ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΚΕΘΕΑ: ΤΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ

Κραυγή αγωνίας απευθύνει το ΚΕΘΕΑ για την τύχη ενός 26χρονου, ο οποίος, ενώ ολοκλήρωνε με επιτυχία τη δύσκολη μάχη της θεραπείας και βρισκόταν στο στάδιο της κοινωνικής του επανένταξης, εντούτοις από τις 2 Μαΐου βρίσκεται μέσα στη φυλακή για παλιές του «αμαρτίες» λόγω της εξάρτησής του από τα ναρκωτικά.Συγκεκριμένα, ο Μιχάλης Καλογεράς (που συνελήφθη σε τυχαίο έλεγχο εξακρίβωσης στη Φλώρινα) βρίσκεται πλέον έγκλειστος στη φυλακή των Γρεβενών επειδή εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση ποινής 7 ετών για κλοπές τις οποίες είχε τελέσει όταν έκανε χρήση ουσιών και πριν από την ένταξή του στο θεραπευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ στη Θεσσαλονίκη.


Η ποινή
Η πρόσφατη σύλληψή του πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν από την εκδίκαση της αίτησής του που έχει προσδιοριστεί να γίνει μεθαύριο στο Πενταμελές Εφετείο της Θεσσαλονίκης. Με αυτήν ζητά να ανασταλεί η εκτέλεση της πρωτόδικης ποινής του μέχρι να κριθεί η υπόθεσή του σε δεύτερο βαθμό. Και αυτό για να του δοθεί η ευκαιρία να ολοκληρώσει, όπως επιθυμεί, την προσπάθειά του αφήνοντας οριστικά πίσω του τη χρήση και την παραβατικότητα.



Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο του είχε επιβάλει την παραπάνω ποινή παρότι τότε οι υπεύθυνοι του ΚΕΘΕΑ είχαν ζητήσει να αναβληθεί η διαδικασία μέχρι να ολοκληρώσει πλήρως το θεραπευτικό του πρόγραμμα και στη συνέχεια η Δικαιοσύνη να τον αντιμετωπίσει βάσει των ευνοϊκών ρυθμίσεων που προβλέπει ο νόμος γι' αυτές τις περιπτώσεις (μειωμένη ποινή, υπό όρους απόλυση, αναγνώριση του ελαφρυντικού του μειωμένου καταλογισμού λόγω χρήσης ναρκωτικών).

Ωστόσο, το εν λόγω αίτημα απερρίφθη καθώς δεν έγινε αποδεκτός ο ισχυρισμός ότι ο νεαρός διέπραξε τις κλοπές εξαιτίας της εξάρτησής του. Ετσι, δεν του δόθηκε αναστολή και από τότε καταζητούνταν. Ο δρόμος για τη φυλακή θεωρήθηκε από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο ως ο πλέον ιδανικός τρόπος σωφρονισμού και... «θεραπείας» (;) γι' αυτόν τον νέο άνθρωπο, την ώρα που προσπαθούσε να ζήσει μια νέα, «καθαρή» ζωή...

Ο 26χρονος ήταν στη χρήση από περίπου 14 ετών με όλα τα συνεπακόλουθα. Ωστόσο, κατάφερε να βγει νικητής από τον κόσμο των ναρκωτικών.

Με τη βοήθεια του ΚΕΘΕΑ στη Θεσσαλονίκη, μετρά ήδη 3 χρόνια «καθαρός» από ουσίες, εργαζόταν και βρισκόταν στο στάδιο της αποφοίτησής του από το πρόγραμμα.

ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ
«Αντί να τους επιβραβεύουν, τους τιμωρούν»

Η κ. Κατερίνα Χλωροκώστα, ψυχολόγος, υπεύθυνη του κέντρου υποδοχής και επανένταξης αποφυλακισμένων Θεσσαλονίκης, δήλωσε στο «Εθνος: «Η πορεία στη φυλακή τέτοιων περιπτώσεων είναι δυστυχώς προδιαγεγραμμένη. Η όλη προσπάθεια, αντί να επιβραβευτεί, κινδυνεύει να πάει στην κυριολεξία χαμένη. Το ίδιο σύστημα που του έδωσε τη δυνατότητα να αποτοξινωθεί στο αναγνωρισμένο από το κράτος ΚΕΘΕΑ, μόλις τα κατάφερε τον έστειλε μέσα για να τον τιμωρήσει».

*Η συνήγορος του 26χρονου κ. Κική Σιδηροπούλου δήλωσε στο «Εθνος» ότι «θα πρέπει κατά την εφαρμογή του νόμου να υπάρχει ένα πνεύμα επιείκειας σε περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη».


ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ-ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ
almaliotou@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: