ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Περί βλακείας ο λόγος


Πιο κάτω θα αντιληφθείτε γιατί η ανάρτηση για την κβαντομηχανική μετατέθηκε για την επόμενη φορά.
Όμως, μιας και η προηγούμενη αφορούσε τον Αϊνστάιν ας κάνω αρχή με την περίφημη ρήση του.


Παραφράζοντάς το αυτό γίνεται κι έτσι
Η διαφορά μεταξύ ιδιοφυΐας και μαλακίας είναι ότι η ιδιοφυΐα έχει όρια!

Έτσι λοιπόν νομίζω πως δεν υπερβάλω όταν κι εγώ λέω:
Γι αυτό μην τα βάζετε με ηλίθιους, πέφτετε στο επίπεδό τους και σας κερδίζουν λόγω εμπειρίας!!

Οι επιστήμονες σήμερα συμφωνούν ότι η βλακεία εξαρτάται και από βιολογικούς παράγοντες. Σίγουρα πολλά μπορεί να είναι τα αίτια, αν και εκτός από τον βιολογικό παράγοντα, θεωρώ ότι ο καθοριστικότερος είναι η αγραμματοσύνη. Τα ερεθίσματα που δεχόμαστε από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας σίγουρα μας επηρεάζουν, όμως δεν πιστεύω ότι είναι ενδεικτικά για μια παράλογη συμπεριφορά, πέρα από την αγραμματοσύνη που κάνει τον άνθρωπο από τη μια άλογο κι από την άλλη άξεστο και βλάκα. Η θρησκεία ή για να το πω πιο κόσμια, ο ιδεαλισμός, σίγουρα επηρεάζει, όταν το άτομο θεωρεί λογικό να πιστεύει σε μύθους, όπως είναι ο Άγιος Βασίλης, οι νεράιδες, τα φαντάσματα και άλλες εξωτικές οντότητες, δημιουργήματα του νου, όπως οι ιδέες για θεούς και κάθε λογής παράλογες και εξώκοσμες δυνάμεις.

Κι όμως, υπάρχουν άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι μπορούν αμέσως να διακρίνουν τη βλακεία στο πρόσωπο κάποιου, κοινώς δηλαδή να αναγνωρίσουν αυτό που λέμε «βλακόφατσα». Στην πραγματικότητα, βέβαια, η βλακόφατσα είναι αποτέλεσμα συνδυασμού εξωτερικών σωματικών χαρακτηριστικών που συνάδουν με την χαμηλή ευφυΐα και με την συμπεριφορά τους αυτομάτως μας παραπέμπουν στην μειωμένη νοημοσύνη τους.
Αν και η αίσθηση του χιούμορ είναι δείγμα ευφυούς διάνοιας, το γέλιο, χωρίς λόγο, είναι δείγμα ηλιθιότητας.
Ένας βλάκας για παράδειγμα, γελάει χωρίς λόγο, ενώ την ίδια στιγμή δεν αντιλαμβάνεται διόλου το χιούμορ, εκεί δηλαδή που οι άλλοι σπαρταράνε!

Η ηλιθιότητα, σαν συγγενική κατάσταση με την βλακεία, δεν εξαρτάται μόνο από την μειωμένη ευφυΐα, αλλά και από τους άλλους ανθρώπους, τους κακούς και τους κατεργάρηδες.
‘Όπως έχει πει ο Βολτέρος για την θρησκεία «Ο τσαρλατανισμός γεννήθηκε την μέρα που ο πρώτος κατεργάρης, συνάντησε τον πρώτο βλάκα...από τότε οι κατεργάρηδες πολλαπλασιάστηκαν...»
Εδώ ο τσαρλατανισμός ταυτίζεται με την θρησκεία… συγνώμη… με τον ιδεαλισμό ήθελα να πω, σε σχέση με τους κατεργάρηδες που τους πλευρίζουν και τους γεμίζουν τα μυαλά με κάθε είδους ανοησία. Έχετε υπ’ όψιν εδώ ότι ο πρώτος κατεργάρης-τσαρλατάνος είναι ο γονιός, που κοροϊδεύει το παιδί του.
Μια παλιά ανάρτησή μου "Ανοιχτή επιστολή προς όλους τους γονείς" πιστεύω θα σας φανεί πολύ χρήσιμη εδώ.

Εδώ η ηλιθιότητα διαιωνίζεται για πολύ χρόνο και πολλές φορές βαφτίζεται… παράδοση! Στις 30 του Γενάρη (μέρα των Τριών Ιεραρχών) σας έχω μια εορταστική ανάρτηση για να δείτε πώς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε την παράδοση και την χαλκευμένη ιστορία της. Κάτι σας τους… Σκοπιανούς που προσπαθούν να πείσουν τους Σλάβους ότι είναι… Μακεδόνες!

Για παράδειγμα, αναλογιστείτε με την πιο κάτω εικόνα, τι ανατροφή πήρε αυτό το παιδί ή πόση ευφυΐα μπορεί να έχει, όταν με τη βλακεία του εκφράζει την θλίψη του για το μαρτύριο της εσταυρωμένης γάτας!

Εσείς οι υπόλοιποι, λάτρεις των υπερβατικών δυνάμεων, μην νομίζετε ότι διαφέρετε και πολύ από έναν τρελό που πιστεύει σε παραλογισμούς. Κάποιος κάποτε είπε ότι αυτό που πιστεύουν οι πιστοί, αν το πίστευε μόνο ένας άνθρωπος, θα ήθελε ψυχιατρείο. Μόνο οι πλειοψηφία αναγκάζει το κατεστημένο να δεχτεί ότι οι πιστοί είναι λογικοί και βρίσκονται έξω από τα ιδρύματα και οι «τρελοί» μέσα!
Βλέποντας για παράδειγμα την πιο κάτω εικόνα, εύκολα θα αντιληφθείτε τι θέλω να πω!


Όπως λέγανε στην Αφρική, την εποχή του προσηλυτισμού «Όταν ήρθαν οι Άγγλοι εμείς είχαμε τη γη κι αυτοί την Αγία Γραφή. Τώρα, αυτοί έχουν τη γη… κι εμείς την Αγία Γραφή!»

Αλήθεια, ποιοι είναι για γέλια;

Με βάση τη ζυγαριά κέρδους-απώλειας μπορούμε να χωρίσουμε το ανθρώπινο είδος σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες
  1. Στους αγράμματους.
  2. Στους, πραγματικά, βλάκες.
  3. Στους πονηρούς.
  4. Στους κακούς.
Οι πρώτοι δυο είναι απλά θύματα της λογικής που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, βλάπτοντας ακόμα πιο πολύ και τους ίδιους και τους γύρω τους.
Οι δυο τελευταίοι είναι οι κατεργάρηδες που βλάπτουν κυρίως τους πιο πάνω.
Συνεπώς, βλέπουμε πως οι αγράμματοι και οι βλάκες ταυτίζονται, όπως και οι πονηροί με τους κακούς!
Δυστυχώς, ο κόσμος μας κατάντησε ένα μάτσο χάλια, λόγω των τελευταίων!
Ή μήπως λόγω των πρώτων;

Οι καλοί και οι έξυπνοι σπανίζουν!
…γι αυτό στον κόσμο αυτόν, τον καλό τον λένε και χαζό ή βλάκα!
Ο Σάμιουελ Μπάτλερ εύλογα και με έξυπνο τρόπο δείχνει την εξάρτηση των κακών από τους ηλίθιους!

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι ενώ οι πράξεις του κακού είναι κατά κάποιον τρόπο προβλέψιμες και αποτρέψιμες, οι πράξεις του ηλίθιου είναι απολύτως απρόβλεπτες, όπως στην πιο κάτω φωτογραφία:
Τελικά είχε δίκιο ο Αντρέ Γκλούκσμαν όταν έλεγε
Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό ζωικό είδος που έχει την ικανότητα να καταντά ηλίθιο

Όμως οι επόμενες φωτογραφίες μάλλον τον διαψεύδουν και επιβεβαιώνουν τον Αϊνστάιν ότι τελικά η βλακεία είναι άπειρη και βρίσκεται διάχυτη παντού στο Σύμπαν όπου υπάρχει ζωή.


Ξέρω, οι τελευταίες αναρτήσεις μου ήταν δύσκολες και για κάποιους, που δεν ασχολήθηκαν ποτέ με φυσική ή φιλοσοφία, βαρετές και άχαρες! Όμως, όσοι τις κατάλαβαν θα τις βρουν πολύ χρήσιμες για τους προσωπικούς τους στοχασμούς.
Γι αυτό σας έκανα το αφιέρωμα αυτό για την βλακεία, ώστε ανάλαφρα να σας μεταδώσω μια χρήσιμη συμβουλή:
Μην επιτρέπετε σε κανέναν να σας ελέγχει από τα μέσα. Καταδικάστε το δόγμα, μαθαίνοντας να σκέφτεστε οι ίδιοι κι όχι οι άλλοι για σας. Μην τρώτε μασημένη τροφή, σαν ζώα μηρυκαστικά.

Αντιληφθείτε ότι δεν πιστεύουμε για να καταλάβουμε, αλλά προσπαθούμε να καταλάβουμε για να πιστέψουμε!

Τώρα θα μου πεις η πίστη μπορεί να θεωρηθεί εξυπνάδα, όταν ακόμα και ο Τερτυλλιανός θεωρεί την πίστη παραλογισμό;
Όταν σκέφτομαι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων είναι πιστοί αναγκαστικά μου έρχεται στο νου και η ρήση του Κόνραντ Αντενάουερ που οι πιστοί θα την βρουν εκτός από χρήσιμη και πολύ έξυπνη.
«Αφού ο Θεός δεν έθεσε όρια στην ανθρώπινη εξυπνάδα, γιατί να θέσει στην ηλιθιότητα»;


Σήμερα, ανήμερα των… Φώτων γιορτάζουμε τα τέταρτα γενέθλια του blog!
Μέρα σημαδιακή, για όσους θέλουν να φωτίσουν το μυαλό τους με φως, απομακρύνοντας ακόμα πιο πολύ από την βλακεία, την χαζομάρα και το παράλογο!

Μάλλον γιορτάζουμε τα προ τελευταία γενέθλια του blog, γιατί πιστεύω, ένα χρόνο ακόμα θα τον περάσουμε μαζί, φιλοσοφώντας και σχολιάζοντας ό,τι μας ξέφυγε όλο αυτόν τον καιρό!



…μετά, ποιος ξέρει… έρχεται και η… συντέλεια του κόσμου… έρχονται απολύσεις, εφεδρείες, στάσεις πληρωμών, παντός είδους κρίσεις… πείνα… λοιμοί και καταποντισμοί…
…τότε αγαπητοί μου φίλοι… ο καιρός γαρ εγγύς… και σεις πρέπει λογικά να σκεφτείτε… απομακρύνοντας τους κατεργάρηδες από κοντά σας!
…κυρίως όμως, απομακρυνθείτε από κάθε σκέψη που σας φέρνει κοντά στο παράλογο και μακριά απ’ την λογική!
…διαφορετικά… πφ… το κάψατε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: