ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Ραγδαία αύξηση των επιθέσεων κατά ομοφυλόφιλων


«Εχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα όταν περπατάμε μόνοι μας. Δεν πάμε από δρόμους που δεν ξέρουμε ούτε και περπατάμε με φόβο. Αν υποπτευθούμε ότι απειλούμαστε, πάμε κάπου όπου έχει φώτα ή κάμερες, π. χ. τράπεζα. Προσπαθούμε να δείξουμε ότι δεν είμαστε μόνοι/ες, τηλεφωνούμε σε κάποιον. Κοιτάζουμε και παρατηρούμε πρόσωπα, πινακίδες ό, τι μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό προσώπου. Αν βρισκόμαστε στο έδαφος καλύπτουμε το κεφάλι».

Οι παραπάνω οδηγίες μοιράστηκαν σε φυλλάδιο κατά τη διάρκεια της τελευταίας διαμαρτυρίας της ομοφυλοφιλικής κοινότητας εναντίον της κλιμακούμενης ομοφοβικής βίας στη χώρα. Παρά την πρόοδο που συντελείται παγκοσμίως σε σχέση με τα δικαιώματα των γκέι, στην Ελλάδα μοιάζει να βαδίζουμε πίσω ολοταχώς. Επιθέσεις εναντίον ομοφυλοφίλων, ομοφοβική ρητορική από βουλευτές, φόβος και ανασφάλεια.


Αλλωστε το φυλλάδιο που είχε κάνει την εμφάνισή του από την περασμένη άνοιξη έξω από γκέι κλαμπ της Αθήνας ήταν σαφές: «Μετά τους μετανάστες έρχεται η σειρά σας». Οι πρώτες επιθέσεις καταγράφηκαν στο Ζάππειο το καλοκαίρι. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ξημερώματα της 22ας Αυγούστου, ομάδα 20 περίπου ατόμων που φορούσαν μπλούζες με διακριτικά της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν με μαχαίρι εναντίον νεαρού άνδρα, στέλνοντάς τον στο νοσοκομείο. Τα ξημερώματα της 28ης Αυγούστου, στην Ομόνοια, δύο μοτοσικλετιστές σταμάτησαν δύο 25χρονους άνδρες που περπατούσαν μαζί ρωτώντας τους εάν είναι γκέι. Οταν εκείνοι απάντησαν καταφατικά, οι μοτοσικλετιστές τους κυνήγησαν και τους έδειραν.

Ανατριχιαστική ήταν η μαρτυρία ενός ομοφυλόφιλου νεαρού μετά επίθεση που δέχθηκε το βράδυ της 24ης Οκτωβρίου στην πλατεία Κεραμεικού (Γκάζι). «Καθόμουν με ένα φίλο μου και τα λέγαμε, χωρίς εκδηλωτικές κινήσεις ή κάτι που να μπορούσε να “προκαλέσει”. Ξαφνικά ήρθαν τέσσερις τύποι και μας ρώτησαν αν είμαστε γκέι. Εμείς δεν απαντήσαμε με ναι ή όχι, έχοντας στον νου από άλλες επιθέσεις φίλων ότι αν απαντήσει κανείς “ναι”, τότε τρώει ξύλο. Απλά ρωτήσαμε τι θέλουν. Αυτοί αμέσως επιτέθηκαν με μπουνιές και κλωτσιές και στο τέλος μας έφτυσαν. Σταμάτησαν όταν καταφέραμε να απομακρυνθούμε κι αρχίσαμε να φωνάζουμε. Το σοκ ήταν μεγάλο, τόσο από το ξύλο όσο κι από το ότι αυτό έγινε στη μέση της πλατείας, σε σημείο πολύ φωτεινό, κι αρκετά νωρίς. Από τα άτομα που ήταν γύρω, κανένας δεν κουνήθηκε, πιθανώς γιατί μπορεί να θεώρησαν ότι είναι κάτι προσωπικό... Οταν άρχισα να φωνάζω στον κόσμο “Τι κάθεστε, σε λίγο θα κυνηγούν κι εσάς”, ένας τύπος από μια άλλη παρέα απάντησε ότι καλά μας έκαναν».

Διαδήλωση με επεισόδια

Το τελευταίο περιστατικό καταγράφηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας της αντιφασιστικής επιτροπής κατοίκων Μεταξουργείου - Κεραμεικού για τις ομοφοβικές επιθέσεις. Σύμφωνα με μαρτυρίες, 15 περίπου άτομα επιτέθηκαν στους διαδηλωτές, ενώ ένας χρησιμοποίησε και μαχαίρι.

Τη ραγδαία αύξηση των ομοφοβικών επιθέσεων επεσήμανε στην τελευταία του έκθεσή του και το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, σημαίνοντας συναγερμό: «Μετανάστες και πρόσφυγες είναι οι “Εβραίοι” της σύγχρονης Ελλάδας, αλλά δεν είναι μόνον αυτοί. Είναι και οι γκέι, οι Ρομά και άλλες ομάδες». Χωρίς επιπτώσεις πάντως ήταν το ομοφοβικό παραλήρημα, καταγεγραμμένο μάλιστα σε κάμερα, του βουλευτή της Χ. Α. Ηλία Παναγιώταρου έξω από το θέατρο Χυτήριο. «Σύντομα θα έρθει η ώρα σας», είπε μεταξύ άλλων.

babylonia

Δεν υπάρχουν σχόλια: