ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

"ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΥΡΟΙ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΖΩΑ"

"Ξέρουμε ότι είμαστε μαύροι, αλλά δεν είμαστε ζώα": με αυτή τη φράση υποδέχθηκε τα μέλη αντιρατσιστικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων ένας από τους εκατοντάδες πρόσφυγες που μαζεύονται κάθε εβδομάδα έξω από την "πύλη του αίσχους" της Πέτρου Ράλλη με την ελπίδα ότι θα είναι ένας από τους 20 τυχερούς που θα καταφέρουν να καταθέσουν αίτημα ασύλου τα ξημερώματα κάθε Σαββάτου. Διαδικασία που στην Αττική είναι σχεδόν αδύνατη, με συνέπεια σοβαρές παραβιάσεις τους διεθνούς, ενωσιακού και ελληνικού Δικαίου, όπως φανερώνει η αναφορά που συνέταξαν και παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), η ΜΚΟ Αίτημα, η  Άρσις, το Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλλινοστούντων και Μεταναστών-Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου "Λάθρα", το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης  Προσφύγων και Μεταναστών, η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, ο Σύλλογος Ενωμένων Αφγανών στην Ελλάδα, ο Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων, η Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες - Σάμος και το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών.


Η αναφορά στηρίχθηκε σε αυτοψίες που διεξήγαγαν οι οργανώσεις από τις 17 Φεβρουαρίου 2012 έως τις 7 Απριλίου του ίδιου χρόνου. Η πρακτική είναι η εξής: εκατοντάδες πρόσφυγες ξεκινούν να συνωστίζονται ακόμα και από την αρχή της εβδομάδας στην άκρη ενός παράδρομου κοντά στην πύλη του Αλλοδαπών, σε μια ουρά που δεν εγκαταλείπουν ούτε για τις φυσικές τους ανάγκες από φόβο μη χάσουν τη σειρά τους. Στα μέσα της εβδομάδας, η αστυνομία διαλύει τη σειρά αυτή και τελικά νέα ουρά σχηματίζεται από Πέμπτη ή Παρασκευή, από όπου τα ξημερώματα του Σαββάτου οι αστυνομικοί επιλέγουν 20 άτομα που θα διαβούν το κατώφλι της Πέτρου Ράλλη. Όπως καταγγέλλουν οι οργανώσεις, υπάρχουν συμμορίες που με την ανοχή της αστυνομίας ελέγχουν τα "περάσματα" και τη σειρά, καθώς οι 20 επιλεγέντες από την αστυνομία δεν είναι πάντα οι 20 πρώτοι, ενώ απουσιάζει κάθε είδους πρόβλεψη για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Επιπλέον, όπως τονίζεται από τις οργανώσεις, οι αστυνομικές αρχές αποτρέπουν τους πρόσφυγες να καταθέσουν αίτηση ασύλου λέγοντάς τους πως αν το κάνουν, θα κρατηθούν. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε, πως σύμφωνα με πρόσφατη τροποποίηση του 114 Π.Δ. του 2010, επιτρέπεται πλέον η κράτηση αιτούντων άσυλο έως και 12 μήνες (!), εξισώνοντας, όπως επεσήμανε και ο Β. Κερασιώτης από το ΕΣΠ, "σε ένα νομικό άλμα το όριο κράτησης των υπό απέλαση με αυτό των αιτούντων άσυλο, γεγονός που δεν προβλέπεται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα". Όσο για την πρακτική της παραλαβής 20 αιτημάτων, βασίζεται, όπως είπε ο κ. Κερασιώτης, σε προφορική εντολή από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στον αρμόδιο ταξίαρχο με σκοπό τη μείωση των αιτημάτων. Η αποτρεπτική και σχεδόν αδύνατη πρόσβαση στο άσυλο, από την άλλη, αφήνει τους πρόσφυγες απροστάτευτους απέναντι στις "σκούπες" του "Ξένιου Δία", όπου τσουβαλιάζονται συλλήβδην ως "λαθρομετανάστες". Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, μέσα στα κέντρα κράτησης δεν τους δίνεται η δυνατότητα αίτησης, παρά τις διαβεβαιώσεις του Ν. Δένδια. Δύο τέτοιες περιπτώσεις χρειάστηκαν 2 μήνες παρεμβάσεων από τη Διεθνή Αμνηστία για να γίνει η αίτηση, όπως είπαν.

Η αναφορά αυτή έχει ήδη υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή  Επιτροπή, στον Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα  στο Συμβούλιο της Ευρώπης  και σε διεθνείς οργανώσεις, ενώ αναμένεται να τεθεί υπόψη των ελληνικων Αρχών.


Αυγή - Ζώτου Έλλη
http://www.left.gr/article.php?id=10396
ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια: