ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Όταν οι ακροδεξιοί αναβαθμίζουν την αισθητική τους…



Σκηνή 1η: Ενας άνδρας με αποκριάτικη στολή αρκούδας τριγυρίζει στο Αννόβερο. Πλησιάζει ανυποψίαστους μετανάστες, τους σφίγγει το χέρι και νεύει φιλικά «αντίο». Μοιάζει άκακος, έως και χαριτωμένος.
Σκηνή 2ηΤο κοινό έχει πάρει τις θέσεις του για την προγραμματισμένη εκδήλωση στις Διαπολιτισμικές Εβδομάδες της Φρανκφούρτης, όταν ξαφνικά εισβάλλουν τρεις άνδρες με λευκές μάσκες και ένα στερεοφωνικό. Χορεύουν ανάμεσα στις σειρές υπό τους ήχους τέκνο μουσικήςΜοιάζουν άκακοι - άντε να γκρινιάξουν λίγο οι γηραιότεροι για αυτές τις καινούργιες μόδες, τα flashmobs.
Σκηνή 3η: Μέσα στη νύχτα της πόλης, του Αμβούργου και του Ροστόκ, του Χάλμπερσταντ και του Ντονάουεσινγκεν,δεκάδες άτομα με τις ίδιες λευκές μάσκες, που θυμίζουν εκείνες των Anonymous, περπατούν κρατώντας πυρσούς στα πιο στενά δρομάκια. Με λίγο μοντάζ θα δείχνουν ολόκληρος στρατός.  Μοιάζουν άκακοι - τίποτα ακτιβιστές ίσως, κατά της λογοκρισίας στο Ιντερνετ ή των πολέμων ή του καπιταλισμού. Αποκαλούνται Αθάνατοι - άλλο πάλι και τούτο.

Και η συνέχεια:
Στο βίντεο της σκηνής από το Αννόβερο που ανέβηκε στο Ιντερνετ, υπό τους ήχους χαρωπής μουσικής, μια φωνή περιγράφει τις ξενοφοβικές προθέσεις  της «αρκούδας της απέλασης». Στο βίντεο από τη Φρανκφούρτη οι «χορευτές» του Γερμανικού Κινήματος Ταυτότητας κραδαίνουν πανό που γράφουν «Πυροβολήστε την πολυπολιτισμικότητα». Στα βίντεο με τους «στρατούς» των Αθανάτων η ησυχία της νύχτας έχει αντικατασταθεί από δραματική μουσική και ακροδεξιά συνθήματα.

Τέλος οι εποχές που η ακροδεξιά αισθητική επέβαλλε στη Γερμανία στρατιωτικά άρβυλα και ξυρισμένα κρανία. Η νέα γενιά εξτρεμιστών πειραματίζεται με μια ενημερωμένη εικόνα, αντιγράφοντας μεθόδους συνυφασμένες με την κουλτούρα της αριστερής διαμαρτυρίας. Ενα τοπικό «ιβέντ» που περνάει σχεδόν απαρατήρητο μετατρέπεται έτσι σε ένα θεατρικό κλιπ ικανό να αποσπάσει χιλιάδες «κλικ» - 21.000 στην περίπτωση του «flashmob» στη Φρανκφούρτη. Ο συνωμοτικός τρόπος με τον οποίο διοργανώνονται οι ακτιβιστικές αυτές δράσεις ιντριγκάρει το κοινό στο οποίο απευθύνονται, τους νέους, και κρατάει δύο βήματα πίσω την Αστυνομία.

 Τέλος; Μια καινούργια αρχή, δυστυχώς.

sxoliastesxwrissynora

Δεν υπάρχουν σχόλια: