ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΒΟΥΔΑΚΗΣ:ΝΕΡΑ'Ι'ΔΕΣ-ΗΛΙΟΣ ΠΟΥ ΥΨΩΝΕΤΑΙ- Τ' ΑΝΕΙΠΩΤΑ



«ΟΛΑ ΘΟΛΑ ΚΙ ΑΠΑΙΣΙΑ, ΠΙΟ ΑΘΛΙΑ ΚΙ ΑΠΟ ΠΡΙΝ…»

«Όλα θολά κι απαίσια, πιο άθλια κι από πριν…». Αυτά έγραφε ο Καρυωτάκης, και τα θυμήθηκα χθες το απόγευμα περπατώντας στη πόλη.
Είμαστε σε βαθιά κατάψυξη. Όχι μόνο οικονομικά, αλλά και ψυχολογικά. Κι αυτό είναι ίσως το χειρότερο.
Παντού μαγαζιά κλειστά, πρόσωπα συνοφρυωμένα, διάθεση άσχημη. Όλοι έτοιμοι να αρπαχτούν. Όλοι θυμωμένοι. Θλίψη, κατήφεια, και οργή. Παντού.
Οι μαγαζάτορες είναι όλοι ένα βήμα πριν το σφράγισμα. Ο τζίρος τους έχει πέσει στο ελάχιστο, την ίδια ώρα που τα έξοδα συνεχίζουν να τρέχουν.
Οι (κάποτε) μεγαλοεργολάβοι βαράνε μύγες, αφού ο κατασκευαστικός τομέας έχει καθίσει, και όσοι έχουν λαμβάνειν από το δημόσιο… αναμένουν στο ακουστικό τους.
Για τους ιδιωτικούς και τους δημόσιους υπαλλήλους, τι να πούμε; Οι πρώτοι γονάτισαν προ πολλού, οι δεύτεροι τρεκλίζουν, και αναμένεται να γονατίσουν κι αυτοί μετά τη 1η Ιουλίου, και το βαρβάτο ψαλίδισμα των μισθών τους.
Οι συνταξιούχοι φυτοζωούν, ενθυμούμενοι τις παλιές καλές εποχές, τότε που το ΠΑΣΟΚ υπόσχονταν, εκτός από πλέρια δημοκρατία, τον ουρανό και τα άστρα για τα περήφανα γερατειά!!!!

4 μέρες χωρίς να παίρνουμε τη δόση μας από κυβερνητική προπαγάνδα!







Την ίδια ώρα, είχαμε χθες και μια άλλη σημαντική είδηση στο χώρο των ΜΜΕ, καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών έθεσε υπό επιτήρηση τις μετοχές του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ), του Πήγασου, του Τεγόπουλου, του Τηλέτυπο και των Τεχνικών Εκδόσεων. Κατά συνέπεια οι μετοχές των εταιρειών αυτών θα τελούν υπό διαπραγμάτευση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εντός της ημέρας.

Ο λόγος ήταν οι ζημιές που εμφανίζουν - συγκεκριμένα, o ΔΟΛ εμφάνισε ζημιές ύψους 46,92 εκατ. ευρώ, ο Πήγασος 31,1 εκατ. ευρώ, η Χ.Κ. Τεγόπουλος 21,3 εκατ. ευρώ, ο Τηλέτυπος 27,5 εκατ. ευρώ και οι Τεχνικές Εκδόσεις 236 χιλιάδες ευρώ μέσα στο 2010.

Η κρίση στα ΜΜΕ είναι μεγάλη, διότι ο κόσμος δεν εμπιστεύεται (άρα δεν αγοράζει) τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Ξέρει, έστω και ενστικτωδώς, ότι οι μεγαλοδημοσιογράφοι του λένε ψέματα, ενώ πολλοί "μικρότεροι" δημοσιογράφοι είναι άσχετοι, ή υποτακτικοί της άρχουσας τάξης (ενώ ακόμα και να καταλαβαίνουν τι γίνεται, και να θέλουν να μιλήσουν, αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να πουν εύκολα την αλήθεια ακόμα και αν το θέλουν).

Εδώ και ένα χιουμοριστικό αρθράκι που δίνει όμως μια καλή εικόνα της κατάστασης:


Ρε φιλαράκι.. έχεις κάνα DVD Πρετεντέρη γιατί είμαι χαρμάνης;

Η απόλυτη ξεφτίλα..

Παρά την επιμονή των γνωστών "δημοσιογράφων", η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα ασυνεννοησίας και ούτε πέφτει από γκάφα σε γκάφα. Η αλήθεια είναι ότι η παρέα του Γιώργου (η "συμμωρία", όπως την έχω αποκαλέσει στο παρελθόν) κάνει μια χαρά την δουλειά της. Μόνο που -δυστυχώς για μας- η δουλειά της είναι να εξαπατά τον ελληνικό λαό και να προωθεί τις βρόμικες πολιτικές της επιλογές. Μοναδικό της στήριγμα (εκτός από τους διεθνείς "συνεργάτες" της) αποτελεί η καταιγίδα της παραπλάνησης, την οποία τροφοδοτούν ακούραστα οι εξωνημένοι κονδυλοφόροι. Αυτοί είναι που έχουν πάρει αποκοπή το έργο της συγκράτησης των μαζών στο πλευρό του σοσιαλνεοφιλελεύθερου ΠΑΣΟΚ.

Όμως, όσο κι αν παλεύουν όλοι αυτοί κι όσο μελάνι κι αν ξοδεύουν, η αλήθεια είναι μία: για πρώτη φορά στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους βρέθηκε κυβέρνηση να υπογράψει υπόσχεση ξεπουλήματος της κρατικής περιουσίας. Για πρώτη φορά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους το 1830! Ούτε το "δυστυχώς, επτωχεύσαμεν" του Τρικούπη οδήγησε σε τέτοια ξεφτίλα, ούτε το στραπάτσο της μικρασιατικής καταστροφής, ούτε η διεθνής κρίση που ακολούθησε το κραχ του 1929. Αυτό το επονείδιστο έπαθλο ανήκει αποκλειστικά στον Γιώργο Παπανδρέου και την παρεούλα του.

Για να φτάσει σ' αυτή την "επιτυχία", η κυβέρνηση δεν μεταχειρίστηκε παρά το ψεύδος. Ένα ψεύδος, το οποίο καλλιεργήθηκε με μελετημένη πανουργία, ώστε να πεισθεί ο λαουτζίκος ότι η χώρα μας θα χρεωκοπούσε αν δεν υπέγραφε το ξεπούλημα. Η παπανδρεϊκή ψευδολογία αρνείται ακόμη και σήμερα ότι τέτοιο δίλημμα δεν υπήρχε, μιας κι η χώρα τελούσε ήδη σε κατάσταση χρεωστασίου από τον Μάιο του 2010, όταν οι μεθοδευμένοι κυβερνητικοί χειρισμοί έφεραν την "διεθνή των τοκογλύφων" στον τόπο μας.

Το πραγματικό δίλημμα είναι αν η κυβέρνηση μπορεί να πάρει τις αποφάσεις που απαιτούνται για να μη καταστραφούμε τελείως. Ποια κυβέρνηση, όμως; Αυτή που αποτελεί τον -φυσικό και ηθικό- αυτουργό της κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους; Αυτή που έχει περικόψει μισθούς και συντάξεις της φτωχολογιάς; Αυτή που μας εμπαίζει ξεδιάντροπα; Αυτή που, όχι μόνο κακουργεί εις βάρος του απλού λαού αλλ' επί πλέον φροντίζει να νομιμοποιεί τις κακουργίες της (ακόμα και με παράνομους τρόπους, όπως η ψήφιση του μνημονίου από απλή και όχι -όπως προβλέπει το σύνταγμα- ενισχυμένη πλειοψηφία της βουλής);

Η κυβέρνηση έχει, βέβαια, το μαχαίρι. Για το πεπόνι φροντίζουν οι δημοσιογράφοι. Έτσι, η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να υπολογίσει όσους αντιδρούν μαχητικά, αφού η καθεστωτική δημοσιογραφία φροντίζει για την χειραγώγηση της εκλογικής μάζας και λύνει τα χέρια εκείνων που κατάντησαν την χώρα μας πειραματόζωο. Και το πείραμά τους εξελίσσεται αδυσώπητα, με το κοινωνικό κράτος να αφανίζεται, την οικονομία να διαφεντεύεται από όλο και λιγώτερους και τις λαϊκές κατακτήσεις να καταλύονται με γρήγορους ρυθμούς. 

Ο ελληνικός καπιταλισμός ήταν πάντοτε κρατικός, αφού το κράτος μπορεί να διατηρούσε υπό τον έλεγχό του βασικούς τομείς της οικονομίας (τηλεπικοινωνίες, τράπεζες, μεταφορές κλπ) αλλά, παράλληλα, φρόντιζε να δημιουργεί και να στηρίζει κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες. Βέβαια, αυτό το σχήμα δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία, αφού αποτελεί κανόνα κρατικής λειτουργίας στον καπιταλισμό. Όμως, δεν υπάρχει πουθενά καπιταλιστική δημοκρατία χωρίς το κράτος να διατηρεί κεντρικό ρόλο στην οικονομία. Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση πρωτοπορεί κι εδώ: μοιράζει εκατό δισεκατομμύρια στις τράπεζες και ταυτόχρονα τις αφήνει τελείως ανεξέλεγκτες, ενώ με αυτά τα λεφτά θα μπορούσε να τις αγοράσει!

Τελικά, όντως η κυβέρνηση τα κατάφερε: μέσα σε λίγους μήνες, έδωσε τα πάντα σε όσους τα ορέγονταν και κατέστρεψε όλα όσα επί δεκαετίες πάλευε ο λαός να χτίσει. Τα κατάφερε. Πέτυχε την απόλυτη ξεφτίλα.



 http://teddygr.blogspot.com

Το παρασκήνιο Παπανδρέου, Soros και Goldman Sachs


george-sorosΈνας περίεργος μηχανισμός κάτι ετοιμάζει στην αγορά με ορόσημο την 15η Απριλίου. Τις τελευταίες μέρες πολλά και ενδιαφέροντα συμβαίνουν στο παρασκήνιο το οικονομικό και χρηματιστηριακό. Κάτι συμβαίνει στο παρασκήνιο του χρηματιστηρίου ένας περίεργος μηχανισμός που.....περιλαμβάνει και την Goldman Sachs κάτι ετοιμάζει. Ήδη στελέχη της GS βρίσκονται στην Ελλάδα και το αμέσως επόμενο διάστημα οι επαφές θα πυκνώσουν ακόμη περισσότερο.

Η GS προφανώς θέλοντας να στηρίξει το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων.  Κύκλοι που παρακολουθούν και γνωρίζουν όσα συμβαίνουν στο οικονομικό και πολιτικό παρασκήνιο αναφέρουν ότι προσεχώς θα ανεβάσουν την αγορά οι ξένοι με προφανή στόχο τις αποκρατικοποιήσεις. Ωστόσο ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν θα προηγηθεί η ολοκλήρωση του κύκλου της διόρθωσης δηλαδή να προηγηθεί μια σημαντική πτώση της αγοράς πολύ σύντομα για να ακολουθήσει επίσης σε σύντομο χρονικό διάστημα η άνοδος του χρηματιστηρίου. Φαίνεται ότι όσο πλησιάζουμε προς τις 15 Απριλίου τόσο το σχέδιο αυτό θα βαίνει προς υλοποίηση....

Στις 15 Απριλίου θα ανακοινωθούν νέα μέτρα και κατ΄ ουσία νέο μνημόνιο από την κυβέρνηση και εκεί παίζεται ίσως το τελευταίο χαρτί της κυβερνώσας παράταξης.
Οι εναλλακτικές λύσεις που έχουν εξετασθεί είναι κατά βάση 3 τουλάχιστον με βάση το ρεπορτάζ το οποίο στηρίχθηκε σε πηγή στο υπουργείο Οικονομικών.

Γερμανικό βομβαρδιστικό του Β΄ΠΠ,βρέθηκε σχεδόν άθικτο στο βυθό.




Ένα σπάνιο κομμάτι της πολεμικής ιστορίας αναμένεται σύντομα να ανασυρθεί από το βυθό. Πρόκειται για το λεγόμενο “ιπτάμενο μολύβι”, δήλαδή για το γερμανικό βομβαρδιστικό του Β' ΠΠ που καταρρίφθηκε πριν από πάνω από μισό αιώνα.

Το βομβαρδιστικό τύπου Dornier 17 κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Kent στη νοτιοανατολική Βρετανία το 1940 κατά τη διάρκεια της Μάχης της Βρετανίας. Εντοπίστηκε μέσω ανιχνευτή σόναρ και προκάλεσε το θαυμασμό των ειδημόνων για το πόσο καλά έχει διατηρηθεί.



Εκπρόσωπος από το μουσείο της Raf, ο Ίαν Θιρσκ δήλωσε ότι ενθουσιάστηκε μόλις έμαθε για το εύρημα. “Πρόκειται για ένα μοναδικό αεροσκάφος, που συνδέεται μάλιστα με μία μεγάλη στιγμή της βρετανικής ιστορίας.

Είναι ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα στην ιστορία της αεροπορικής ιστορίας του αιώνα μας” δήλωσε.

Το Dornier 17 σχεδιάστηκε το 1934 και αργότερα υπέστη μετατροπές για να συμμετέχει σε εχθροπραξίες. Είχε τη φήμη γρήγορου βομβαρδιστικού, δύσκολο να το πετύχουν τα εχθρικά πυρά.


Περίπου 1.700 είχαν παραχθεί, ωστόσο στο πολεμικό πεδίο αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω της μικρής χωρητικότητας και πολλά έγιναν σίδερα με το τέλος του πολέμου.

Για το συγκεκριμένο αεροσκάφος από τις εικόνες του σόναρ γνωρίζουμε ότι είχε αδειάσει το φορτίο του, ότι δύο από τα μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν κατά την πτώση ενώ δύο άλλα – μεταξύ των οποίων και ο πιλότος – πιάστηκαν αιχμάλωτοι και έζησαν για να δουν την ειρήνη. 

Κερατέα: Video Αντιπληροφόρησης


Επειδή ο αγώνας δεν ξεκίνησε την 11η Δεκεμβρίου 2010, αλλά χρόνια πριν, ας θυμηθούμε ξανά περιληπτικά, μέσα από τα 4 παρακάτω βίντεο, γιατί αγωνιζόμαστε...

Γιατί κλείνουν τόσο νωρίς τα σχολεία;


Πολλά ερωτηματικά προκάλεσε σήμερα στον εκπαιδευτικό χώρο ηανεξήγητη πρόωρη λήξη του διδακτικού έτους , με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Παιδείας. Πολλοί ήταν εκείνοι  που έκαναν λόγο για  απόφαση η οποία ελήφθη με εντολή άνωθεν, προκειμένου τα σχολεία να είναι ελεύθερα σε περίπτωση που χρειαστεί να ¨στηθούν¨ κάλπες για εθνικές εκλογές.
Οι συζητητές ενίσχυαν αυτό το σενάριο , έχοντας ως δεδομένο
και την πρόσφατη δήλωση της υπουργού Αννας Διαμαντοπούλου η οποία επέκρινε την πρόωρη λήξη των μαθημάτων, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι οι πανελλαδικές θα ξεκινήσουν  το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη.
Υπενθυμίζεται ότι τα τρία τελευταία χρόνια η έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων είχε ως εξής: 
14 - 5 -2010
15-5-2009
20-5-2008
Πάντως το υπ. Παιδείας μέχρι στιγμής δεν έδωσε καμία εξήγησης για την ξαφνική απόφαση να λήξει το διδακτικό έτος στα Γυμνάσια και Λύκεια στις 10 Μαίου, μία εβδομάδα μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Δουλειά του δημοσιογράφου είναι να αποκαλύπτει..

Τimothy Garton Αsh*
Ας υποθέσουμε ότι ξέρετε ένα μυστικό που πιστεύετε ότι πρέπει να δημοσιοποιηθεί. Τι κάνετε; Ας υποθέσουμε ότι η οργάνωσή σας έχει μυστικά που πιστεύετε ότι πρέπει να προφυλαχθούν. Τι πρέπει να κάνετε; Ας υποθέσουμε ότι είστε διευθυντής σε εφημερίδα, blogger ή ακτιβιστής, με κάποιον έτοιμο να σας ψιθυρίσει μυστικά στο ένα αφτί και την κυβέρνηση ή την εταιρεία σας να φωνάζει να μην τα ακούσετε στο άλλο. Πού τραβάτε τη γραμμή; 

Μια απάντηση στο πρώτο ερώτημα δίνει ο Ντάνιελ Ντόμσχαϊτ-Μπεργκ, πρώην μέλος της ομάδας του WikiLeaks. Οπως μου εξήγησε όταν συναντηθήκαμε στις αρχές αυτής της εβδομάδας, εκείνος που θέλει να κάνει την αποκάλυψη θα πρέπει να αποφασίσει σε ποιο ΜΜΕ ή μη κυβερνητική οργάνωση θέλει να πει το μυστικό. 

Ετσι, για παράδειγμα, κάποιος που θέλει να αποκαλύψει κάτι για το περιβάλλον μπορεί να πει: «Μου αρέσει η Greenpeace και την εμπιστεύομαι για να χρησιμοποιήσει τα έγγραφά μου με το σωστό πνεύμα». Κάποιος στο γερμανικό υπουργείο Αμυνας μπορεί να πει: «Εμπιστεύομαι το “Der Spiegel” για να το δημοσιεύσει αυτό με υπευθυνότητα». Οπως και αν εξελιχθεί αυτή η διαδικασία, κάθε κυβέρνηση, εταιρεία, πανεπιστήμιο και άλλος οργανισμός πρέπει να θεωρεί ότι θα υπάρξουν και άλλες ανώνυμες ψηφιακές διαρροές στο μέλλον. Συνεπώς το επόμενο ερώτημα αφορά το θύμα και όχι τον δράστη της διαρροής. Πώς βρίσκεις την ισορροπία ανάμεσα στη διαφάνεια και στη μυστικοπάθεια; Στην εποχή μας ακόμη και οι μυστικές υπηρεσίες, ακόμη και οι ελβετικές τράπεζες, κλίνουν υπέρ της διαφάνειας. 

Παρ΄ όλα αυτά δεν ξέρω κανέναν οργανισμό που να είναι 100% διαφανής. Ολοι έχουν κάτι που θέλουν να κρύψουν- και μερικά πράγματα που μπορούν δικαίως να ισχυριστούν ότι πρέπει να μείνουν κρυφά. Συχνά αυτά τα δύο δεν συμπίπτουν απολύτως. 

Δείτε, για παράδειγμα, το γελοίο θέαμα του Τζούλιαν Ασάνζ να διαμαρτύρεται εξοργισμένος για... διαρροές μέσα από το WikiLeaks. 

Οι εφημερίδες, αφοσιωμένες στη διαφάνεια, δίνουν αγώνα για να κρατήσουν μυστική την ταυτότητα των πηγών τους. Το ίδιο κάνουν οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ισχυριζόμενες ότι αλλιώς οι πληροφοριοδότες θα τεθούν σε κίνδυνο από καταπιεστικά και διεφθαρμένα καθεστώτα. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση κατά της διαφθοράς Διεθνής Διαφάνεια (Τransparency Ιnternational) δεν μπορεί να είναι εντελώς διαφανής. Υπάρχει μια διαλεκτική εδώ. Αλλά μπορεί επίσης να υπάρχει και υποκρισία: να απαιτείς από τους άλλους κάτι που δεν είσαι πρόθυμος να κάνεις εσύ ο ίδιος. 

Οι ψηφιακές διαρροές αλλάζουν άρδην τη δημοκρατία. Το αν θα την κάνουν καλύτερη ή χειρότερη θα εξαρτηθεί από τους κανόνες, τους διαιτητές και τους παίκτες. 

Τι πρέπει λοιπόν να πράξει μια κυβέρνηση, μια επιχείρηση, ένας οργανισμός; Προτείνω δύο απλούς κανόνες, δύο καθοδηγητικές αρχές. 

Πρώτον, να είστε ανοιχτοί για τους λόγους της μυστικότητας, διαφανείς για την έλλειψη διαφάνειάς σας. Να έχετε σαφή κριτήρια και να είστε έτοιμοι να τα υπερασπιστείτε. Θα πρέπει να αντέχουν στο εξής, κάπως παράδοξο, τεστ: αν δημοσιευθεί αυτή η πληροφορία, θα μπορούσατε άραγε να εξηγήσετε με αξιόπιστο τρόπο γιατί έπρεπε να μείνει μυστική; 

Ο δεύτερος κανόνας μου είναι: προστατέψτε λιγότερες πληροφορίες, αλλά προστατέψτε τις καλύτερα. Υπάρχουν τεράστιες ποσότητες πληροφοριών και δραστηριοτήτων που κυβερνήσεις και οργανισμοί κρατούν απόρρητες χωρίς λόγο. Αυτή ήταν η βάση για τις εκστρατείες υπέρ της ελευθερίας της πληροφόρησης στις ΗΠΑ και αλλού- και αποδείχθηκε σωστή. Το φως της ημέρας μπήκε σε σκονισμένα δωμάτια και οι κυβερνήσεις δεν κατέρρευσαν. Διαβάζοντας τα τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ που διέρρευσαν από το WikiLeaks, βρήκα έγγραφα διαβαθμισμένα ως απόρρητα τα οποία εύκολα θα μπορούσαν να δημοσιευθούν σαν αναλύσεις σε μια εφημερίδα. 

Επομένως: αποφασίστε τι χρειάζεται πραγματικά να μείνει μυστικό, με συνεπή κριτήρια και μετά βάλτε τα δυνατά σας για να το κρατήσετε κρυφό. Μην το ανεβάσετε, για παράδειγμα, σε μια βάση δεδομένων προσβάσιμη σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Αλλά τι συμβαίνει αν κάτι σοβαρό διαρρεύσει από τον μυστικό πυρήνα, μέσω του μηχανισμού του WikiLeaks ή με άλλους τρόπους; Θα πρέπει η κυρία Ηθική Δημοσιογράφος να κοκκινίσει από ντροπή και να αποστρέψει το βλέμμα χωρίς να διαβάσει, λέγοντας: «Ω,δεν πρέπει να το δω αυτό;» Οχι. Φυσικά και πρέπει να το δει. 

Είναι δουλειά της κυβέρνησης να κρατάει τα μυστικά της. Και είναι δουλειά του Τύπου να τα αποκαλύπτει. Ο Τύπος-  με την ευρύτερη έννοια, για να συμπεριλάβει τους πολίτες blogger και τις ακτιβιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις-  κρίνει στη συνέχεια τι είναι προς το συμφέρον της κοινής γνώμης και τι θα προκαλέσει απαράδεκτες ζημιές. Ο νόμος θέτει τα εξωτερικά σύνορα σε αυτό το παλιό παιχνίδι του κρυφτού. Η απόφαση του δημοσιογράφου δεν θα είναι όμοια με την απόφαση του υπουργού - ή του διευθυντή μιας εταιρείας, ενός νοσοκομείου ή ενός πανεπιστημίου. Ο καθένας παίζει τον ρόλο του και το αποτέλεσμα είναι έλεγχοι και ισορροπίες, τόσο απαραίτητες σε κάθε δημοκρατία.
 

*Ο κ.Τίμοθι Γκάρτον Ας είναι καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιοτης Οξφόρδης.

Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής             
Δημοσιεύτηκε στις 03/04/2011

Eκδηλωση Της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ενημερωτική εκδήλωση

Νόμος 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου

και η Ένωση Καταναλωτών Βόλου

σας προσκαλούν

την Δευτέρα 11-4-2011 στις 7,30 μ.μ.

στο συνεδριακό κέντρο FORUM

Δεληγιώργη 9 Βόλος 


Θα γίνει ενημέρωση  σχετικά με το Νόμο 3869/2010 για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή κ. Δημήτρη Σπυράκου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
·                       7. 30: Χαιρετισμοί των Προέδρων του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Αν. Βολιώτη και της Ένωσης  Καταναλωτών Βόλου κ. Αλ. Κουτσελίνη  
·                       7.45: Ανάλυση των άρθρων του νόμου 3869/2010 από τους  ομιλητές:

-         κ. Δημήτριο Σπυράκο, Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης



-         κ. Θεόδωρο Κατσά, Δικηγόρο, Λέκτορα της Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ


Θα ακολουθήσει συζήτηση. 
Η εκδήλωση είναι ανοικτή για όλους.

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΑΡΤΣΑ...ΑΛΛΙΩΤΙΚΟ!!!

ΒΑΝΔΑΛΟΥΠ - ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩ

Ένας σύγχρονος έλληνας διανοητής λέει … την αλήθεια!


Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να προκύψει υπερκομματική συνεννόηση για ορθολογική ανασυγκρότηση της χώρας;

Το δίλλημα: Μια ενοχλητική αλήθεια ή ένα καθησυχαστικό ψέμα;
Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί, όλοι μας, τι έχουν απογίνει οι άνθρωποι του πνεύματος στον τόπο μας; Γιατί αυτή η «άκρα του τάφου σιωπή»; Έχουν μήπως αφομοιωθεί από το Σύστημα και έχουν λουφάξει στα λαγούμια της ιδιοτέλειας ή μήπως τελικά έχουν τελείως εκλείψει; Την απάντηση έρχεται να δώσει για μια ακόμη φορά ο Χρήστος Γιανναράς… Ίσως ένας από τους ποιο τολμηρούς αυτής της «συνομοταξίας». Ένας από τους ανθρώπους του πνεύματος που δεν διστάζει να εκφέρει γνώμη, έστω και αν δυσαρεστήσει κάποιους από αυτούς που διαχειρίζονται τους κρουνούς του κεφαλαίου, τους σύγχρονους «τσιφλικάδες», «κομιτατζήδες». Γι αυτό τον χαρακτηρίζω «τολμηρό»… Κάποιοι άλλοι, που έχουν σίγουρα ανάλογη αντίληψη και ικανότητα αξιολόγησης, σαν τον Γιανναρά, φαίνεται να έχουν διαλέξει την …ασφαλή οδό της σιωπής. Δεν ξέρω όμως πως τα βγάζουν πέρα με τη συνείδησή τους. Αν κοιμούνται δηλαδή ήσυχα τα βράδια…
Ας είναι… Οι μπλόκερ, όπως και να ’χει το πράγμα, αγρυπνούν και φαίνεται πως είναι αυτοί που φυλάνε σήμερα Θερμοπύλες!

"Με το ευρώ καλύτερα" - αλλά για ποιον; Πλέον πάντως το ευρώ έφτασε στα 1.44`


ΑΠΟ 

*Αυτό είναι το σημερινό διάγραμμα του ευρώ έναντι του δολαρίου, με τη μεταξύ τους ισοτιμία να έχει φτάσει πλέον στο επίπεδο-ρεκόρ του 1,44 (και πάνω) την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο.

Είχαμε δει από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση ότι η Γερμανία είναι η μόνη ουσιαστικά χώρα της ευρωζώνης που "αντέχει" αυτές τις ισοτιμίες. Τα προιόντα της άλλωστε ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα φτηνά, αλλά ήταν ποιοτικότερα, οπότε πάντοτε έβρισκαν αγοραστές που να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν το "κάτι παραπάνω" για να τα αγοράσουν.

Αντίθετα, οι υπόλοιπες χώρες υποφέρουν, διότι αδυνατούν να κάνουν εξαγωγές με αυτές τις ισοτιμίες του ευρώ, που κάνουν τα προιόντα τους "υπερβολικά ακριβά" σε σχέση με τον ανταγωνισμό, και άρα διαρκώς η παραγωγή τους συρρικνώνεται. Γι' αυτό άλλωστε και η παραγωγική τους βάση έχει εξαρθρωθεί, και πλέον η Γερμανία τους έχει "τους χεριού της", επιβάλλοντας ότι μέτρα γουστάρει στις συσκέψεις της ευρωζώνης.

Μέχρι πριν από λίγους μήνες, είχαμε εμπειρικά διαπιστώσει (αν και η εμπειρική παρατήρηση δεν είναι και εντελώς αξιόπιστη) ότι η Γερμανία επέμβαινε, προκειμένου να ελέγξει (όσο μπορεί) το ευρώ, όταν η ισοτιμία του έφτανε στο 1,40.

Πιέσεις για μεγαλύτερη βοήθεια στο Αφγανιστάν



ΝΑΤΟ**ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


«Σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε επίπεδο πιέζουμε τους Ελληνες να συνεισφέρουν περισσότερο στο Αφγανιστάν...» είναι η οδηγία που φεύγει με το απόρρητο τηλεγράφημα 09ATHENS1497 από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα για τον διοικητή των νατοϊκών δυνάμεων Ευρώπης Τζέιμς Σταυρίδη λίγες μέρες πριν επισκεφτεί τη χώρα μας. Και όντως μέσα από μία σειρά τηλεγραφημάτων που έχουν έρθει στα χέρια της «Κ» φαίνεται ξεκάθαρα η πίεση που ασκούσε η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα στο ΥΠΕΞ, στο ΥΕΘΑ αλλά και στο υπουργείο Oικονομικών για να εξασφαλίσει όχι μόνο στρατιωτική αλλά και οικονομική βοήθεια για το Αφγανιστάν. Η πίεση είναι τόσο συστηματική που δεν σταματά ούτε τις χρονιές 2009-10, όταν η οικονομική κρίση είχε πια ξεσπάσει στην Ελλάδα.

vANdALOUp - TΣΙΜεΝΤΕΝιΑ ΒΑβΥΛωΝΑ

«Δυστύχημα» σύμφωνα με τους Αλβανούς εμπειρογνώμονες η δολοφονία Γκούμα στη Χειμάρρα


  • Το υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι το έγκλημα εναντίον του Αριστοτέλη Γκούμα «καταδικάστηκε από το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην Αλβανία»

«Δυστύχημα» χαρακτηρίζει η έρευνα των εμπειρογνωμόνων τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμμάρα, πέρυσι το καλοκαίρι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας εξέφρασε «την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό» της Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «αναμένουμε από την Αλβανία, ως κράτος-μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ να εγγυηθεί την ορθή και ταχεία απονομή Δικαιοσύνης» και σημείωσε ότι «διατηρούμε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ως προς τις ενέργειές μας στο μέλλον».

Πόσοι χωράνε σε ένα ελικόπτερο;


Όσοι και αν είναι, πολλοί θα μείνουν "εκτός πτήσης" και θα γευτούν τις ευχαριστίες των Ελλήνων...
Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε σε κρίση. Είναι περισσότερο προφανές ότι το βάρος θα πρέπει να πέσει στον υπερτροφικό –αντιπαραγωγικό δημόσιο τομέα που χρόνια τώρα ταΐζει έναν κρατικοδίαιτο, υπερτιμημένο ιδιωτικό.

Να πέσει λοιπόν. Να πουλήσουμε ΔΕΚΟ. Να κλείσουμε επιχειρήσεις. Να «αξιοποιήσουμε» περιουσία. Να μειώσουμε μισθούς. Να καταργήσουμε προνόμια και «προνόμια». Να τα κάνουμε όλα αυτά –κι ας πιστεύουμε μερικοί ότι το «ψάρι βρωμάει από το κεφάλι»…

Όμως… όμως να συμφωνήσουμε σε κάτι. Ότι όλα αυτά γίνονται για τη βελτίωση κι όχι για τιμωρία. Δεν τιμωρούμε την ελληνική κοινωνία –το ελληνικό δημόσιο- για την μέχρι σήμερα πορεία του. Προσπαθούμε να το βελτιώσουμε. Όπως ένα υπέρβαρο παιδί, δε το ρίχνουμε στη γυμναστική να κάνει γύρους το σχολείο και να γελάνε οι συμμαθητές του, το βάζουμε με σύστημα και πρόγραμμα σε θεραπεία, «να κάψει λίπος» για να γίνει καλύτερο, πιο υγιές, πιο όμορφο –πιο ανταγωνιστικό όπως είναι της μόδας να λέμε.

Λεφτά υπάρχουν αλλά τα ροκανίζει το κεφάλαιο...


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ
Ολοι μας νιώθουμε ότι «λεφτά υπάρχουν» και πως τα όσα λένε οι κυβερνώντες για να δικαιολογήσουν το όργιο της λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων και της ουσιαστικής κατάργησης των κρατικών δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, είναι μυθεύματα και παραμύθια, για να καλύψουν τις πομπές τους. Αυτή η γενική αίσθηση, η βεβαιότητα ότι μας κοροϊδεύουν, προκειμένου να υπηρετήσουν το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του, ιδιαίτερα στη φάση της οικονομικής κρίσης, γίνεται αναπότρεπτα οργή και αγανάχτηση, όταν επιχειρήσεις να πάρεις μολύβι και χαρτί και να κάνεις κάποιους γενικούς, μα πολύ γενικούς, υπολογισμούς. Χωρίς να είναι απαραίτητη η εμβάθυνση σε ζητήματα που υποτίθεται ότι αφορούν μόνο τους ειδικούς, εύκολα συνειδητοποιείς ότι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κοινωνική κάστα και την εξουσία της, που αποκλειστικό τους μέλημα είναι να κουρσέψουν κυριολεκτικά τους εργαζόμενους, μέχρι τελευταίας ρανίδας.

Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ: ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ.ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ , ΝΑ ΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ;...φατε ενα ΜΑΛΑΚΑ ρε παιδια!!!


Με αυτή την απίθανη φράση  «Ο τζόγος υπάρχει. Γιατί να μην εισπράττει το κράτος 700 εκ. ευρώ ετησίως; Τι θέλουμε να γίνουμε Βόρεια Κορέα, να τα απαγορεύσουμε όλα;», ο νεόκοπος σοσιαλιστής Υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντωνίνου απάντησε στους αντάρτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που του έλεγαν ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια..
Καταλάβετε δηλαδή πως το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης υπολογίζει τον Ελληνικό λαό ως κοινωνία και ως κουλτούρα.
Εντάξει Υπουργέ μου βεβαίως και υπάρχει ο τζόγος . Βεβαίως Υπουργέ μου και γιατί να μην βγάλει το κράτος 700 εκατομμύρια!
Ξέρεις και κάτι άλλο Υπουργέ μου όπως σου είπε και η Βάσω Παπανδρέου.
Και η πορνεία υπάρχει. Και το φακελάκι με την διαπλοκή !
Και τα ναρκωτικά υπάρχουν . Και το λαθρεμπόριο. Και η τοκογλυφία!
Νομιμοποιήστε τα λοιπόν όλα να βγάλει λεφτά το κράτος!
Και από ποιόν θα εισπράξει αυτά τα 700 εκατομμύρια όταν βάλετε φρουτάκια και στην τελευταία γειτονιά; Θα πηγαίνουν να παίζουν εκεί ο Κόκκαλης, ο Πατέρας, ο Βγενόπουλος και η παρέα τους;
Ο φτωχός λαός θα παίζει , σοσιαλιστή Υπουργέ μου και πάνω στην απόγνωση του για μια ανύπαρκτη ελπίδα τύχης θα τιναχτεί ολοσχερώς οικονομικά στον αέρα.
Μπράβο σου σοσιαλιστή Υπουργέ μου.
Γιαυτό κάποιες γενιές έβγαιναν στις διαδηλώσεις , έκαναν πορείες, έτρωγαν ξύλο από τα ΜΑΤ και το παρακράτος, κρέμαγαν πανό και κολλούσαν αφίσες , μάτωναν για τα ιδανικά τους , για να έρθεις εσύ σήμερα και κάποιοι όμοιοί σου στο όνομα του Σοσιαλισμού και του ΠΑΣΟΚ των έντιμων και αγνών αγωνιστών που εσείς ξευτιλίζεται, να διαλύσετε οράματα, ελπίδες και αγώνες!
Αν είχες λίγο φιλότιμο εδώ και καιρό έπρεπε να είχες παραιτηθεί μόνος σου! Θα σε παραιτήσει όμως ο Ελληνικός λαός .Και εσένα και πολλούς ακόμα σαν εσένα . Έρχεται σύντομα η ώρα!
Λάκης Γιαννιδάκης

Το μνημόνιο τελείωσε! Έρχεται η αναδιάρθρωση!


Τις τελευταίες ημέρες, με όποιον και να μιλήσεις, αποκομίζεις την εντύπωση ότι η χώρα οδεύει στο απόλυτο αδιέξοδο και ότι θα υπάρξουν εξελίξεις. Θα επιχειρήσουμε να τις καταγράψουμε.
Το μνημόνιο δεν βγαίνει
Έγραφε προχθές ο Γκερντ Χέλερ στη γερμανική οικονομική εφημερίδαHandelsblatt: «Πέρσι η Ελλάδα δαπάνησε πάνω από 6% του ΑΕΠ για τοκοχρεολύσια. Εάν η ΕΚΤ αυξήσει το βασικό επιτόκιο, τότε η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους θα γίνει ακριβότερη. Τα τοκοχρεολύσια στραγγαλίζουν το κράτος, τις τράπεζες και την οικονομία. Το πρόβλημα της ρευστότητας επιδεινώνει την ύφεση και ακυρώνει τη μείωση του δημόσιου χρέους…» Και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η αναδιάρθρωση του χρέους, μπορεί να σταματήσει το φαύλο κύκλο.
Η αναδιάρθρωση έρχεται
Αυτό που ζητούσαν οι αγορές και η κυβέρνηση διέψευδε, χθές σχεδόν μας το ανακοίνωσε η κ. Βάσω Παπανδρέου, μετά την θυελλώδη συνεδρίαση του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, όπου ο κ. Παπακωνσταντίνου, για μια ακόμα φορά, βρέθηκε αντιμέτωπος με σφοδρές επικρίσεις. Να δείτε που στο τέλος όχι μόνο θα κάνουν αναδιάρθρωση, αλλά θα την εμφανίσουν και ως …επιτυχία! Όπως ακριβώς έγινε και με το μνημόνιο! Δεν έχουν ακόμα αποφασίσει το πότε και το πώς, αλλά η κυβέρνηση πλέον κινείται με ρυθμούς αναδιάρθρωσης.
Τα νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής

Γέλα πουλί μου γέλα


ΓΡΑΦΕΙ Ο ''πιτσιρικος''
Την Δευτέρα το πρωί -που οι δημοσιογράφοι θα επιστρέψουν στα γραφεία τους- το Debtocracy μάλλον θα το έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 500 χιλιάδες Έλληνες. Και κάποιοι απ’ αυτούς τους δημοσιογράφους θα πρέπει να γράψουν ή να μιλήσουν γι’ αυτό το «φαινόμενο» – αν τους το επιτρέψουν, βέβαια.
Τελικά, ήταν τόσο απλό. Δεν χρειάζονταν ούτε μεγάλες δημοσιογραφικές φίρμες, ούτε ωραίες γάμπες, ούτε χορηγοί, ούτε διαφημιστές.
Χρειάζονταν μόνο δυο νέοι δημοσιογράφοι, μια μικρή –πιο μικρή δεν γίνεται- εταιρία, κάποιοι πολίτες πρόθυμοι να προσφέρουν ένα μικρό ή μεγαλύτερο ποσό, και –βέβαια- οι χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου, οι οποίοι παρακολούθησαν το Debtocracy και στη συνέχεια το διέδωσαν αστραπιαία στους φίλους τους, στους συγγενείς τους και στους γνωστούς τους.

Πρόταση-σοκ για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα


Αίσθηση προκαλεί η προτροπή του Κέντρου Προγραμματισμού Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για συγκρατημένες -ελάχιστες- αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και αποσύνδεση των αμοιβών των εργαζομένων από τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα.
Οι μελετητές του ΚΕΠΕ συστήνουν στην κυβέρνηση πως «η εισοδηματική πολιτική του Δημοσίου αποτελεί πιλότο και για τον ιδιωτικό τομέα».
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η μελέτη που δημοσιοποίησε «Μισθοί, συντάξιμος χρόνος και συνθήκες εργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα» όπου μεταξύ άλλων τονίζεται ότι «ο στόχος της οικονομικής πολιτικής για μείωση της ανεργίας, μείωση των ελλειμμάτων του Δημοσίου και του ισοζυγίου πληρωμών, καθώς και η μείωση του δημοσίου χρέους, δεν εξυπηρετείται εάν οι μισθοί αυξάνουν (στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα) σύμφωνα με τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα».
Για τον λόγο αυτό το ΚΕΠΕ προτρέπει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια αυστηρή μεσοπρόθεσμη περιοριστική εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο λέγοντας ότι θα υπάρχουν πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη και στον ιδιωτικό τομέα καθώς οι αποφάσεις για το Δημόσιο θα επηρεάσουν τις όποιες συλλογικές διαπραγματεύσεις πραγματοποιηθούν ή επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Στην ίδια μελέτη υπογραμμίζεται και η ανάγκη για σαφή και συνταγματική νομοθεσία για τον καθορισμό των πάσης φύσεως αμοιβών στον δημόσιο τομέα για να μην υπάρχουν αδικαιολόγητα περιθώρια αμφισβήτησης στα δικαστήρια.