ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Αποτελεί η άγνοια παράπτωμα;


''-ό,τι προκαλώ ασυνείδητα δεν με ενδιαφέρει αφού δεν μπορώ να κάνω τίποτα για αυτό και συνεπώς δεν έχω καμία ευθύνη"
-αν ήμασταν υπεύθυνοι μόνο για όσα συνειδητοποιούμε, οι ηλίθιοι θα απαλλάσσονταν προκαταβολικά από κάθε ευθύνη. μόνο που ο άνθρωπος οφείλει να γνωρίζει, είναι υπεύθυνος για την άγνοιά του. η άγνοια αποτελεί παράπτωμα, για αυτό και τίποτα δεν σε απαλλάσσει από τις ευθύνες σου.

 Είμαστε υπεύθυνοι για οτι πράττουμε και οφείλουμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας έστω και εκ των υστέρων κάποιες φορές.
Η άγνοια ειναι παράπτωμα για όσους εχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν αλλα δεν το κάνουνε. Η συντριπτική ομως πλειοψηφία του πληθυσμού της γης δεν εχει την δυνατότητα να γνωρίσει. Δεν θα μπορούσα να κατηγορήσω εναν αγρότη στην Αφρική γιατί έχει άγνοια για τον οικογενειακό προγραμματισμό και κανει τόσα παιδιά που στο τέλος δεν μπορεί να θρέψει. Ουτε γιατί δεν γνωριζει οτι το aids μεταδίδεται σεξουαλικά. Ειναι πολλές οι περιπτώσεις που απλά καποιοι δεν έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν.
Αλλά μπορώ να ψέξω το αγρότη που θα χρησιμοποιήσει καρκινογόνα λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα στο χωράφι του με οποιαδήποτε πρόφαση.Πόσο μάλλον αυτόν που τα προμηθεύει.

Για όλους πρέπει να έχουμε απαιτήσεις αλλά και υποχρεώσεις.Απαίτηση να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να αφομοιώσουν τη γνώση που υπάρχει ήδη και υποχρέωση να παρέχουμε σαν κοινωνία όλα τα προαπαιτούμενα ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση σε αυτή
.

Έχω όμως την αίσθηση ότι το ερώτημα είναι κατασκευασμένο για αυτούς που ζουν σε περιοχές που τους παρέχεται η δυνατότητα γνώσης.Σε αυτή τη περίπτωση είναι πάλι σχεδόν αδύνατο όλοι να γνωρίζουν τα πάντα.

Αυτό που με προβληματίζει εμένα περισσότερο είναι το κομμάτι του πληθυσμού που ενώ έχει όλα τα απαραίτητα μέσα να γνωρίσει δε το κάνει ή και ακόμα αυτοί που ήδη γνωρίζουν αλλά συνεχίζουν να πράτουν ενάντια στο κοινωνικό ή και πολλές φορές  προσωπικό τους συμφέρον.Έχει γίνει αντικείμενο επιστημονικής έρευνας από τον Αριέλι Νταν το κατά πόσο οι άνθρωποι πέρνουν λογικές αποφάσεις ακόμα και αν γνωρίζουν το αντικείμενο πολύ καλά.Μετά από πολλά πειράματα ο εν λόγο επιστήμονας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στο σύνολό μας οι άνθρωποι είμαστε προβλέψιμα παράλογοι.Το χειρότερο είναι ότι αυτή ακριβώς την αλήθεια την αγνοούμε επιδεικτικά.Ενώ πλέον γνωρίζουμε ότι οι αντιδράσεις μας και οι επιλογές μας σε πολλά μεγάλα ή καθημερινά θέματα είναι παράλογες δε προσπαθούμε να το κατανοήσουμε ώστε την επόμενη φορά να μην επαναλλάβουμε το ίδιο λάθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: