ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Trivia για φασίστες

Fasces
Φασισμός (ετυμολογία)Ο όρος φασισμός προέρχεται από την ιταλική λέξη Fascismo που ετυμολογείται από την λατινική «fasces» (φάσκες, ενικός: fascis, ιταλικά fascio :φάσιο) που ονομάζονταν συγκεκριμένο αρχαίο ρωμαϊκό έμβλημα εξουσίας, που απεικόνιζε «ράβδους δεμένες γύρω από έναν πέλεκυ».
Η λέξη παραπέμπει στους «littores» (λιτόρες) που ήταν ένα είδος ομάδων σωματοφυλάκων των γερουσιαστών της αρχαίας Ρώμης οι οποίοι διακρίνονταν από μια ράβδο που κρατούσαν και η οποία ήταν το σύμβολο της εξουσίας τους. Οι fasces ήταν στην αρχαία Ρώμη σύμβολο της εξουσίας των δικαστών και συμβόλιζαν την «ισχύ δια της ενώσεως»: μια μόνο ράβδος σπάζει εύκολα, ενώ μια δέσμη πολύ δύσκολα. Οι ράβδοι δεμένες γύρω από έναν διπλό πέλεκυ που έγινε το σύμβολο του φασισμού. Η αντιστοιχία με τους φασιστές της δεκαετίας του '20 βρίσκεται στο ότι οι πρώτες ομάδες φασιστών που σχηματίστηκαν στην Ιταλία ονομάστηκαν «fascio di combattimento», δηλαδή ομάδες-δέσμες μάχης. 



Ο λιπαρός μελαμψός φυρερ υποστηρίζει ότι η συμμορία του είναι συνεχιστές του Ι. Μεταξα. Εμείς πάλι υποστηρίζουμε πως και οι δύο είναι φασίστες, αν και ο τελευταίος μπορεί να χαρακτηριστεί και νεοναζί χωρίς κανένα ενδιασμό.

Αλήθεια ο Μεταξας ξέρετε φαντάζομαι τη εμβλημα είχε για τη (φασιστική) νεολαία του, την ΕΟΝ. Που χαιρετούσε και αυτή "αρχαιοελληνικά".

Ο "αρχαιοελληνικός" χαιρετισμός

Μήπως να είχαν και αρχαιοελληνικό σύμβολο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: