ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Καταγγελίες σοκ από τους επιζώντες της φυλακής της Ονδούρας


Άνθρωποι που επέζησαν της πυρκαγιάς που σημειώθηκε σε φυλακή της Ονδούρας και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 350 έγκλειστους, κατηγορούν τους δεσμοφύλακες ότι άφησαν κρατουμένους να πεθάνουν μέσα στα κελιά τους και πυροβόλησαν άλλους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες.

«Επικρατούσε πλήρες χάος. Άνθρωποι έτρεχαν να σώσουν τη ζωή τους και ακούγονταν πυροβολισμοί. Άνθρωποι καίγονταν ζωντανοί» υποστήριξε ο εφημέριος της φυλακής Ρεϊνάλντο Μονκάντα, ο οποίος έφτασε επιτόπου λίγο αφού είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά.

Οι περισσότεροι από τους κρατούμενους της φυλακής της Κομαγιάγκουα, όπου ξέσπασε η πυρκαγιά τη νύχτα της Τρίτης, ήταν προφυλακισμένοι και δεν είχαν καταδικαστεί για κάποιο αδίκημα.

Ο Ροσέντο Σάντσες, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 10 ετών για φόνο, ξύπνησε όταν ξέσπασε η πυρκαγιά. Διέφυγε από το κελί του και υποστηρίζει πως είδε δεσμοφύλακες να πυροβολούν εναντίον έγκλειστων που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες. «Ήταν κόλαση, να βλέπεις τους φίλους σου, ανθρώπους που γνώριζες καλά, να καίγονται ζωντανοί» επισήμανε ο Σάντσες.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Πυροσβεστική δεν έφτασε στη φυλακή παρά μισή ώρα αφού ξέσπασε η πυρκαγιά, ενώ άλλοι επιζώντες είπαν πως οι φρουροί αγνοούσαν τις εκκλήσεις για βοήθεια.

Το βράδυ της Πέμπτης δόθηκε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο ακούγονται πυροβολισμοί από το εσωτερικό της φυλακής.

Οι δεσμοφύλακες από την πλευρά τους, αρνούνται τις καταγγελίες ότι εμπόδισαν έγκλειστους να διαφύγουν.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών της αστυνομίας Έλντερ Μαντρίντ δήλωσε ότι η πυρκαγιά ξέσπασε στην έκτη πτέρυγα, στη διάρκεια καβγά μεταξύ δύο έγκλειστων για ένα στρώμα, όταν ένας από τους δύο έβαλε στο στρώμα φωτιά. Από τους 100 κρατούμενους της πτέρυγας αυτής, μόνο τέσσερις επέζησαν, πρόσθεσε.



Ωστόσο μερικοί συγγενείς κρατουμένων λένε πως η κυβέρνηση επέδειξε καταφανώς αμέλεια ή πως μπορεί ακόμη και να είχε προσχεδιάσει την πυρκαγιά.

Σύμφωνα με ανώνυμη καταγγελία στον ραδιοσταθμό HCH, την πυρκαγιά την προκάλεσαν δεσμοφύλακες έπειτα από αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης κρατουμένων.

Εν τω μεταξύ, συγκρούσεις ξέσπασαν μετά την πυρκαγιά μεταξύ των συγγενών των έγκλειστων και της αστυνομίας. Οι συγγενείς επιτέθηκαν στην αστυνομία με πέτρες, ενώ η αστυνομία απάντησε με προειδοποιητικά πυρά στον αέρα.
tvxs.gr, Yannis Tsal

Δεν υπάρχουν σχόλια: