ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Έρευνα - head trip: υποκατάστατο κανναβης, τωρα και στα καλά "ψιλικατζιδίκα"

Head Trip : Συνθετικά κανναβινοειδή, "Χημικό Χασίς", "Συνθετικο Χόρτο". Διάλεξε και πάρε
Εξαιρετικά εθιστικό

Το σκηνικό μας εκτυλίσσεται στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς, εκείνο του Μπάρμπα-Τάκη του μουστακαλή που πας να αγοράσεις το γάλα της γιαγιάς σου, τα τσιγάρα του γέρου σου (πόσο ’80s) και τα king size “μεγάλα” χαρτάκια σου — δεν μασάς ρε, είσαι θεριακλής και ας είναι το ψιλικατζίδικο κατευθείαν απέναντι απ’την μπατσοφωλιά, κι ας σταβομουτσουνιάζει σχεδόν κάθε φορά που στα δίνει σε στιλ ”ας όψεται το κέρδος, αλήτη ναρκομανή“. Σήμερα, πηγαίνοντας πάλι για τα χαρτάκια, με το που πατάς πόδι καταλαβαίνεις πως θα αργήσεις λίγο. Προηγείται μια πιτσιρικαρία 5 τεμαχίων, έρλι τουέντις όλα τους.

-”Εεε… Θέλουμε αυτές τις δυο μπύρες και… εεε… μεγάλα χαρτάκια“.
Χαζοχαμογελάς, “δικοί μας” τα παιδιά, δεν τα κόβεις για φορτηγατζήδες.
-”Και ένα φακελάκι κάνναβης τους ενός γραμμαρίου“.



ΤΙ;! Γουρλώνεις τόσο που ο τελευταίος της παρέας σε βοηθάει να μαζέψεις τα μάτια σου και να τα βάλεις πίσω στις κόγχες! Ο Τάκης, ατάραχος και άκρως φλεγματικός, δεν κουνάει βλέφαρο. Ανοίγει ένα συρτάρι που βρίσκεται μπρος στα πόδια του με σχεδόν αντανακλαστικό τρόπο που υποδηλώνει κάμποση επανάληψη, βγάζει από μέσα ένα μεταλλιζέ σακουλάκι τύπου zip-lock με φαντεζί σχεδιάκια, το παραδίδει στον μαγκάκο και του ανακοινώνει πως όλα μαζί βγαίνουν γύρω στα 33 ευρώ και κάτι ψιλά — ας όψεται το κέρδος, αγαπητά μου παιδιά! Να σου “από το πουθενά” σκάνε μούρη και τα στρουμφάκια, δύο για την ακρίβεια, σαν να ήταν βαλτά! Ίδρωσε το κωλοτρυπίδι σου; Μήπως μας “δώσαν“; Μη μασάς, ακόμα και τα πιτσιρίκια είναι ψύχραιμα αν και πεταρίζει λίγο το ματάκι τους — αντανακλαστικά άλλων εποχών βλέπεις. Τα μπατσόνια είναι φιλικότατα, μάλιστα χαιρετάνε ένθερμα και τον Τάκη! Όχι, δεν ήρθαν να δέσουν κανένα, και ναι, γνωρίζουν πολύ καλά τι πουλάει ο ψιλικατζής — ήρθαν μάλιστα να πάρουν και αυτοί ένα πακετάκι μαζί με τα τσιγάρα τους!

Το παραπάνω δεν είναι κάποιο σενάριο που δημιούργησε ο μαστουρωμένος σου εγκέφαλος όταν αποκοιμήθηκες με τον μπάφο στο στόμα, μόνο και μόνο για να ξυπνήσεις τρομαγμένος με το βρακάκι σου υγρό όταν η κάφτρα έπεσε πάνω σου, έκαψε μπλούζα και βρήκε ρώγαούτε κάποιο μελλοντικό σενάριο αποποινικοποίησης. Το συγκεκριμένο σενάριο αποτελεί πραγματικότητα που κάλλιστα παίζει σε κάποιο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς σου, ναι εν έτει 2012 (μην σου πω από το 2011), ναι… εν Ελλάδι! Η μόνη διαφορά με την “πραγματικότητα” είναι πως αντί για κάνναβη, θα ακούσεις τον μαγκάκο μαστουραίο να ζητάει αρωματικό “ποτ πουρί“, “ινσένς” (incense) ή κάτι παράξενα “Head Trip“, “Freedom“, “Cloud 10” και λοιπά ευφάνταστα ονόματα.
Το φακελάκι του Head Trip όπως μπορείς να το βρείς στο κοντινό σου ψιλικατζιδικο
Το φακελάκι του Head Trip όπως μπορείς να το βρείς στο κοντινό σου ψιλικατζιδικο


Ποδανέ μου αναγνώστη καλωσόρισες στον πλανήτη Γη – όχι, δεν είναι Salvia divinorum, είναι η νέα γενιά μαστούρας που έφτασε και στο Ελλάντα μας: στα υποκατάστατα κάνναβης ή αν θέλουμε να κυριολεκτούμε, σε συνθετικά κανναβινοειδή γνωστά και ως “κανναβομιμητικά“. Τα παραπάνω προϊόντα (π.χ. Head Trip) έρχονται μέσα σε κάτι μεταλλιζέ σακουλάκια, που περιέχουν μέσα μια μικρή ποσότητα από κομματάκια κάποιου φυτού (κάποιου βοτάνου, δεν έχει σημασία, είναι το “έκδοχο“) με έντονη αρωματική μυρωδιά — σαν τα ποτ πουρί που χρησιμοποιεί η μάνα σου σε κάτι γυάλινα μπώλ για να μυρίζει όμορφα το σαλόνι.
Έρχονται συνήθως σε συσκευασίες του 0.5 ή 1 γραμμαρίου σε τιμές από 15 εώς 30 ευρώ αντίστοιχα, με την προειδοποίηση πάνω πως δεν προορίζονται για ανθρώπινη χρήση/κατανάλωση (νομικό το ζήτημα-disclaimer φάση), είναι αρωματικά βλέπεις, αλλά σπανιώς καταλήγουν σε γυάλινο μπώλ… Όλως περιέργως καταλήγουν σε στριφτό τσιγαράκι όπου χρησιμοποιούνται σε μικροποσότητες και έχουν πάνω-κάτω το ίδιο, αν όχι δυνατότερο, “άκουσμα” με αυτό της κάνναβης.
Ultra Cloud 10: Ακόμα ένας κλώνος του Spice, σαν το Head Trip -- "Συνθετική Κάνναβη" το λένε ορισμένοι
Ultra Cloud 10: Ακόμα ένας κλώνος του Spice, σαν το Head Trip — "Συνθετική Κάνναβη" το λένε ορισμένοι
Στα μπόνους που απολαμβάνουν οι “ενημερωμένοι” νέοι, είναι πως αυτά τα μείγματα δεν μυρίζουν σαν κάνναβη, στην χειρότερη μυρίζουν σαν αρωματικό καπνό — οπότε ο νεαρούλης μπορεί πλέον να τα “σκάει” όπου θέλει χωρίς να “βγαίνει κάρτα“, από μαγαζιά όπου επιτρέπεται το κάπνισμα εώς και… το σαλόνι της μάνας σου, όπου όντως σε αυτή την περίπτωση θα το αρωματίσει. Έξτρα μπόνους: δεν ανιχνεύονται σε στάνταρ τοξικολογικές για χόρτο.
Τώρα που στα είπα στην γλώσσα σου και τα έπιασες, πάμε να δούμε και λίγο την ιστορία της φάσης, για να μάθεις ακόμα καλύτερα τι παίζει και να στα προλάβω προτού στα προλάβουν έντρομα τα MME σε κάποιο δελτίο όπου θα μιλάνε για “Επικίνδυνα Καινούργια Ναρκωτικά” ή κάποια κίτρινη φυλλάδα στο ψιλικατζίδικο — στο ίδιο ψιλικατζίδικο από όπου πριν γίνει ο όλος χαμός τα αγόραζες.
Η αναζήτηση νόμιμων υποκατάστατων κάνναβης είναι πολύ παλιά ιστορία. Περιλαμβάνει από προσωπικούς πειραματισμούς, του κάθε επίδοξου φτιαξιμαίου που θα καπνίσει ό,τι φυτό βρει στο ράφι με τις ρίγανες και τους δυόσμους, έως και την πώληση “herbal blends“. Τα herbal blends είναι διάφορα μείγματα εξωτικών και μη φυτών που πουλάνε διάφορα μαγαζάκια στο ίντερνετ ως “εναλλακτικό” της κάνναβης — τα φυτά που συνήθως θα βρεις σε αυτά τα blends θυμίζουν κάποιον που άνοιξε την Εγκυκλοπαίδεια των Ψυχοτρόπων Φυτών του Christian Ratsch και άρχισε να ανακατεύει σ’ ένα σακούλι οτιδήποτε νόμιμο αναφέρεται πως… κάποτε καπνίστηκε από κάποιο λαό ή πως κάπου κάποτε χρησιμοποιήθηκε ως “υποκατάστατο κάνναβης“:Leonotis leonorusTurnera diffusa (νταμιάνα), Nymphaea caerulea… και ο κατάλογος συνεχίζεται μέχρι το σακούλι σου να έχει μέσα την μισή χλωρίδα του πλανήτη μας.
Κοινό μυστικό” και “άγραφος κανόνας” των “παλιών” των απανταχού fora σχετιζόμενα με ψυχοενεργά ήταν αυτό που μάθαιναν όλοι οι νιούμπηδες μετά τις πρώτες αγορές και δοκιμές αυτών των herbal blends ή των φυτών μεμονωμένα: το μόνο κοινό που είχαν όλα αυτά τα μίγματα ήταν πως “δεν δούλευαν” ή πως έπρεπε να συμπληρωθούν με τεράστιες δόσεις placebo για να αρχίσουν να “κάνουν κάτι“. Όπως και να το κάνουμε, τα συγκεκριμένα ψυχοενεργά φυτά είναι αρκετά ήπια (σε βαθμό που… “δεν δουλεύουν“) και οποιοδήποτε τέτοιο blend ουδεμία σχέση είχε με την κάνναβη — για τον κανναβόφιλο ήταν απλά πεταμένα λεφτά σε άδοξους πειραματισμούς.
Μέρος της σειράς που έβγαλε η εταιρεία Psyche Deli: περιλαμβάνει τα Spice και το Κ2
Μέρος της σειράς που έβγαλε η εταιρεία Psyche Deli: περιλαμβάνει τα Spice και το Κ2
Το τοπίο άλλαξε αποτομα κάπου στο 2004, όταν εμφανίστηκε στον κόσμο των “legal highs” ένα προϊόν με το όνομα Spice, το οποίο έφερε μαζί του και τα αδερφάκια του (Spice Gold, K2). Ήταν “ακόμα ένα” herbal blend, σε ένα αρκετά μοδάτο πακετάκι που τραβούσε με μιας το μάτι και που από πίσω έλεγε πως είχε τα ίδια εξωτικά συστατικά που είχες καπνίσει με την σέσουλα από όλους τους άλλους τζούφιους ανταγωνιστές του.
Εδώ όμως έπαιξε κάτι παράξενο:  tα fora άρχισαν να γεμίζουν με διθυραμβικές κριτικές, όπου πολλοί έλεγαν πως “το Spice πραγματικά δουλεύει” , πως δεν μπορούν να πιστέψουν πως δεν είναι πραγματική κάνναβη και πως δεν είναι “σαν όλα τα άλλα“. Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι άρχισαν να πείθονται με μια δοκιμή και εμφανίστηκαν και ούκ ολίγα τυπάκια “τι-να-μου-κλάσει-ο-Αλκίνοος-τον-έχω-πιει-ήδη-όλο-τον-Βόσπορο” ανέφεραν πως όχι απλά δουλεύει αλλά τους οριζοντίωσε με τρόπο που δεν το έκανε ούτε το πιο δυνατό Skunk. Επιτέλους! Κάποιος έλυσε τον γρίφο και έφτιαξε ένα μείγμα βοτάνων που είναι σαν το… χασίς! Ήταν όμως έτσι;
Spice Gold: Αδερφάκι του Spice -- περιέχει κάποια "φυτά", όπως εξάλλου φαίνεται πέραν αμφιβολίας από την εικόνα.
Spice Gold: Αδερφάκι του Spice — περιέχει κάποια "φυτά", όπως εξάλλου φαίνεται πέραν αμφιβολίας από την εικόνα.
Οι πιο σώφρονες και “διαβασμένοι” των fora σήκωσαν καχύποπτα το φρύδι. Δεν τους έπειθε η λίστα των συστατικών του Spice. Δεν ήταν δυνατόν μικροποσότητες αυτών των φυτών, μικρότερες των 500 mg(μισό γραμμάριο) να έχουν τέτοια συνέργεια που να τινάζουν και τις κάλτσες χρόνια κανναβαίων — και αυτό έτσι τυχαία να το βρήκε μια εταιρειούλα και να έπιασε το jackpot.
Τελικά, αποδείχθηκε πως είχαν δίκιο: αναλύσεις επί αναλύσεων δεν έβρισκαν μέσα στο μείγμα τίποτα γνωστό από άποψη ψυχοενεργων -πχ THC- , δεν βρήκαν όμως ούτε χαρακτηριστικά μόρια των φυτών τα οποία ο κατασκευαστής έλεγε πως περιείχε το Spice.  Το μυστήριο παρέμεινε ως το 2009 όταν και βρέθηκε πως το Spice περιείχε ένα ανάλογο της ουσίας CP 47,497 (δεν λατρεύεις πραγματικά αυτά τα δυσνόητα, “επικίνδυνα” κωδικά ονόματα;) η οποία είναι ένα συνθετικό κανναβινοειδές που είχε συνθέσει η εταιρεία φαρμάκων Pfizer στα ’80s!
Αργότερα βρέθηκε πως τα άλλα αδερφάκια του Spice περιείχαν και αυτά “παράξενες ουσίες“, συνθετικά κανναβινοειδή όπως το JWH-018, το JWH-200, το JWH-073,  και το HU-210. Μετά από αυτή την “αποκάλυψη“, η αγορά πλημμύρισε από “κλώνους” αυτών των προϊόντων, ένα εκ των οποίων είναι και τοHead Trip. Η κάθε επίδοξη εταιρεία έβγαζε την δικιά της “φόρμουλα” με “φυτικά μείγματα” που περιείχαν μια από αυτές τις ουσίες ή ακόμα και μείγματα αυτών των ουσιών — στα οποία άρχισαν να ανιχνεύονται και καινούργιες ουσίες που δεν υπήρχαν στο αρχικό Spice όπως οι AM-694 και AM-2201.
Herbal my ass — πάντως κάποιοι από ότι φάνηκε άρχισαν να κάνουν το homework τους, να ψάχνουν την βιβλιογραφία, να βρίσκουν συνθετικά κανναβινοειδή και να τα πουλάνε ψεκασμένα πάνω σε κάποια φυτική ύλη.
Φαρμακολογία σύνθεση:
JWH-018: Απο τα πρώτα ανάλογα της σειράς JWH που κυκλοφόρησαν και μιμούνται τα ψυχοενεργά αποτελέσματα της κάνναβης
JWH-018: Απο τα πρώτα ανάλογα της σειράς JWH που κυκλοφόρησαν και μιμούνται τα ψυχοενεργά αποτελέσματα της κάνναβης
Πως ασκούν τα ψυχοενεργά τους αποτελέσματα στον οργανισμό;
Σε αυτή την ερώτηση απαντάει πολύ έυστοχα το τι ακριβώς είναι αυτές οι ουσίες. Αυτές οι ουσίες αποτελούν ερευνητικά εργαλεία που κατασκευάστηκαν για να επιδρούν με ακρίβεια και δυνατά στους υποδοχείς κανναβινοειδών CB1 και CB2, μέσω των οποίων ασκεί η κάνναβη τα αποτελέσματά της (συγκεκριμένα η κύρια ενεργή ουσία που περιέχει η κάνναβη, το THC — τετραϋδροκανναβινόλη), έτσι ώστε να μελετηθούν επαρκώς.
Εδώ αξίζει να σου ανοίξω μια παρένθεση, ρίχνοντας μια πενιά πως αν θες να μελετήσεις έναν υποδοχέα σε ένα κύτταρο ή τι κάνει σε έναν οργανισμό, ένας απλός τρόπος είναι να βρεις ή να κατασκευάσεις ουσίες που “δένουν” πάνω του είτε ενεργοποιώντας τον είτε αναστέλλοντάς τον. Έτσι, παρατηρώντας τα αποτελέσματά τους βγάζεις άκρη του τι παίζει. Εδώ φυσικά όσο πιο καλύτερο εργαλείο χρησιμοποιείς, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματά σου. Έτσι, αυτά τα εργαλεία είναι “βελτιστοποιημένα” σε σχέση με το THC. Αυτό σημαίνει πως μοιράζονται ορισμένα χαρακτηριστικά.

Είναι πιο επιλεκτικά από το THC
Είναι πιο επιλεκτικά από το THC. Μιλήσαμε για δύο υποδοχείς κανναβινοειδών (υπάρχουν και άλλοι), τους CB1 και τους CB2. Οι CB1 μεθοδεύουν τα ψυχοενεργά αποτελέσματα της κάνναβης, ενώ οι CB2 δεν ευθύνονται τόσο για τα ψυχοενεργά όσο για άλλα “θεραπευτικά αποτελέσματα” (π.χ. βρίσκονται σε κύτταρα του ανοσοποιητικού σου συστήματος).
Η κάνναβη (συγκεκριμένα, το THC) επιδρά και στους δυο τύπους υποδοχέων, όπως και σε άλλους. Τα καινούργια συνθετικά κανναβινοειδή συνήθως έχουν “προτίμηση” σε έναν από τους δυο σε χαμηλότερες δόσεις, ένω σε υψηλότερες τους πιάνουν και τους δυο — έτσι μπορείς να επιλέξεις ποιον υποδοχέα μελετάς.
Αν και δημιουργήθηκαν σχετικά επιλεκτικές ουσίες και για τους δυο υποδοχείς, εννοείται πως στο Head Trip και στο Spice χρησιμοποιούνται ουσίες με επιλεκτικότητα για τους CB1 -αγωνιστές των CB1. Τι γίνεται αλήθεια όμως στις δόσεις που το καταναλώνεις μέσω “ποτ πουρί“; Ποια ουσία και πόσο έχει μέσα;


To ΑΜ 404 του Αλέξανδρου Μακρυγιάννη: ΔΕΝ έχει βρεθεί στην "συνθετική κάνναβη" -- που μπορείς όμως να το βρεις; Απάντησε στα σχόλια αν γνωρίζεις!
To ΑΜ 404 του Αλέξανδρου Μακρυγιάννη: ΔΕΝ έχει βρεθεί στην "συνθετική κάνναβη" — που μπορείς όμως να το βρεις; Απάντησε στα σχόλια αν γνωρίζεις!
Το μόνο που σε ενδιαφέρει από τα παραπάνω είναι το ρεζουμέ, πως αυτά τα χαρακτηριστικά κάνουν τις ουσίες που συζητάμε να είναι πολύ δυνατές, επιδρώντας στον εγκέφαλό σου δυνατότερα από το THC και την κάνναβη, και σε πολύ μικρότερες ποσότητες από ότι το THC — ορισμένες από  αυτές π.χ. είναι -έλα πάμε για εντυπωσιασμό- 100 φορές πιο ισχυρές από το THC με αποτέλεσμα να “χρειάζεσαι” μικρογραμμάρια για να νιώσεις τα αποτελέσματά τους. Εδώ σκέψου μια ποσότητα κοκκών αλατιού έτσι για να τσιμπήσεις ένα “καθημερινό μέγεθος“.
Το AM 694 : Πιθανότατα το ισχυρότερο συνθετικό ανάλογο που έχει ανακαλυφθεί ως τώρα (;)
Το AM 694: Πιθανότατα το ισχυρότερο συνθετικό ανάλογο που έχει ανακαλυφθεί ως τώρα (;)
Αν την ψάξεις για το πως μεταβολίζονται δεν υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία, αν και γίνονται μελέτες — απ’ ό,τι φαίνεται από την επίδραση αυτών των ουσιών, πρέπει να έχουν μικρότερη ημιζωή από το THC ή να απευαισθητοποιούν εντονότερα τους υποδοχείς CB (διάβαζε: συνήθως κρατάνε λιγότερο από έναν μπάφο).
Έχε κατα νου εδώ πως τα αποτελέσματα αυτών των ουσιών (τα εμπειρικά, το “πώς την ακούς“) δεν είναι πανομοιότυπα με της κάνναβης, διότι η κάνναβη περιέχει και άλλες ουσίες που τροποποιούν την ψυχοενεργή της δράση — όπως επίσης και το ίδιο το THC δεν είναι τόσο “καθαρός” αγωνιστής των CB υποδοχέων.
Τα αποτελέσματα μοιάζουν πάρα πολύ με αυτά της κάνναβης, πολλές φορές όμως είναι “ισχυρότερα“. Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια υπεραπλούστευση του όλου ζητήματος, έχει πολύ ζουμάκι αν κάτσεις να το μελετήσεις,  αλλά αρκούν για να έχεις μια γενική ιδέα του τί είναι αυτό το Head Trip ή παρόμοιες μάρκες που κυκλοφορύν “νόμιμα“.
Όχι, μην κοιτάς πάνω πάνω. Το Head Trip το κρύβει ο ψιλικατζής σου ΚΑΤΩ από τον πάγκο. Πονηρός ο βλάχος...Όχι, μην κοιτάς πάνω πάνω. Το Head Trip το κρύβει ο ψιλικατζής σου ΚΑΤΩ από τον πάγκο. Πονηρός ο βλάχος…
Στην θέση σου θα κρατούσα τα λεφτά μου, σπάσε τα σε βότκες αν θες να είσαι νόμιμος, σε “ξέρεις εσύ” αν θες να είσαι παράνομος. Οι λόγοι για να μην πολυπλησιάσει κάποιος αυτά τα αλάνικα φακελάκια, πόσο μάλλον να κάνει τακτική χρήση ή να αντικαταστήσει το “ψωμοτύρι κάνναβη” με αυτά είναι πολλοί.



Για αρχή το ότι είναι ισχυροί και πλήρεις αγωνιστές! Τέτοιοι δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί στην “ιστορία της φαρμακολογίας” (εξωγενείς, έστω) οπότε δεν γνωρίζουμε τα αποτελέσματά τους, δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει κίνδυνος για προβλήματα από υπερβολική δόση (overdose) — κάτι το οποίο παινεύουν πολύ οι υποστηρικτές της κάνναβης πως αυτή δεν έχει, για ορισμένους αποτελεί αρκετά δυνατό “σπόνδυλο” στην ραχοκοκκαλιά της επιχειρηματολογίας τους.
Αν ρωτήσεις εμένα, πιθανότατα υπάρχει κίνδυνος υπερβολικής δόσης, και αυτό φαίνεται από το ότι αυτές οι ουσίες -όσο “νόμιμες” και “κυκλοφορούν στα ψιλικατζίδικα” να είναι- έχουν προκαλέσει φρικαρίσματα και παράνοιες σε τέτοιο ακραίο βαθμό που ακόμα και οι Cypress Hill θα δίσταζαν να χτυπήσουν μονορούφι επί σκηνής ένα bong γιομάτο με αυτά τα “ποτισμένα βοτάνια“. Κρίση πανικού, “μισάωρο στην κόλαση” και βάλε.
Επίσης ήδη υπάρχουν αναφορές για χρήστες που το παράκαναν και άρχισαν να παρουσιάζουν “σύνδρομο εξάρτησης“, όχι εδώ με την έννοια της… ηρωίνης αλλά με την έννοια του “τι θα συμβεί σε έναν χρόνιο, βαρύ πότη κάνναβης αν την κόψει μαχαίρι” στο πολλαπλάσιο όμως, όχι σε mild “κλάιν ρε φιλαράκο” εκδοχή που ίσως (ίσως λέμε!) παρουσιάζει η κάνναβη σε ορισμένους — άλλο αγαπημένο επιχείρημα των υπερκανναβολόγων, πως δεν έχει “στερητικά“.
Αυθεντικό Spice: να και το φακελάκι που τραβάει το μάτι! Marketing των research chemicals στα καλύτερά του!
Αυθεντικό Spice: να και το φακελάκι που τραβάει το μάτι! Marketing των research chemicals στα καλύτερά του!
Ένα άλλο σημείο που ίσως να ήθελες να αγνοήσεις  βολικότατα καθώς στρίβεις την τσιγαρούμπα σου με αυτό το πράμα, είναι το ευνόητο της φύσης αυτών των ουσιών. Αυτές οι ουσίες δεν αναπτύχθηκαν για χρήση σε ανθρώπους (αναπτύχθηκαν για χρήση σε κυτταροκαλλιέργειες, άντε και πειραματόζωα) με αποτέλεσμα πιθανόν να μην έχουν ληφθεί υπόψιν στον σχεδιασμό τους “περιορισμοί” που θα ακολουθούσε ένα ανθρώπινο φαρμακευτικό σκεύασμα — π.χ. αποφυγή δομών που έχουν κατηγορηθεί για καρκινογένεση ή που είναι “προβληματικές“, η ομάδα ναφθαλενίουδεν μου κάθισε καλά στο μάτι.
Ούτε φυσικά έχουν γίνει τέστ για τοξικότητα, πόσο μάλλον για τοξικότητα ή παρενέργειες που προέρχονται από την καύση τους ή ακόμα χειρότερα την καύση τους συνδυασμένες με καύση άλλων υλικών (το βοτάνι πάνω στο οποίο είναι ποτισμένες και τα αρώματα που περιέχει). Είναι ιδέα μου ή η όλη φάση του να καπνίζεις μια ουσία της οποίας το προφίλ ασφάλειας δεν έχει καθιερωθεί διότι έρχεται “κατευθείαν από τον δοκιμαστικό σωλήνα” έχει γραμμένη πάνω της με τεράστια νέον γράμματα που αναβοσβήνουν την φράση “Bad Idea“;
Ακόμα ένα θεματάκι είναι η ακριβής σύσταση του μείγματος που καπνίζεις. Ποιο χορταρικό έχει μέσα; Ποιο κανναβινοειδές από όοοολα έχει μέσα και σε τι δόση; Τι αρώματα έχει; Όλα αυτά, στην τελική, τι επίδραση έχουν; Ιδίως στην τελευταία ερώτηση ούτε ο μαγκάκος ο κατασκευαστής δεν έχει ιδέα — του αρκεί που “δουλεύει” και το αγοράζεις, με τον ίδιο τρόπο που εσένα σου αρκεί που μαστουριάζεις από αυτό.
Το πίσω μέρος της συσκευασίας του Head Trip: μας λέει ποια από τα συνθετικά ανάλογα της κάνναβης ΔΕΝ περιέχει. Δεν μας λέει όμως ποια από τα υπόλοιπα περιέχει!
Το πίσω μέρος της συσκευασίας του Head Trip: μας λέει ποια από τα συνθετικά ανάλογα της κάνναβης ΔΕΝ περιέχει. Δεν μας λέει όμως ποια από τα υπόλοιπα περιέχει!
Έστω τα παραπάνω θα μπορούσες να τα ακυρώσεις μονομιάς με το ύψιστο επιχείρημα της αυτοδιάθεσης (εννιότε και με την μορφή της αυτοπροσβολής, προσωπικά δεν έχω ούτε καν θέμα ακόμα και με την “ακραία” μορφή της κατά ορισμένους, την αυτοκτονία), υπάρχει όμως και μια πτυχή εδώ που πιθανόν να επιρρεάσει τρίτους, η οποία δεν ακούγεται συχνά. Η αυξημένη δημοτικότητα αυτών των ουσιών οδήγησε διάφορα κράτη ν’ αρχίσουν να τις απαγορεύουν (το παιχνίδι χημικών και νομοθετών είναι ένα παιχνίδι ποντικών και γατιών) με αποτέλεσμα η έρευνα με αυτές/πάνω σε αυτές να γίνεται όλο και δυσκολότερη — θύμα εδώ πέφτει η γνώση και πιθανές θεραπευτικές εφαρμογές, χμ εσύ δεν είσαι που κόπτεσαι και διαδηλώνεις για τα θεραπευτικά αποτελέσματα της κάνναβης;
Εκτός αυτού, η όλη εξέλιξη και “καπήλευση” αυτών των εργαλείων από εξυπνάκηδες που γνωρίζουν να μπαίνουν στο Pubmed όταν είναι να βγάλουν λαυράκι/χρήμα (και… Ασιάτες χημικούς, στους οποίους συνήθως ανατίθεται η παρασκευή research chemicals) δεν καλοάρεσε σε ερευνητές όπως του Μακρυγιάννη ή του John W. Huffman.
Αυτό πιθανόν να έχει δυσμενές αποτέλεσμα στην έρευνα, με τους ερευνητές ίσως να είναι διστακτικοί να ανακοινώσουν σε εργασίες νέες ουσίες (εργαλεία ουσιαστικά) φοβούμενοι μην τις δουν σε έναν μήνα να κόβουν βόλτα στην πιάτσα. Τέτοιες περιπτώσεις, “αποκρυψης δεδομένων” ουσιαστικά είναι γνωστές στον “χώρο” — π.χ. ο David E. Nichols για άλλη κλάση ουσιών έχει παραδεχθεί πως δεν έχει δημοσιεύσει δεδομένα για κάποιες ουσίες που δημιούργησε, διότι δεν θέλει άτομα να πεθάνουν από αυτές. Ο Huffman, σε δικές του δηλώσεις, δεν νιώθει “ένοχος” που τις δημιούργησε αλλά νομίζω πως οι αποψεις μας συμπλέουν: θεωρεί ηλίθιο όποιο άτομο αρχίσει να εμπιστεύεται αυτά τα προϊόντα και πόσο μάλλον να τα χρησιμοποιεί συστηματικά.
Μπράβο σου! Πέρασες το τεστ και μπορείς να απολαύσεις "νόμιμη συνθετική κάνναβη". Κόπιασε τώρα να τρέξεις ως το ψιλικατζίδικο όσο προλαβαίνεις!
Μπράβο σου! Πέρασες το τεστ και μπορείς να απολαύσεις "νόμιμη συνθετική κάνναβη". Κόπιασε τώρα να τρέξεις ως το ψιλικατζίδικο όσο προλαβαίνεις!
Αν μπρος στην μαστούρα δεν ανησυχείς για όλα αυτά, αλλά ανησυχείς για τον ψιλικατζή (!) και την συνέχεια της διαθεσιμότητας αυτών των ουσιών, άποψη του μικρού Ζαϊκλονιού είναι να μην ανησυχείς. Δεν βγάζω “το γατί από την σακούλα” που λένε τα αγγλάκια, η ύπαρξη αυτών των ουσιών και των σημείων που κυκλοφορούν είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό στα πλέον ακατάλληλα άτομα για τη διαχείρισή της. Σε άτομα που ψάχνουν “νόμιμο χόρτο“, σε άτομα που “μαστούρα να είναι και ότι να ‘ναι“, σε πιτσιρικαρία που με το ζόρι έχουν αγγίξει ενηλικίωση, στην αστυνομία και σε όλα τα άτομα που τους χαρίζουν την δημοτικότητα που θα τα κάνει παράνομα.
Μη φοβάσαι για τον ψιλικατζή, δεν ιδρώνει ούτε το αυτί ούτε το φρύδι του! Είδε χαρά στα σκέλια του ή μάλλον στην ταμειακή του μηχανή. Ουσιαστικά μπορεί και πουλάει πανάκριβη “νόμιμη κάνναβη“:  το Head Trip και τα λοιπά “pot pouri” είναι πιθανότατα το ακριβότερο είδος ανά μονάδα βάρους που πουλάει το μαγαζάκι του, πουλάει σαν τρελό, και έχει “πιάσει την καλή” με την χαρακτηριστική νοοτροπία “αρμέξε την αγελάδα μέχρι να στεγνώσει” — δυο, τρεις μέρες πριν την επερχόμενη ποινικοποίηση απλά θα “ξεπουλήσει” και θα μείνει να νοσταλγεί τις “χρυσές εποχές” που και το ταμείο του γέμιζε αλλά και που ίσως… το κάπνιζε και ο ίδιος, ίσως και μέσα στο μαγαζάκι του άπαξ και “δεν μυρίζει χόρτο“.
Μη φοβάσαι επίσης αν ο ψιλικατζής σου θα διαβάσει αυτό το κείμενο και θα νιώσει… ενοχές! Είπαμε, η νοοτροπία που δέρνει πολλά άτομα είναι πως  ό,τι είναι νόμιμο είναι καλό, δεν γίνεται να είναι επικίνδυνο — εξάλλου τι κακό να κάνει ένα βότανο μέσα σε ένα μοδάτο σακουλάκι;  Εδώ θα ήταν επίσης αστείο να ξοδευτούμε πολύ στο ότι ο τυπάς σου πουλάει ένα προϊόν για το οποίο δεν γνωρίζει τίποτα, για το πως λειτουργεί και για το τι είναι…
Να το ξοδέψεις το μηνιάτικο λοιπόν; Εσυ αποφασίζεις, 
μέχρι φυσικά την στιγμή που το κράτος θα αποφασίσει για 
εσένα.
Reclaimer: Οποιαδήποτε ομοιότητα με υπαρκτά πρόσωπα, πράγματα ή καταστάσεις ειναι πλήρως ηθελημένη και πλήρη ευθύνη φέρουν οι εμπλεκόμενοι στα γεγονότα. Το παραπάνω κείμενο απλά τα περιγράφει όπως πιθανότατα μπορείς να τα δεις και εσύ αν κάνεις μια βολτούλα μακριά από την οθόνη του υπολογιστή σου. Ορισμένα ζώα κακοποιήθηκαν κατά την συγγραφή αυτού του άρθρου.

Αναδημοσίευση απο fridge.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: