ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Φυτρώνουν κινήματα στις γειτονιές


Γέννημα των καιρών της σκληρής λιτότητας, σε κάθε γειτονιά της Αθήνας δημιουργούνται κινήσεις πολιτών οι οποίες έχουν κοινή στόχευση: Αντίσταση και συλλογική διεκδίκηση στην ολοένα και μεγαλύτερη συρρίκνωση των ατομικών, εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.


«Το μούδιασμα των πρώτων μηνών του μνημονίου έχει ήδη υποχωρήσει. Τη θέση του έχει πάρει η οργή, η αγανάκτηση και κυρίως η διάθεση για συλλογική και δυναμική δράση», λένε οι πολίτες, που συγκροτούν τα κύτταρα στις γειτονιές.

Από τον Ιούνιο και μετά, κυρίως όμως μετά τον Σεπτέμβριο, νέες συλλογικότητες ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στις γειτονιές. Με αιχμή του δόρατος το κίνημα του «Δεν πληρώνω», η πλειονότητα των πρωτοβουλιών που συγκροτούνται,διευρύνουν το μέτωπο αυτό και σε άλλες υπηρεσίες: στα νοσοκομεία, αρνούμενοι να καταβάλλουν το χρηματικό αντίτιμο των πέντε ευρώ αλλά και στις αστικές συγκοινωνίες. Παράλληλα, κινητοποιούνται ενάντια στις συνενώσεις σχολείων και νοσηλευτικών ιδρυμάτων.



Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι υπάρχει δυναμική για συνολικότερες και πιο αναβαθμισμένες διεκδικήσεις. Περισσότερες από 20 επιτροπές, πρωτοβουλίες κατοίκων και Ανοιχτές συνελεύσεις από διάφορες γειτονιές της Αθήνας, ήδη ένωσαν τις δυνάμεις τους.

«Αποφασίσαμε να συντονίσουμε τις δράσεις μας στα πλαίσιο του κινήματος “Δεν Πληρώνω”, με ταυτόχρονες παρεμβάσεις καταρχάς στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στις 9 Απριλίου θα ξεκινήσουμε όλοι από τις γειτονιές μας και θα συναντηθούμε στο Σύνταγμα, ως μία πρώτη προσπάθεια εκκίνησης της κοινή μας δράσης», λέει ο Γρηγόρης Δεμέστιχας, μέλος της Επιτροπής Πολιτών Γκύζη-Αμπελόκηποι, Ενάντια στα μέτρα του ΔΝΤ.

Ενιαία πολιτική έκφραση, όχι κομματικές περιχαρακώσεις και κοινή δράση είναι τα χαρακτηριστικά των ομάδων:«Η επιτροπή είναι ανοιχτή σε όλους τους συμπολίτες μας που θέλουν να παλέψουν ενάντια στα μέτρα, ανεξάρτητα από την ιδεολογική ή κομματική τους ταυτότητα», λέει ο Ν. Κωνσταντίνου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς.

Παρεμβάσεις στο ΙΚΑ, κινητοποιήσεις για τη μείωση ή ακόμη και την απαλλαγή των ανέργων της περιοχής από τα δημοτικά τέλη είναι μερικές από τις κινηματικές δράσεις της επιτροπής, που έχει αναρτήσει στο μπλογκ της τα επίσημα κείμενα του μνημονίου, της δανειακής σύμβασης και των νόμων που υλοποιούν τις επιταγές του ΔΝΤ και της Ε.Ε.: «Η σελίδα αυτή θα ενημερώνεται με κάθε νέα παραλλαγή του μνημονίου και με τα συνεπαγόμενα νομοσχέδια και νόμους. Η ενημέρωσή της θα σταματήσει την ημερομηνία που θα υπογραφεί η πράξη απαλλαγής της χώρας από το μνημόνιο», προσθέτει.

«Η επιτροπή δημιουργήθηκε τον Ιούνιο, λίγο μετά την έλευση του ΔΝΤ, με στόχο να αντιπαλέψουμε αυτή τη ζούγκλα», λέει η Κατερίνα Γιαννούλια, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων Γλυφάδας έναντια στο Μνημόνιο και τις Αντιλαϊκές Πολιτικές. «Ηδη πραγματοποιήσαμε δράσεις ενάντια στις συγχωνεύσεις των σχολείων αλλά και κατά του εισιτηρίου στα νοσοκομεία, στο ξεπούλημα του Ελληνικού, βρεθήκαμε κοντά στους συμβασιούχους του δήμου που απολύθηκαν. Οι επιτροπές πολιτών έχουν ως στόχο να κάνουν τον κόσμο να σταματήσει να φοβάται. Να αντιληφθεί ότι δεν είναι μόνος του στην κρίση».

Με τη λήψη του πρώτου σκληρού πακέτου μέτρων πριν από την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ γεννήθηκε η Πρωτοβουλία Κατοίκων Πατησίων, ενάντια στα Μέτρα της Κυβέρνησης, η οποία, λίγους μήνες μετά, συμπλήρωσε στον τίτλο της τις βραχυγραφίες της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

«Το ζήτημα είναι να ευαισθητοποιήσουμε και να συσπειρώσουμε τον κόσμο της γειτονιάς. Ο,τι είναι να γίνει στην ελληνική κοινωνία, θα γίνει από τα κάτω» λέει ο Γιάννης Σταυρίδης: «Είμαστε πολίτες πολλών και διαφορετικών ιδεολογικών αποχρώσεων. Οι διαφωνίες ξεπερνιούνται μπροστά σ’αυτά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Στα Πατήσια κλείνουν τρία νοσοκομεία, δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια».

Με σταυρωμένα χέρια δεν μένει ούτε και η νεοσύστατη Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Ηλιούπολης. Δημιουργήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και στέκεται «απέναντι στην πολύμετωπη επίθεση που δεχόμαστε από κυβέρνηση, Ε.Ε., ΔΝΤ και κεφάλαιο. Προτάσσουμε τη λογική της συλλογικής δράσης, έναντι της αναζήτησης ατομικών λύσεων, της παραίτησης και της μοιρολατρίας».

Από τα σημεία των καιρών ξεπήδησε και η Πρωτοβουλία Κατοίκων Ζωγράφου: «Σε μια εποχή που διαρκώς μας επιβάλλουν να πληρώσουμε το κόστος για επιλογές που δεν κάναμε εμείς, για λεφτά που δε φάγαμε, έχουμε μόνο μια επιλογή: να υπερασπιστούμε το δίκιο μας. Με την αυτοοργάνωση σαν κάτοικοι στις γειτονιές παίρνουμε τον αγώνα στα χέρια μας. Το δεν πληρώνω τα εισιτήρια στα ΜΜΜ είναι μια πρώτη συμβολική κίνηση αντίστασης και ταυτόχρονα κίνηση υπεράσπισης των άμεσων ζωτικών όρων της καθημερινής μας διαβίωσης και των κοινωνικών μας δικαιωμάτων. Στην πορεία θα βρεθούν και άλλες…» μας είπαν.

Το σκεπτικό που διαπνέει την Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αιγάλεω-Χαϊδαρίου, επίσης νεοσύσταστη ομάδα, είναι η πρώτη λέξη του ονόματος της: «Θέλουμε ανοιχτές διαδικασίες προς όλους. Δεν βάζουμε στενές πολιτικές προϋποθέσεις όσον αφορά στη συμμετοχή. Παλεύουμε για αιτήματα που αφορούν ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας» λέει ο Μιχ. Βεργίτσης, μέλος της.

«Ως τοπικό κίνημα αντίστασης απέναντι στις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης» προσδιορίζει την Πρωτοβουλία Πολιτών Αγίας Παρασκευής για τη Λαϊκή Αλληλεγγύη, την Αντίσταση και την Ανυπακοή», ο Γιάννης Ρήγος, μέλος της. Πρόκειται επίσης για μια νέα προσπάθεια: «Είμαστε η συμμαχία των απροθύμων της Αγίας Παρασκευής. Στεκόμαστε απέναντι στη συμμαχία των προθύμων της κεντρικής πολιτικής σκηνής, που διαλύουν τη ζωή μας», συμπληρώνει.

Κίνημα κατά του μνημονίου είναι και η Πρωτοβουλία Πολιτών-Λόφος Λαμπράκη στη Νέα Σμύρνη.«Δίνεται ένας καθημερινός αγώνας, που θα έχει διάρκεια και συνέχεια. Συμμετέχουμε ενεργά και στο κίνημα “Δεν Πληρώνω”. Από το δημόσιο χρέος επωφελήθηκαν οι κυβερνήσεις και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Δεν θα το πληρώσει ο ελληνικός λαός», εξηγεί η Ελ. Αλεβίζου, μέλος της Πρωτοβουλίας.


http://www.inout.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: