ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Νευρικός κλονισμός από τις φήμες για αναδιάρθρωση!


Σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία κινδυνεύει να μετατραπεί η συνεχής (εισαγόμενη, κατά κανόνα) σεναριολογία των τελευταίων ημερών για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς αναπτύσσεται εκ νέου επικίνδυνη δυναμική εκροής καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα.

Οι νέες πιέσεις βρίσκουν τις τράπεζες σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς δίνουν καθημερινή μάχη για τη διατήρηση επαρκούς ρευστότητας. Τα όρια αντοχής του συστήματος, όπως σημειώνουν έμπειρα τραπεζικά στελέχη, είναι πεπερασμένα, αφού παραμένει αποκλεισμένο από τη διατραπεζική και συντηρείται με δανεισμό από την ΕΚΤ με κρατικές εγγυήσεις, οι οποίες εξαντλούνται με το τελευταίο «πακέτο» των 30 δισ. ευρώ, που αναμένεται πολύ σύντομα να τεθεί στη διάθεση των τραπεζών, μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης. Το Δημόσιο έχει ήδη εξαντλήσει τα όρια της αντοχής του στην παροχή εγγυήσεων, καθώς με το νέο «πακέτο» θα πλησιάσουν το 40% του ΑΕΠ.

Κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, οι εκροές καταθέσεων έφθασαν τα 7,7 δισ. ευρώ, μειώνοντας περίπου 3,5% το συνολικό υπόλοιπο, ενώ και τον Μάρτιο συνεχίσθηκαν με αμείωτη ένταση. Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν, ότι στα στοιχεία του Μαρτίου θα εμφανισθεί για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό μείωση του συνολικού υπολοίπου των καταθέσεων κάτω από τα 200 δισ. ευρώ.

Τον Απρίλιο, η αναζωπύρωση των σεναρίων αναδιάρθρωσης του χρέους, με καταιγιστικές σχετικές πληροφορίες και δηλώσεις από το εξωτερικό και, κυρίως, από γερμανικές πηγές, έχει επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας, οδηγώντας αρκετούς καταθέτες σε εσπευσμένη απόσυρση κεφαλαίων από τις τράπεζες. Η κατάσταση που δημιουργείται θυμίζει αρκετά έντονα τα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2010, όταν οι φόβοι για χρεοκοπία είχαν προκαλέσει μαζική εκροή καταθέσεων, αν και αυτή την φορά, όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, οι κινήσεις γίνονται κυρίως από μικροκαταθέτες, ενώ το 2010 είχε κινηθεί κυρίως το «έξυπνο χρήμα».

Με διαβρωτικό τρόπο για την εμπιστοσύνη των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα λειτουργούν πολλά σενάρια που διαδίδονται από στόμα σε στόμα, σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και ατελούς πληροφόρησης. Τραπεζικά στελέχη διαβεβαιώνουν, πάντως, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποτρέψει με κάθε τρόπο το ενδεχόμενο να χαθεί έστω και ένα ευρώ καταθέσεων σε χώρα της ευρωζώνης, αφού αυτό θα σηματοδοτούσε την πλήρη απώλεια εμπιστοσύνης στο κοινό νόμισμα και την αρχή της κατάρρευσης της νομισματικής ένωσης.

Οι φόβοι για τον κλονισμό της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, που θα δημιουργούσε ένα εκρηκτικό μείγμα με τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, είναι ο βασικός παράγοντας που οδήγησε χθες τον Χέρμαν Φαν Ρομπέι, προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να διαψεύσει με κάθε κατηγορηματικότητα ότι υπάρχει ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά και όλες τις φήμες ότι κάτι τέτοιο εξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση κινήθηκε και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, όπως βεβαίως και ο Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Το πρόβλημα κλονισμού της εμπιστοσύνης από τη συνεχή σεναριολογία για αναδιάρθρωση του χρέους σχολίασε έμμεσα και ο Αντ. Σαμαράς, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Βέλγο προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: «Και μόνο η κουβέντα περί αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους είναι επιβλαβής», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. «Είναι λάθος ακόμη και να συζητάμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει τις επόμενες ημέρες να «σβήσει» τις δυσμενείς εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί, μεταφέροντας τη δημόσια συζήτηση στο νέο «πακέτο» μέτρων που θα ανακοινωθούν για την υπέρβαση της κρίσης. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, μάλιστα, τα μέτρα θα συνοδευθούν και από εξαγγελίες άμεσης ιδιωτικοποίησης μεγάλων εισηγμένων ΔΕΚΟ, ώστε να σταλεί μήνυμα αποφασιστικότητας στις αγορές και να εδραιωθεί η εντύπωση, ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να επαναφέρει το οικονομικό πρόγραμμα του μνημονίου σε τροχιά βιώσιμης εφαρμογής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: