ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Σφαγή στον ιδιωτικό-Μειώσεις μισθών μέχρι και 40%


Λήγει σήμερα η μετενέργεια περισσότερων από 80 σε σύνολο 220 κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε μεγάλους κλάδους.
ftwxeia.preview.jpg
 
Η ρύθμιση κάνει “την κρίση ευκαιρία” για τους εργοδότες στην χώρα προκειμένου να προχωρήσουν σε νέες μεγάλες μειώσεις μισθών και ταυτόχρονα προχωρά στην μεγαλύτερη φτωχοποίηση των εργαζομένων.
 
Με την λήξη της μετενέργειας χιλιάδες εργαζόμενοι θα μπουν σε νέο καθεστώς όπου θα κυριαρχήσουν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας και άρα η ατομική διαπραγμάτευση εργαζόμενου- εργοδότη ή τα "εργοδοτικά" σωματεία που θα υπογράφουν επιχειρησιακές συμβάσεις με τα νέα όρια που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
 
Χιλιάδες εργαζόμενοι αναμένεται να δουν μεγάλες μειώσεις από 15% έως 40% στις απολαβές τους αφού θα επανέλθουν στο βασικό μισθό ή στο βασικό ημερομίσθιο ενώ ταυτόχρονα καταργούνται και μια σειρά από επιδόματα. Συγκεκριμένα τα μόνο επιδόματα που παραμένουν είναι τα επιδόματα παιδιών, σπουδών, πολυετίας και επικινδυνότητας στις περιπτώσεις που αυτά προβλέπονταν.
 
Εντωμεταξύ αλαλούμ επικρατεί στην ερμηνεία των εγκυκλίων του υπ. Εργασίας αφού δεν είναι ξεκάθαρο αν η επιστροφή θα γίνει στο μισθό βάσης, τον εισαγωγικό ή στο βασικό μισθό που προβλέπει η κάθε μισθολογική κλίμακα αφού σε αρκετές περιπτώσεις οι “ωριμάνσεις” στους μισθούς γινόντουσαν σε κλιμάκια εκτός των επιδομάτων πολυετίας. 
 
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπογραφεί σχεδόν καμία νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα σε αντίθεση με τον τεράστιο αριθμό των επιχειρησιακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί και στην πλειοψηφία τους προβλέπουν μεγάλες μειώσεις στις απολαβές των εργαζομένων.
 
Η διαδικασία αυτή αναμένεται να κρατήσει μέχρι και τον Μάϊο του 2013 όπου και θα λήξει η μετενέργεια των τελευταίων από τις 220 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.
 
Στοιχεία για την Κεντρική Μακεδονία
 
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από τις αρχές του έτους. Συγκεκριμένα έχουν υπογραφεί 58 επιχειρησιακές συμβάσεις στην πλειοψηφία τους από ενώσεις προσώπων, οι οποίες κατά μέσο όρο επέφεραν μειώσεις της τάξης του 22% στους μισθούς ενώ ραγδαία αύξηση παρατηρείται και στην σύναψη ατομικών συμβάσεων και συγκεκριμένα σε 2.687 επιχειρήσεις με αντίστοιχες μειώσεις μισθών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: