάρχει ένα ποίημα γι' αυτόν με τίτλο "From Crete to Colorado" από τον Sam Abrams, ενώ για την σφαγή στο Λαντλόου, ο μεγάλος τροβαδούρος Woody Guthrie έγραψε το 1944  το περίφημο «Ludlow Massacre» που γνώρισε μεγάλη επιτυχία.


Τέλος παραθέτω τους παρακάτω συνδέσμους για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα γι' αυτό τον ηρωικό συμπατριώτη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: