ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Η Ιστορία του βραβευμένου επιχειρηματία ΑΧ


Με αφορμή την κατάρρευση ενός μεγάλου Ομίλου lifestyle περιοδικών ,από αυτά που διαλέγουν δημοσιογράφους ,φιλάνθρωπους και επιχειρηματίες της χρονιάς θυμήθηκα την ιστορία του επιχειρηματία ΑΧ. Ο ΑΧ, γόνος μιας μεσοαστικής οικογένειας, ανέλαβε στις αρχές της δεκαετίας του 80 την επιχείρηση του πατέρα του. Ένα μικρό εμπορικό κατάστημα το οποίο είχε ιδρύσει ο πατέρας του και πουλούσε είδη με δόσεις. Ο ΑΧ από μικρή ηλικία συνήθιζε να επιλέγει ως φίλους του άτομα με υψηλή οικονομική επιφάνεια και απόφευγε τους παλαιούς συμμαθητές και συμφοιτητές του οι οποίοι ξεκινούσαν τότε την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Ντυνόταν άψογα , έγινε μέλος σε club που σύχναζαν επιτυχημένοι επιχειρηματίες και έπειθε απόλυτα τον συνομιλητή του για τα προσωπικά του σχέδια.

Σε μία από αυτές τις κοινωνικές συναθροίσεις, γνωρίζει τον τραπεζίτη ΒΓ. Με την βοήθεια ενός τραπεζικού δανείου-που την εποχή εκείνη δεν δίνονταν εύκολα χωρίς την ανάλογη πολιτική υποστήριξη- και με αρκετή προσωπική εργασία ο ΑΧ δημιουργεί την Εταιρεία Χ.

Ο ΑΧ αποκτά ακόμη πιο ισχυρούς φίλους και το profile του αρχίζει να προβάλλεται από τον Τύπο ως αυτό ενός ανερχόμενου και καινοτόμου επιχειρηματία. Η παρέα του πλέον περιλαμβάνει πολιτικούς,τραπεζίτες και χρηματιστές με την βοήθεια των οποίων η Εταιρεία Χ εισήλθε στο Χρηματιστήριο και με αξία μετοχής δυσανάλογη υψηλή της αξίας της επιχείρησης.

Εξάλλου το business plan και το ενημερωτικό φυλλάδιο περιείχαν διαγράμματα που έπειθαν για τις προοπτικές της Εταιρείας. Μιας εταιρείας βέβαια καθαρά μεταπρατικής αν και το business plan εμφάνιζε σημαντικές δαπάνες για Research and Development (R&D).

Από την είσοδο της Εταιρείας Χ στο Χρηματιστήριο αντλήθηκαν δισεκατομμύρια, σε δραχμές τότε, που επενδύθηκαν σε παράλληλες δραστηριότητες και σε πολυτελή διαβίωση.

Τον ΑΧ φρουρούσαν 4 άτομα ιδιωτικής ασφάλειας και οι κοσμικές στήλες περιέγραφαν κάθε έξοδο του. Ο ΑΧ έγινε χορηγός πολιτιστικών εκδηλώσεων και η σύζυγος του συμμετείχε σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες.

Ο ΑΧ ως πρότυπο επιτυχημένου επιχειρηματία -και με προβεβλημένη κοινωνική δράση- βραβεύεται το έτος ΧΧΧΧ ως καινοτόμος επιχειρηματίας της χρονιάς (Vision and Diversification). Συμμετέχει σε panel και σε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και δίνει συμβουλές σε νέους για την σημασία της πιστότητας στα οράματα της Εταιρείας.

Με ενέχυρο τις μετοχές του, ο βραβευμένος επιχειρηματίας ΑΧ έλαβε ακόμη μεγαλύτερα δάνεια από τις Τράπεζες για τα οποία δεν έγινε ποτέ έλεγχος εάν αυτά μαζί με τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από το Χρηματιστήριο διοχετεύτηκαν στην εταιρεία του η σε άλλες δραστηριότητες .

Οι μικροεπενδυτές πίστεψαν το όραμα του βραβευμένου επιχειρηματία ΑΧ και με την προτροπή τραπεζικών υπαλλήλων έλαβαν δάνεια για να αγοράσουν μετοχές του με εγγύηση φυσικά την προσωπική τους περιουσία. Οι τραπεζικοί υπάλληλοι είχαν πείσει τους μικροεπενδυτές ότι η μετοχή θα ανέβει και άλλο και με τα κέρδη θα αποπλήρωναν το δάνειο τους.

Λίγο πριν από την κρίση του 2008 η Εταιρεία του βραβευμένου επιχειρηματία ΑΧ παρουσιάζει προβλήματα ρευστότητας και καταρρέει από το βάρος των ανταγωνιστών που εκείνοι είχαν επενδύσει στον τομέα της Έρευνας.

Εξάλλου ο ίδιος ο Α είχε σταματήσει από καιρό να ασχολείται προσωπικά με την Εταιρεία του και είχε απορροφηθεί με τις αγοραπωλησίες των μετοχών του και τις εξαγορές άλλων εταιρειών.

Οι επενδύσεις σε άλλους κλάδους που επέλεξε ο βραβευμένος επιχειρηματίας ΑΧ δεν απέδωσαν. Η αξία της μετοχής Χ εκμηδενίζεται. Οι τράπεζες αναζητούν τα κεφάλαια που είχαν δανείσει στον βραβευμένο επιχειρηματία Α και στους μικροεπενδυτές.

Οι μικροεπενδυτές (για να αποφύγουν την εκποίηση της προσωπικής τους περιουσίας) αποπλήρωσαν τις Τράπεζες για τα δάνεια που είχαν πάρει προκειμένου να αγοράσουν τις μετοχές του βραβευμένου επιχειρηματία ΑΧ.

Ο βραβευμένος επιχειρηματίας ΑΧ δεν είχε κανένα προσωπικό περιουσιακό στοιχείο για να καλύψει τα δάνεια που έπαιρνε. Οι κοσμικοί φίλοι του απορούσαν σε ποιόν ανήκε η μεγάλη κατοικία του στα Βόρεια Προάστια και το όμορφα σχεδιασμένο σκάφος του.

Εξακολουθούν ακόμη κάθε χρόνο να απονέμουν το βραβείο του επιτυχημένου επιχειρηματία ,αλλά διαπιστώνω ότι παραπάνω από τους μισούς αυτούς βραβευμένους επιχειρηματίες –που επελέγησαν από περιοδικά lifestyle, Ομίλους Επιχειρηματικότητας και Τράπεζες- έχουν οδηγήσει τις Εταιρείες τους στο άρθρο 99 και έχουν εξαφανισθεί από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο βραβευμένος επιχειρηματίας ΑΧ δεν αντέχει σήμερα την κοινωνική απαξίωση και θεωρεί ότι οι ισχυροί φίλοι του δεν τον στήριξαν και τον εγκατέλειψαν. Τον βραβευμένο επιχειρηματία ΑΧ στηρίζει σήμερα ψυχολογικά ο ψυχίατρος Γ ,ένας παλιός συμμαθητής του από αυτούς που απέφευγε να συναναστρέφεται στο ξεκίνημα του.

Η ιστορία είναι πραγματική και τα ονόματα φανταστικά.

Γ.Κ.

Πιτσιρίκος:
(Αγαπητέ φίλε, σας ευχαριστώ. Θέλω να ευχαριστήσω και όλους τους φίλους που μου γράφουν ωραίες ιστορίες, γιατί δημοσιεύω τα κείμενά τους στο μπλογκ και σύντομα εγώ δεν θα χρειάζεται να γράφω ούτε μία λέξη, οπότε θα κάνω τσάρκες από το πρωί μέχρι το βράδυ και θα την περνάω ακόμα πιο φίνα.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: