ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

ακροδεξιά τρομοκρατία εν όψει- Ο θάνατος υποψηφίου βομβιστή στη Σπάρτη ανοίγει νέο κύκλο


Από το «Ποντίκι»
Τον περασμένο Ιούνιο γράφαμε για τους κινδύνους αναβίωσης της ακροδεξιάς τρομοκρατίας μέσα στο ηλεκτρισμένο κλίμα που δημιουργούν η ξενοφοβία και η εγκληματοφοβία σε συνάρτηση αφενός με το ασφυκτικό περιβάλλον οικονομικής ένδειας και αφετέρου με την εμφάνιση μιας οργάνωσης που μέχρι τότε υπέγραφε προκηρύξεις με βανδαλισμούς μνημείων του ΚΚΕ και ξυλοδαρμούς μεταναστών.
Με αφορμή την αποστολή ενός κειμένου από ακροδεξιό γκρουπούσκουλο με το όνομα «Ε.Ο. 1821», γράφαμε ότι: «Στο κείμενο περιέχονται απειλές για προϊούσα κλιμάκωση της βίας, που συνιστούν εν δυνάμει το γενέθλιο εμβατήριο για την αναβίωση της ακροδεξιάς τυφλής τρομοκρατίας».

Μιλούσαμε τότε για μια μορφή τρομοκρατίας διαφορετική από αυτήν που ξέρουμε και η οποία, ενώ είχε κάνει μεταπολιτευτικά την εμφάνισή της, δεν μπόρεσε ν” αντέξει τα επόμενα χρόνια με συνέπεια να μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας μετά την αποκάλυψη, στις 22 Ιανουαρίου 1979, εννέα βομβιστών που τοποθετήθηκαν από την αστυνομία στην «Οργάνωσιν Εθνικής Αποκαταστάσεως», ενώ όλη η υπόλοιπη χρονιά κύλησε με διώξεις και συλλήψεις ατόμων, κάποια από τα οποία ήταν επικηρυγμένα, που κατηγορήθηκαν για συμμετοχή στην ΟΕΑ.
Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις, η επαλήθευση των δυσμενών αυτών προβλέψεων έφτασε από μια γωνιά της χώρας με παρελθόν στην προτίμηση ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων και με την αστυνομία ανίκανη να εκτιμήσει και να αποτιμήσει το μέγεθος και τη σημασία του γεγονότος. – Την αξία του αποτίμησαν στην αρχή ηλεκτρονικά ΜΜΕ, αφού προηγουμένως ένας 33χρονος είχε αφήσει την τελευταία πνοή του σε νοσοκομείο της Αθήνας, στο οποίο είχε μεταφερθεί βαριά τραυματισμένος έπειτα από έκρηξη αυτοσχέδιας εμπρηστικής βόμβας στο κέντρο της Σπάρτης.
Η τραγική κατάληξη για το θύμα επήλθε στις 9 Σεπτεμβρίου, ύστερα από άνιση αναμέτρηση με τον θάνατο για δέκα ολόκληρες ημέρες. Το ατύχημα, που εξελίχθηκε σε δυστύχημα, συνέβη στις 31 Αυγούστου, όταν στα χέρια 33χρονου άνδρα εξερράγη αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός στην οδό Ωραίας Ελένης, στο κέντρο της Σπάρτης. Ο επίδοξος εμπρηστής είχε υποστεί εκτεταμένα εγκαύματα με αποτέλεσμα να μην αντέξει, παρά τις προσπάθειες των γιατρών.
Γιάφκα και Χρυσή Αυγή
Η ΕΛ.ΑΣ. ευθύς εξαρχής επιχείρησε να υποβαθμίσει το όλο θέμα, με διαρροές ότι η βόμβα προορίζονταν για το αυτοκίνητο ενός επιχειρηματία δίπλα από το οποίο έγινε η μοιραία έκρηξη και μάλιστα τα τζιμάνια μας πρόσθεταν με στόμφο πως το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για προσωπικές διαφορές και ξεκαθάρισμα λογαριασμών, ενώ οι αθεόφοβοι δεν απέκλειαν το κίνητρο να κρύβεται πίσω από τη δράση ενός τοκογλυφικού κυκλώματος.
Τόσο σίγουροι ήταν και με τόσο μεγάλη ευκολία ενέπλεξαν με στοχευμένες διαρροές ανθρώπους σε παράνομες δραστηριότητες, για τους οποίους αργότερα υπό το φως των αποκαλύψεων έλεγαν ότι αποτελούν υποδείγματα νοικοκυραίων και επιχειρηματιών. Για τόση συνέπεια λόγου και έργου μιλάμε. Η αλήθεια πάντως, σε ό,τι αφορά τον δράστη – θύμα της… ημιτελούς τρομοκρατικής ενέργειας, είναι πως το προφίλ συγκέντρωνε αποχρώσες ενδείξεις ένταξης κι εμπλοκής σε ακροδεξιό εξτρεμιστικό γκρουπ, όχι όμως και αυταπόδεικτες.
Το πράγμα ξεκαθάρισε αμέσως μόλις έγινε η άρση των τηλεφωνικών επικοινωνιών. Επίκεντρο της αποκάλυψης το τηλέφωνο του δράστη. Η έκρηξη δεν προήλθε από κάποια αστοχία στη συνδεσμολογία, όπως αρχικά εκτιμήθηκε, αλλά επειδή το κινητό τηλέφωνο, ενώ μιλούσε ο 33χρονος, γλίστρησε και χτύπησε τη βόμβα προκαλώντας την ανατίναξη της!
Από την άρση των επικοινωνιών, ωστόσο, προέκυψε η ταυτότητα του ανθρώπου με τον οποίο συνομιλούσε και από την κατ” οίκον έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ολόκληρη γιάφκα! Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Σπάρτης, σε συνεργασία με κλιμάκιο συναδέλφων τους από την Αθήνα, βρήκαν υλικά κατασκευής για εξήντα άρτιες εμπρηστικές βόμβες!
Στην αρχή, μάλιστα, τα τσακάλια μας ήταν έτοιμα να σχηματίσουν δικογραφία εις βάρος της μητέρας του ύποπτου ως συνεργού του βαριά τραυματισμένου, ενδεχομένως για ν” ασκήσουν πίεση στον φυγάδα να παρουσιαστεί, όπερ εγένετο δύο – τρεις ημέρες μετά.
Το ξεχωριστό όμως ζήτημα που ανέκυψε ήταν η διαυγής πολιτική τοποθέτηση του δεύτερου εμπλεκόμενου ατόμου. Οι πληροφορίες από πηγές της Αστυνομίας Σπάρτης, της ηγεσίας στην Αθήνα και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης τον έφεραν στην καρδιά του διευθυντηρίου του τοπικού παραρτήματος της Χρυσής Αυγής.
Με την εις βάρος του δικογραφία για κατοχή των 60 εμπρηστικών βομβών, ο συλληφθείς οδηγήθηκε στους αρμόδιους τοπικούς δικαστικούς εκπροσώπους, οι οποίοι, μετά τη μελέτη των στοιχείων της αστυνομίας, αποφάσισαν… ν” αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, προκαλώντας έκπληξη και απορίες στα τζιμάνια που συνέταξαν το δικόγραφο!
60 βόμβες για πού;
Το πρώτο ερώτημα που ανέκυψε είναι ποιος ήταν ο στόχος του 33χρονου θύματος, καθώς το αυτοκίνητο κοντά στο οποίο ανατινάχτηκε ο μηχανισμός δεν προσδιορίζεται ως τέτοιος. Όπως είδαμε, η έκρηξη αποδίδεται σε… αστοχία κινητού και ήταν εντελώς τυχαία. Συνεπώς λίγες έως απειροελάχιστες θεωρούνται οι πιθανότητες η έκρηξη να σημειώθηκε δευτερόλεπτα πριν από την «άφιξη» στον προορισμό της.
Στο πλαίσιο αυτό καταβλήθηκε προσπάθεια να συνταχθεί ένας κατάλογος με εν δυνάμει στόχους, καθώς για παράδειγμα, σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται το αστυνομικό τμήμα της πόλης, χωρίς όμως να προσδιοριστεί κάτι πιο συγκεκριμένο.
Το δεύτερο ερώτημα που βασανίζει τις τοπικές αρχές είναι τι ήθελαν και για πού προόριζαν 60 εμπρηστικές βόμβες ικανές να «πυρπολήσουν» (Με πολλά εισαγωγικά) μεγάλο τμήμα το κέντρου της πόλης. Με δομένη την πολιτική θέση των δυο εμπλεκομένων, τα ερωτήματα λαμβάνουν αυτοδίκαια μεγαλύτερη από την αρχική διάσταση, σε συνάρτηση μάλιστα με κάποιες διαρροές στελεχών των υπηρεσιών συλλογής πληροφοριών της αστυνομίας, οι οποίες αν και «αχνές» και ατεκμηρίωτες ακόμη, αναφέρουν πρώτη φορά στα πληροφοριακά τους δελτία υπόνοιες ή ενδείξεις περί συγκέντρωσης οπλισμού.
Λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη και δημοσιοποίηση των σχετικών πληροφοριών, το site zougla.gr, το οποίο παρεμπιπτόντως σημειώνουμε πως είναι μεταξύ των αποδεκτών των κειμένων της «Ε.Ο. 1821», κάνει «πρώτο θέμα» την είδηση και φιλοξενεί τον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος δηλώνει ότι ο 33χρονος δεν είχε καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή, χαρακτηρίζει το θέμα ανύπαρκτο για το κόμμα του και καταλήγει πως «δεν μπορεί ο καθένας να κάνει τέτοιους συσχετισμούς».
Το ζήτημα όμως που δεν θίχτηκε και αφορά άμεσα τη Χρυσή Αυγή ήταν όχι το θύμα, το οποίο η αστυνομία περιέγραφε ως εσωστρεφές και αντικοινωνικό, αλλά το άτομο στο οποίο βρέθηκαν τα υλικά κατασκευής, το οποίο, όπως λένε οι αρμόδιοι αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση, βρίσκεται ψηλά στα κατάστιχα των μελών του κόμματος ως ενεργός ή δεδηλωμένος οπαδός.
Στο θέμα αυτό και στα ζητήματα που εγείρει, επικεντρώθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο στη Θεσσαλονίκη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αναρωτήθηκε συγκεκριμένα: «Όλως παραδόξως, διαπιστωμένα πλέον, ο ίδιος είχε σχέση με την Ακροδεξιά και όλως παραδόξως βρέθηκαν 60 εκρηκτικοί μηχανισμοί. Για ιδία χρήση άραγε; Εμείς ζητάμε με κάθε επισημότητα από την κυβέρνηση και από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να ρίξουν άπλετο φως σ” αυτήν την υπόθεση». Φωνή βοώντος…
Οι τέσσερις ενέργειες, η ΕΥΠ και ο Μελιγαλάς
Σε ό,τι αφορά το καθαυτό πεδίο των ερευνών, πληροφορίες σημειώνουν ότι στον φακό της έρευνας έχουν μπει διαδοχικά τέσσερις εμπρηστικές ενέργειες ή απόπειρες που εκδηλώθηκαν τους τελευταίους μήνες σε Σπάρτη και Γύθειο, μεταξύ των οποίων και μία απόπειρα με στόχο το αυτοκίνητο αστυνομικού και μάλιστα με τη συνοδεία… σημειώματος.
Σύμφωνα μάλιστα με μία πηγή, το περιεχόμενο του σημειώματος ήταν απειλητικό, καθώς του απέδιδε άτεγκτη υπηρεσιακή προσήλωση και επίδοση κλήσεων σε τροχονομικού χαρακτήρα παραβάσεις, ενώ άλλη πηγή σημειώνει ότι το σημείωμα ήταν «απολογητικό», καθώς δηλωνόταν η πρόθεση συγγνώμης επειδή δεν ήταν ο στόχος το δικό του αυτοκίνητο αλλά κάποιου απροσδιόριστου… άλλου.
Οι υπόλοιποι τρεις στόχοι ήταν τα δικαστήρια της πόλης, ένα ΑΤΜ και ένα αυτοκίνητο με ιδιοκτήτη επιχειρηματία. Σε μια από αυτές τις ενέργειες απομονώθηκε DNA και καταβάλλεται προσπάθεια ταυτοποίησης του με τα ευρήματα στο σπίτι του φερόμενου ως συνεργού του τραγικού θύματος της τυχαίας έκρηξης του μηχανισμού.
Η έρευνα όμως διεξάγεται υπό συνθήκες και διαδικασίες εξαιρετικά… ράθυμες, αναντίστοιχες της σοβαρότητας του θέματος.
Έκτοτε, πάντως, οι μηχανισμοί ενημέρωσης και επικοινωνίας των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης βομβάρδισαν την κοινή γνώμη με διαρροές περί εμπλοκής της ΕΥΠ και της Κρατικής Ασφάλειας τόσο στη συγκεκριμένη έρευνα όσο στη στενότερη δυνατή παρακολούθηση τη δράση των οργανωμένων ομάδων και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ενώ αναφέρεται ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα συστήσει ειδικό τμήμα για τη σάρωση του Διαδικτύου και των sites με φασιστικό προφίλ.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της σύλληψης και των βουλευτών, πηγές από την Κατεχάκη έσπευδαν να σημειώσουν ότι ούτως ή άλλως, όταν διαπράττεται κακούργημα, άσχετα από το εάν διαπράττεται από πολίτη ή βουλευτή, οι αστυνομικοί οφείλουν να προβούν σε σύλληψη.
Λίγες ώρες αργότερα, σε συνέντευξη του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Δένδια στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84, έγινε γνωστό πως υπάρχει υπό διαμόρφωση ρύθμιση για την αντιμετώπιση ρατσιστικών επιθέσεων και συμπεριφορών, αλλά «ολοκληρώθηκε η οριοθέτηση της με τις τελευταίες – έκνομες και κόντρα στις συνταγματικές παραδοχές – συμπεριφορές στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής».
Στο ενδιάμεσο, ωστόσο, οργανωμένα και επικίνδυνα «freikorps» πραγματοποίησαν δολοφονικές εφόδους και απόπειρες δολοφονίας κατά μεταναστών, ενώ η Χρυσή Αυγή υπήρξε η… πρωθιέρεια στη διχαστική γιορτή μίσους στον Μελιγαλά, όπου αναφωνήθηκαν πατριωτικού χαρακτήρα συνθήματα όπως «Τιμή στους χίτες και ταγματασφαλίτες», έχοντας ανάμεσα τους επτά βουλευτές, με επικεφαλής τον Ηλία Κασιδιάρη.
Ο βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος, σε στιγμές υπερεθνικιστής έξαρσης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «οι γιορτές αυτές είναι γιορτές μνήμης και όχι γιορτές μίσους. Τώρα που η Χρυσή Αυγή ανεβαίνει, αυτές οι γιορτές θα γίνουν εθνικές». Από κάτω οι εκστασιασμένοι χρυσαυγίτες, παρατεταγμένοι σαν στρατός, φώναξαν συνθήματα, όπως «Αλήτες, φονιάδες, κομμουνιστές», «Τσεκούρι και φωτιά στα κόκκινα σκυλιά» και άλλα τέτοια εξόχως… θεόπνευστα με μηνύματα «αλληλεγγύης και συμφιλίωσης».
Χρειάζεται να πούμε εμείς ότι η υπόθεση της Σπάρτης ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην εγχώρια τρομοκρατία και ότι προσεχώς θα έχουμε άσχημα ξεμπερδέματα; Μάλλον είναι προφανές…

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ


Δεν υπάρχουν σχόλια: