ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Ανοίγουν οι φυλακές-Ελεύθεροι χιλιάδες κρατούμενοι


Τροπολογία με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών, ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Εκτός φυλακών όσοι δεν είναι επικίνδυνοι και οι ανήλικοι. Ποιοι εξαιρούνται...
Στη δραστική αποσυμφόρηση των φυλακών της χώρας προχωρά το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς ενώ η χωρητικότητα των σωφρονιστικών ιδρυμάτων αντιστοιχεί σε 9.700 άτομα, σήμερα κρατούνται περίπου 12.000 φυλακισμένοι.

Έτσι ο δρόμος της ελευθερίας ανοίγει για εκατοντάδες φυλακισμένους, με σχετική τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία συμπεριλαμβάνεται σε νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Σύμφωνα με "Το Βήμα", με την εν λόγω τροπολογία ανοίγει παράθυρο για την αποφυλάκιση κρατουμένων με ποινή ακόμη και ως 10χρόνια, συμπεριλαμβανομένης και της κάθειρξης.

Απολύονται, επίσης μόνο με διάταξη εισαγγελέα ανήλικοι κρατούμενοι, οι οποίοι εκτίουν ποινή περιορισμού κατά τη δημοσίευση του νόμου.

Από τις ευεργετικές διατάξεις εξαιρούνται οι υποθέσεις τρομοκρατίας, φοροδιαφυγής, καταχραστές Δημοσίου και άλλες, που ρυθμίζονται με ειδικούς νόμους.

Πάνω από 12.000 κρατούμενοι



Όπως αναφέρει το "Βήμα", στις ελληνικές φυλακές κρατούνται σήμερα 12.000 φυλακισμένοι, από τους οποίους οι 7.000 είναι αλλοδαποί.

Από αυτούς οι 4.400 έχουν καταδικαστεί για υποθέσεις ναρκωτικών. Την ίδια στιγμή η χωρητικότητα των φυλακών είναι 9.700 θέσεις.

Η φιλοσοφία του νομοθετήματος, σύμφωνα με το υπουργείο είναι η απόλυση κρατουμένων, που δεν είναι επικίνδυνοι.

Πιο αναλυτικά στο δρόμο της ελευθερίας οδηγούνται:

* Κρατούμενοι, οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του νόμου εκτίουν ποινή φυλάκισης ή κάθειρξης ως 10 χρόνια απολύονται με διάταξη εισαγγελέα Πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, υπό τον όρο για ποινές ως τρία χρόνια να έχουν εκτίσει το ένα δέκατο της ποινής, ως πέντε χρόνια το ένα πέμπτο και ως 10 χρόνια το ένα τρίτο αυτής.

* Ανήλικοι με ποινές μέχρι δέκα χρόνια απολύονται αν έχουν εκτίσει το ένα τρίτο τους, ενώ για ποινές μεγαλύτερες των 3 χρόνων ως πέντε χρόνια πρέπει να έχουν εκτίσει το ένα πέμπτο αυτών.

* Όσοι απολύονται με τους όρους της τροπολογίας και μέσα στα επόμενα τρία χρόνια υποπέσουν σε νέα από δόλο αξιόποινη πράξη, εκτίουν αθροιστικά και το υπόλοιπο της ποινής, που τους χαρίστηκε.

* Παραγράφονται ακόμα οι ποινές μέχρι ενός χρόνου, που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, εφόσον δεν έχουν γίνει αμετάκλητες.

Η διάταξη αφορά μικρές πλημμεληματικές ποινές, οι οποίες δεν έχουν εκτιθεί και αποσκοπεί, όπως αναφέρεται στην αιτιολογικά έκθεση στην εκκαθάριση του αρχείου των μεγάλων εισαγγελιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: