ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΛΥΠΗΡΟ & ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ


Κατά δεκάδες ξεβράζονται φάλαινες - ζιφιοί στην Κέρκυρα

Τα τελευταία 24ωρα (7,8,9/12/2011) στις δυτικές ακτές της Κέρκυρας εκβράζονται νεκρές ή εξοκείλουν σε προθανάτια κατάσταση και σε μεγάλους αριθμούς, φάλαινες ζιφιοί. Εχουν ήδη επιβεβαιωθεί περίπου 10 περιστατικά και ερευνόνται ακόμα 40 αναφορές ψαράδων και στεριανών πολιτών.

Ο ζιφιός δεν ζει σε κοπάδια αλλά είναι μοναχικό ζώο (σπάνια απαντάται σε ζευγάρια και σπανιώτερα σε οικογένειες 3-4 μελών). Αυτό το δεδομένο αφ ενός αποκλείει ως αιτία κάποια μεταδοτική ασθένεια (δεν θα είχαμε ταυτόχρονη εκδήλωσή της) ή δηλητηρίαση από τοξικούς παράγοντες (αραιός πληθυσμός)  και αφ ετέρου μας κάνει να αναρωτιόμαστε για τους λόγους που προκάλεσαν όχι μόνο το θάνατο αλλά και την υπερσυγκέντρωση αυτή του πληθυσμού που φαίνεται να προηγήθηκε.

Ο ζιφιός δεν έχει φυσικούς εχθρούς παρά μόνο τον άνθρωπο. Και μάλιστα μια συγκεκριμένη και όχι συνηθισμένη ανθρώπινη δραστηριότητα. Αυτή είναι η χρήση σόναρ (ηχοβολιστικά) που χρησιμοποιούνται από πολεμικά πλοία (δηλαδή για εντοπισμό μεγάλων και συμπαγών στόχων, κυρίς υποβρυχίων) και όχι από εκείνα που χρησιμοποιούν οι ψαράδες για εντοπισμό κοπαδιών ψαριών. Εξ άλλου ανάλογα περιστατικά -αλλά με σαφώς μικρότερες επιπτώσεις- έχουν σημειωθεί στο παρελθόν (’80 & ’90) μετά από ασκήσεις πολεμικών ναυτικών.

Εξ άλλου ο αριθμός των περιστατικών (αν επιβεβαιωθούν τα συνολικά 50 κρούσματα) σε μια τόσο μικρή έκταση (δυτικές ακτές Κέρκυρας) δεν δικαιολογείται με τίποτα, καθώς το σύνολο των ζιφιών που διαβιούν εκεί είναι κατά πολύ μικρότερος. (Οχι επιβεβαιωμένες δημοσιεύσεις θεωρούν ότι σε ολόκληρη τη Μεσόγειο δεν ζουν περισσότερα από 200 τέτοια ζώα)

Τα θηλαστικά αυτά κυνηγούν κυρίως γιγάντια καλαμάρια σε μεγάλα βάθη (1000+ μέτρα) και ανεβαίνουν στην επιφάνεια κάθε 20 ως 40 λεπτά για να αναπνεύσουν. Επίσης δεν μεταναστεύουν από την περιοχή τους. Στον ελληνικό και παρελληνικό χώρο ζουν σε όλο το μήκος του «ελληνικού τόξου», στις υποθαλάσσιες δηλαδή μεγάλου βάθους χαράδρες που εκτείνονται από τη βόρειο Κέρκυρα, παραπλέουν την Πελοπόννησο, τις ακτές της νότιας Κρήτης και καταλήγουν περίπου στη Ρόδο.

Απ ότι διαβάζω στε ΜΜΕ οι έρευνες μέχρι τώρα διεξάγονται από το Λιμενικό Σώμα (η πλέον ακατάλληλες υπηρεσίες για τέτοια περιστατικά είναι οι αστυνομικές) και από την ΜΚΟ «Αρχιπέλαγος» ή οποία (πάντα σύμφωνα με τις εφημερίδες) φαίνεται να περιορίζεται σε απλή καταγραφή των συμβάντων, εξέτασεις DNA και σε τοξικολογικές εξετάσεις δειγμάτων ιστών που λαμβάνονται απο παραγγελιοδόχους (υποθέτω τοπικούς κτηνιάτρους).
Με όλο το σεβασμό στην επιστημοσύνη των ανθρώπων αυτής της ΜΚΟ (που δεν τους γνωρίζω άλλωστε) αλλά τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει την παραμικρή αξία για τον εντοπισμό των αιτιών αυτής της πρωτοφανούς καταστροφής. Είναι σίγουρο ότι θα πλουτίσει τις πενιχρές ζωολογικές γνώσεις μας για το σπάνιο αυτό θηλαστικό αλλά μέχρι εκεί. (Αντε και οι τοξικολογικές να αποκλείσουν την περίπτωση εκτεταμένης αποβολής ισχυρών δηλητηρίων)

Οι αιτιες του φαινομένου και οι οικολογικές επιπτώσεις του,   πρέπει να ερευνηθούν διεξοδικά και με τον πλέον υπεύθυνο και διαφανή τρόπο. Από κάθε αρμόδια υπηρεσία και ίδρυμα, κατ ανάγκη όχι μόνο ελληνικό.
Νομίζω ότι η σχετική ευθύνη είναι αποκλειστικά πολιτική.


Δεν υπάρχουν σχόλια: