ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Μεθοδεύουν νέα αναβολή στο αίτημα αποφυλάκισης για λόγους υγείας του Σάββα Ξηρού- Τη Δευτέρα 6 Ιούνη η νέα δίκη


Τη Δευτέρα, στο Τριμελές Πλημμελιοδικείο του Πειραιά θα επαναληφθεί η δίκη επί του αιτήματος διακοπής της κράτησής του που έχει υποβάλει ο Σάββας Ξηρός, προκειμένου να νοσηλευθεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, για να αντιμετωπιστούν τα πολλά και πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.
 
Οπως είναι γνωστό, η δίκη έγινε για πρώτη φορά στις 2 Μάη και ενώ είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, με την κατάθεση όλων των παρόντων μαρτύρων, οδηγήθηκε σε αναβολή, μετά από πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος επικαλέστηκε έναν τυπικό λόγο και συγκεκριμένα το γεγονός ότι δεν υπήρχε γνώμη του «νοσοκομείου» του Κορυδαλλού, όπως προβλέπεται από το άρθρο 557 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
 
Είχαν προηγηθεί οι καταθέσεις δύο ιατροδικαστών, που αποφάνθηκαν ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα υγείας του Σ. Ξηρού στο λεγόμενο «νοσοκομείο» του Κορυδαλλού, γιατί αυτό δεν πληρεί ούτε τις ελάχιστες προϋποθέσεις. Καταπέλτης υπήρξε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πειραιά Ν. Καρακούκης, που ξεκαθάρισε μιλώντας με επιστημονικό τρόπο, ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για θεραπεία ενός ανθρώπου με τα συγκεκριμένα προβλήματα υγείας στο αναρρωτήριο και όχι νοσοκομείο του Κορυδαλλού, ούτε μπορεί να υπάρξει νοσηλεία με ημερήσιες μεταφορές σε διάφορα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή ήταν και η γνώμη του Ευρωπαϊκού Δικαστήριου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, ενός δικαστήριου καθόλου «φιλικού» προς τους κατηγορούμενους για «τρομοκρατική δράση», το οποίο καταδίκασε την Ελλάδα, επειδή δεν λαμβάνει μέριμνα για την προστασία της υγείας του Σ. Ξηρού. Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΔΑ, ούτε αναρρωτήριο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το κατ’ ευφημισμόν νοσοκομείο του Κορυδαλλού. Από τους κληθέντες γιατρούς του Κορυδαλλού ο μεν οφθαλμίατρος δεν πήγε στο δικαστήριο να καταθέσει και τιμωρήθηκε με πρόστιμο, ο δε ΩΡΛ τα μασούσε και δεν ήταν σε θέση να πει αν υπάρχει ή όχι η δυνατότητα νοσηλείας του Σ. Ξηρού στον Κορυδαλλό.
 
Επειδή η αποδοχή του αιτήματος του Σ. Ξηρού για πεντάμηνη διακοπή της κράτησής του, προκειμένου να νοσηλευτεί στο ΑΧΕΠΑ ήταν μονόδρομος, ιδιαίτερα μετά την κατάθεση του προϊστάμενου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά και ενώ δεν είχε ακουστεί καμιά διαφορετική γνώμη, το δικαστήριο, σε συνεργασία με τον εισαγγελέα που υπέβαλε το σχετικό αίτημα, αποφάσισε την αναβολή της δίκης. Χαρακτηρίσαμε τότε την απόφαση προσχηματική και μιλήσαμε για μεθόδευση. Η συνέχεια μας δικαίωσε.
 
Ενώ στο σκεπτικό της απόφασης για την αναβολή γίνεται επίκληση της απουσίας γνώμης του «νοσοκομείου» του Κορυδαλλού, στο διατακτικό της απόφασης διαβάζουμε: «Αναβάλλει την εκδίκαση της υπόθεσης προκειμένου να προσκομιστούν, επιμελεία εισαγγελίας, έγγραφες γνωμοδοτήσεις των ιατρών του νοσοκομείου κρατουμένων δικαστικής φυλακής Κορυδαλλού με ειδικότητες που σχετίζονται με τις παθήσεις του αιτούντα, στις οποίες θα εκφέρουν ρητή γνώμη, εάν εξαιτίας βαριάς νόσου του αιτούντος η συνέχιση νοσηλείας του στο κατάστημα των φυλακών δεν μπορεί να αποτρέψει ανήκεστη βλάβη της υγείας του ή κίνδυνο της ζωής του».
 
Ο νόμος απαιτεί «γνώμη του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται ο αιτών» και όχι έγγραφες γνωμοδοτήσεις γιατρών του νοσοκομείου. Τι θα γίνει αν ο επόμενος εισαγγελέας και το επόμενο δικαστήριο «ανακαλύψουν» ότι έπρεπε να ζητηθεί γνώμη από τη διεύθυνση του «νοσοκομείου» του Κορυδαλλού και όχι από γιατρούς; Γιατί ζητούνται έγγραφες γνωματεύσεις από τους γιατρούς, όταν αυτοί έχουν κληθεί να καταθέσουν; Και τι ακριβώς σημαίνει «ρητή γνώμη»; Αν αυτή στείλουν καμιά σιβυλλική γνωμάτευση, επειδή αυτό θα τους ζητήσουν τ’ αφεντικά του «νοσοκομείου», τι θα γίνει;
 
Είναι φανερό ότι μεθοδεύουν απόρριψη του αιτήματος του Σ. Ξηρού ή, έστω, νέα αναβολή. Γι’ αυτό και στήνουν έτσι την υπόθεση, ώστε να έχουν παράθυρα γι’ αναβολή. Είναι φανερό ότι θέλουν τον Σάββα καταδικασμένο σε αργό θάνατο. Η εκδικητικότητα του ελληνικού κράτους και των διωκτικών του μηχανισμών εκδηλώνεται με χαρακτηριστικό τρόπο στην περίπτωση αυτού του πολιτικού κρατούμενου. Γι’ αυτό και πρέπει ν’ ακουστούν φωνές για να σταματήσει αυτό το έγκλημα. Ολοι τη Δευτέρα στις 9 πμ στα Δικαστήρια του Πειραιά (Σκουζέ και Φίλωνος, στο 2ο όροφο).

Δεν υπάρχουν σχόλια: