ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Ο Καντάφι αποδέχεται το σχέδιο ειρήνης της Αφρικανικής Ένωσης

Επιτέλους λύση; Ο Μουαμάρ Καντάφι φέρεται να συμφωνεί στο σχέδιο ειρήνης που του παρουσίασε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, ωστόσο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δηλώνει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε συμφωνία που διατηρεί τον Καντάφι και τους γιους του στην εξουσία.

Όπως μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο BBC, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Jacob Zuma υποστήριξε ότι η λιβυκή κυβέρνηση αποδέχτηκε το σχέδιο ειρήνης της Αφρικανικής Ένωσης με σκοπό να λήξει η αιματοχυσία που συνεχίζεται εδώ και οκτώ εβδομάδες στη Λιβύη.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα παρουσιαστούν σε κοινό ανακοινωθέν, πρόσθεσε, χωρίς να ορίζει το πότε. «Επίσης στο ανακοινωθέν αυτό ζητάμε από το ΝΑΤΟ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς και να δώσει μία ευκαιρία για την κατάπαυση πυρός».

Ο Zuma και τρεις ακόμη Αφρικανοί ηγέτες συναντήθηκαν χθες Κυριακή με τον συνταγματάρχη Καντάφι στην Τρίπολη, ενώ αντιπροσωπεία της Αφρικανικής Ένωσης κατευθύνεται προς τη Βεγγάζη όπου θα έχει συνομιλίες με τους ηγέτες των αντικαθεστωτικών.

Σύμφωνα με το  BBC, τα βασικά σημεία του ειρηνευτικού σχεδίου της Αφρικανικής Ένωσης είναι η άμεση κατάπαυση πυρός, η απρόσκοπτη διάθεση ανθρωπιστικής βοήθειας και η προστασία των ξένων υπηκόων. Επίσης το σχέδιο προβλέπει την έναρξη διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και των αντικαθεστωτικών με σκοπό την εξεύρεση πολιτικής λύσης και την αναστολή των αεροπορικών επιθέσεων.

«Η αντιπροσωπεία του αδελφού ηγέτη συνταγματάρχη Καντάφι αποδέχτηκε το βασικό σχέδιο όπως του το παρουσιάσαμε», δήλωσε ο πρόεδρος Zuma.

Η ελευθερία της έκφρασης και η απόσυρση των κυβερνητικών στρατευμάτων από τους δρόμους της Λιβύης είναι απαραίτητα «συστατικά» της όποιας συμφωνίας για κατάπαυση πυρός, τονίζουν από την πλευρά τους οι αντικαθεστωτικοί.

«Ο κόσμος να πρέπει να έχει το δικαίωμα να βγει στους δρόμους και να εκφράσει την άποψή του, ενώ οι στρατιώτες πρέπει να γυρίσουν στα στρατόπεδα», δήλωσε σήμερα στο γαλλικό πρακτορείο AFP ο Shamsiddin Abdulmolah, εκπρόσωπος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών.

«Αν ο κόσμος είναι ελεύθερος να βγει στους δρόμους και να διαδηλώσει στην Τρίπολη, τότε αυτό είναι που θέλουμε. Πιστεύω ότι η Λιβύη θα απελευθερωθεί μέσα σε λίγα λεπτά».

Τόνισε εξάλλου, ότι το κλιμάκιο της Αφρικανικής Ένωσης που συναντήθηκε με τον Καντάφι θα έφτανε από ώρα σε ώρα στη Βεγγάζη για να παρουσιάσει στο Συμβούλιο το σχέδιο, ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνάντηση για λόγους ασφαλείας.

Η αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης αποτελείται από εκπροσώπους πέντε κρατών: Οι πρόεδροι Jacob Zuma της Νότιας Αφρικής, ο Mohamed Ould Abdel Aziz της Μαυριτανίας, ο Amadou Toumani Toure του Μάλι, ο Denis Sassou Nguesso της Δημοκρατίας του Κονγκό και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγκάντα Henry Oryem Okello.

Το πάνελ των πέντε αξιωματούχων έχει λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις διαπραγματεύσεις με τον Καντάφι, ενώ οι δυτικές δυνάμεις που επιχειρούν στη Λιβύη δεν έχουν ακόμη σχολιάσει το σχέδιο.

ΝΑΤΟ: Ενδεχόμενη κατάπαυση πυρός πρέπει να είναι αξιόπιστη

Η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη πρέπει να είναι αξιόπιστη και να επαληθευτεί, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Anders Fogh Rasmussen, αναφερόμενος στην αποδοχή του ειρηνευτικού σχεδίου της Αφρικανικής Ένωσης από τον Καντάφι.

«Η όποια κατάπαυση πυρός πρέπει να είναι αξιόπιστη και επαληθεύσιμη», τόνισε ο Rasmussen στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, σημειώνοντας παράλληλα ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ενέκρινε τη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, κάνει λόγο για «πλήρη τερματισμό της βίας» κατά του άμαχου πληθυσμού.

Πρόσθεσε επίσης, ότι ενδεχόμενη επίλυση της κρίσης «πρέπει να ανταποκρίνεται στις νόμιμες απαιτήσεις του λαού της Λιβύης για πολιτικές μεταρρυθμίσεις».


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: