ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

THE WALKING DEAD


“Πόσες ώρες την ημέρα περνάτε χωρίς να βλέπετε τηλεόραση; Πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που κάποιος από εμάς πραγματικά ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ κάτι που νόμιζε πως ΗΘΕΛΕ; Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΞΕΡΑΜΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ. Ο κόσμος του εμπορίου και της υπερκατανάλωσης αντικαταστάθηκε από έναν κόσμο επιβίωσης και υπεθυνότητας.
Μια επιδημία αποκαλυπτικών διαστάσεων εξαπλώθηκε σε όλη τη Γη κάνοντας τους νεκρούς να σηκωθούν και να αναζητήσουν την τροφή τους στη σάρκα των ζωντανών. Μέσα σε λίγους μήνες η κοινωνία κατέρρευσε.
ΧΩΡΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΧΩΡΙΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ΧΩΡΙΣ DELIVERY, ΧΩΡΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ…
Σε έναν κόσμο που κυβερνούν οι νεκροί, είμαστε αναγκασμένοι τελικά να ξαναρχίσουμε να ζούμε.”
Το comic του Robert Kirkman, αφηγείται την ιστορία των ανθρώπων που επιβιώνουν μετά από μια επιδημία (;) που τους μετατρέπει όλους σε ζόμπι. Η ομάδα των ανθρώπων που πρωταγωνιστεί στην αφήγηση έχει ως κύριο πρόσωπο -και ηγέτη- τον αστυνομικό Rick Grimes, ο οποίος αρχικά ψάχνει την οικογένειά του. Έχει ξυπνήσει στον θάλαμο ενός νοσοκομείου -που έχει εγκαταλειφθεί- και όταν βγαίνει στον δρόμο διαπιστώνει πως δεν έχει μείνει άνθρωπος ενώ όλα μοιάζουν ερημωμένα. Αφού βρίσκει την γυναίκα και το παιδί του ανάμεσα σε μερικούς επιζώντες, αναζητούν έναν ασφαλή τόπο διαμονής. Όλα αυτά μετά από πολλές περιπέτειες.
Το κόμικ δεν εστιάζει περισσότερο στα ζόμπι (που μοιάζουν να έχουν δεύτερο ρόλο στην ιστορία) αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις, τις συναισθηματικές εντάσεις και τις σχέσεις εξουσίας που προκύπτουν σε έναν διαλυμένο κόσμο. Η επιβίωση των χαρακτήρων σαφώς βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, αφού οι νεκροζώντανοι βρίσκονται σε κάθε τους βήμα, αλλά η αφήγηση αναδεικνύει την σκοτεινή πλευρά των ανθρώπων που προσπαθούν να επιιζήσουν ακόμη και εις βάρος των άλλων.
Αρκετοί χαρακτήρες πεθαίνουν, νέοι προστίθενται και το περιβάλλον είναι συνεχώς εχθρικό. Η αγωνία των ηρώων, σε έναν κόσμο που κατέρρευσε και τίποτα δεν θυμίζει τον παλιό, αλλάζει και τον τρόπο που αλληλεπιδρούν, αφού μάχονται να διατηρήσουν και την ανθρωπιά τους.
Το κόμικ έχει αρκετές εναλλαγές στην πλοκή, χωρίς να κάνει κάποια “κοιλιά”, αντιθέτως όσο πιο βαθιά μπαίνεις στον κόσμο του, τόσο ταυτίζεσαι με τους χαρακτήρες και τα προβλήματά τους. Οι άνθρωποι ερωτεύονται, επουλώνουν πληγές, προσπαθούν να στήσουν μια νέα ιδιότυπη κοινωνία. Απλά, καθημερινά άτομα αλλάζουν τρόπο ζωής. Και πάντα υπάρχει ανατροπή.
Δεν υπάρχει η κλασική αντιπαράθεση Καλού-Κακού, κάτι που μόνο ως θετικό το εκλαμβάνεις. Η επιτυχία της σειράς ανάγκασε τηλεοπτικούς παραγωγούς να το μεταφέρουν και στην tv, όπου οι τηλεθεατές το αγάπησαν. Μάλιστα ετοιμάζεται και videogame. Ως τώρα έχουν κυκλοφορήσει 8 μεταφρασμένα τεύχη στα ελληνικά από τις εκδόσεις Jemma, αν και στην Αμερική έχουν βγει πολλά περισσότερα.
Οι φίλοι της ζόμπι θεματολογίας δεν πρέπει να το χάσουν, καθώς εμβαθύνει σε άλλα πράγματα, χωρίς να λείπουν και οι gore στιγμές. Από τα καλύτερα graphic novels, με επικό σενάριο.
http://strangejournal.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: