ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

BΟΛΟΣ-Είναι υψηλό το τιμολόγιο του νερού

Υποστηρίζουν οι μισοί σχεδόν πολίτες που συμμετείχαν σε έρευνα της «Μεσόγειος SOS»


Γράφει:
20/03/2013, 15:25
Με στόχο τον συντονισμό όλων των φορέων που ασχολούνται με την διαχείριση του νερού πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Βόλου, η πρώτη συνάντηση της «Συμμαχίας για το νερό» στην οποία συμμετέχουν το Δίκτυο των Ελληνικών Πράσινων Πόλεων, μέλος του οποίου είναι και ο Δήμος Βόλου, η Μ.Κ.Ο. Μεσόγειος SOS αλλά και το γερμανικό Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ. 

Στόχος είναι να καταγραφούν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία όλων που ασχολούνται με θέματα διαχείρισης νερού και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, κυρίως και με γερμανικούς φορείς, με τους οποίους θα υπάρξει συνάντηση στο τέλος Μαΐου του 2013. Τον Σεπτέμβριο το 2013 προγραμματίζεται ανοιχτή εκδήλωση για το θέμα σε κεντρικό επίπεδο, ενώ τον Οκτώβριου του 2013, προγραμματίζονται δράσεις τοπικού χαρακτήρα για την ενημέρωση και των πολιτών.

Πανελλαδική έρευνα
Όπως επισήμανε εκπρόσωπος της Μ.Κ.Ο. «Μεσόγειος S.O.S.», που είχε και την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Συμμαχίας, σε πανελλαδική έρευνα που έγινε από το Δεκέμβριο του 2011 μέχρι και το τέλος του 2012 και στην οποία συμμετείχαν 1600 άτομα απαντώντας σε σχετικό ερωτηματολόγιο, προέκυψε ότι 92% των πολιτών θεωρεί το νερό δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, 90% επιθυμούν να συμμετέχουν στις αποφάσεις για το νερό, 80% των πολιτών γνώριζε πόσα χρήματα ακριβώς πληρώνουν για το νερό, όμως 48,5% δεν γνώριζε πόσα κυβικά νερό καταναλώνουν, ενώ 54,3% δεν γνώριζαν από πού προέρχεται το νερό που φθάνει στη βρύση τους.
Επιπλέον 46,5% θεωρούν ότι το τιμολόγιο του νερού είναι υψηλό, ενώ 66,3% ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν κάτι παραπάνω ως τέλος ύδρευσης, αρκεί τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις για την ποιότητα του νερού σε κάθε περιοχής. Πάντως 70% των πολιτών δεν είχαν επαρκή γνώση για τα θέματα διαχείρισης του νερού.

Ο δήμαρχος Βόλου
Tη σταθερή και αταλάντευτη θέση της Δημοτικής Αρχής Βόλου υπέρ του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ΔΕΥΑΜΒ, υπογράμμισε για μια ακόμη φορά σήμερα ο δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ κ. Πάνος Σκοτινιώτης.
Δίνοντας το στίγμα των ριζικών αλλαγών που δρομολογήθηκαν τα δυο τελευταία χρόνια στην ΔΕΥΑΜΒ, ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε μεταξύ άλλων ότι, αναλαμβάνοντας πριν δύο περίπου χρόνια την ευθύνη της διοίκησης του έκτου σε πληθυσμό Δήμου της χώρας, όπως προέκυψε από τον Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης), η παρούσα Δημοτική Αρχή είχε δεσμευτεί για μια σύγχρονη, επιστημονικά και κοινωνικά, αντιμετώπιση του πολυτιμότερου, ίσως, δημόσιου αγαθού, δηλαδή του νερού. «Σήμερα, δύο χρόνια μετά, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε προχωρήσει σταθερά και αταλάντευτα στο δρόμο αυτό, έχοντας συσσωρεύσει πολύτιμες εμπειρίες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σκοτινιώτης υπογράμμισε ότι το βασικό εργαλείο της πολιτικής της Δημοτικής Αρχής Βόλου στο νερό, είναι φυσικά η ΔΕΥΑΜΒ, τον κοινωφελή χαρακτήρα της οποίας υπερασπίζεται η Διοίκηση της Επιχείρησης με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, έχοντας ως σταθερή και αταλάντευτη θέση ότι το νερό αποτελεί δημόσιο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Στόχος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, όπως είπε, είναι η εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών υδροδότησης σε κάθε οικισμό του Δήμου, με καλής ποιότητας νερό. Όχι μέσω της εξάντλησης των φυσικών πόρων, αλλά μέσω δράσεων εξοικονόμησης και μείωσης του νερού που χάνεται, λόγω της κακής ποιότητας τόσο των δικτύων όσο και της διαχείρισης των υδραγωγείων. Βασικός άξονας του παραπάνω στόχου, είναι ο διαχωρισμός των χρήσεων του νερού, για την ύδρευση, την άρδευση και τη βιομηχανική χρήση, σε συνδυασμό με την επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου λύματος, αρχικά για τις ανάγκες άρδευσης τμημάτων του πράσινου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος.


magnesianews

Δεν υπάρχουν σχόλια: