ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

ΒΟΛΟΣ-ΕΙΧΕ ΚΑΠΟΤΕ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ..


Κάποτε έσφυζαν από κίνηση. Σήμερα έχουν ερημώσει. Οι βιτρίνες τους είχαν χρώμα, αλλά πλέον έμειναν με τη σκόνη και τις κίτρινες ετικέτες «ενοικιάζεται» να ξεθωριάζουν. Τα λουκέτα έχουν εισβάλει με ραγδαίους ρυθμούς στην εμπορική αγορά του Βόλου. Η εικόνα αποκαρδιωτική, φανερώνει τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχονται έμποροι από τη μείωση της κίνησης, τα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές, τις μηνιαίες υποχρεώσεις έναντι τραπεζών, τα υψηλά ενοίκια.
Το αδιέξοδο των καταστηματαρχών, που οδηγήθηκαν σε κλείσιμο των επιχειρήσεών τους, αλλά και των υπολοίπων που συνεχίζουν να προσπαθούν με «νύχια και με δόντια» να σταθούν όρθιοι, γίνεται αντιληπτό με μια σύντομη βόλτα στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Ο «Τ» περιόδευσε σε ορισμένους δρόμους της αγοράς, καταγράφοντας την κατάσταση με τα ξενοίκιαστα καταστήματα, αδιάψευστο μάρτυρα της οικονομικής δυσπραγίας. Είναι μόνο δείγμα του πλήγματος που έχουν δεχθεί οι καταστηματάρχες. Τα στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου δείχνουν ότι μόνο στη διάρκεια του 2010, 175 καταστήματα διαγράφηκαν από τα μητρώα του Επιμελητηρίου.
Ο θεός Ερμής τους κρατά..
Στον κεντρικό πεζόδρομο της εμπορικής αγοράς ο θεός Ερμής… προστάτης των εμπόρων, δείχνει να προσπαθεί να συγκρατήσει τα λουκέτα των καταστημάτων.
Αδυνατεί, όμως, να τα καταφέρει σε όλες τις περιπτώσεις. Βαδίζοντας την Ερμού από την οδό Κουμουνδούρου, το πρώτο κατάστημα, το οποίο κυριαρχούσε μέχρι πρότινος στην πώληση φινετσάτων και ακριβών ειδών ένδυσης είναι άδειο. Ένα ακόμη «ενοικιάζεται» στη δεξιά πλευρά …κοσμεί την σκονισμένη τζαμαρία, ενός καταστήματος 33 τετραγωνικών μέτρων με πατάρι.
Στον πεζόδρομο του Αγίου Νικολάου άλλα δύο καταστήματα μέχρι την οδό Αλεξάνδρας παραμένουν ερημωμένα και βουβά.
Επιστρέφοντας στην Ερμού, πίσω από τις τζαμαρίες με τις στολισμένες βιτρίνες επικρατεί ζωντάνια από πλούσια ανοιξιάτικα εμπορεύματα και καταναλωτές που διερευνούν για τις αγορές τους.
Στη διασταύρωση με την Ιωλκού η κίτρινη επιγραφή που αναζητά ενοικιαστεί έχει τοποθετηθεί σε ένα ακόμη ακίνητο, όπου μέχρι πρότινος λειτουργούσε φαρμακείο. Περνώντας την Ιωλκού, στην Ερμού 114, ο μεγάλος χώρος πρώην εμπορικού καταστήματος διαφόρων ειδών είναι κενός.
Από εκεί και έπειτα στην οδό Ερμού η κίνηση αρχίζει να περιορίζεται. Καταστήματα δεκαετιών με προσιτές τιμές και πλήθος προσφορών στις βιτρίνες τους, αλλά και επιδεικνύοντας τη πραμάτεια τους χαμηλού κόστους στον πεζόδρομο, δείχνουν ότι προσπαθούν να παλέψουν την οικονομική κρίση και την έλλειψη ρευστότητας.
Φτάνοντας προς το τέλος της Ερμού τα κλειστά καταστήματα πληθαίνουν. Άδεια ράφια και χώροι που έχουν εξαναγκαστεί στη σιωπή, καθώς οι έμποροι λύγισαν από το βάρος των χρεών και τη μείωση των τζίρων.
Αποκαρδιωτικά στη Σπυρίδη
Σε έναν άλλο από τους βασικούς εμπορικούς δρόμους, στην οδό Σπυρίδη, η εικόνα τους τελευταίους μήνες γίνεται ολοένα περισσότερο αποκαρδιωτική, από τα κενά καταστήματα.
Κατεβαίνοντας τη Σπυρίδη από την οδό Γαλλίας, στον αριθμό 100, κατάστημα αναζητά τον επόμενο ενοικιαστή του. Το ίδιο και από την απέναντι, δεξιά πλευρά, περιμένει ένα ακόμη κατάστημα, το οποίο έχει και «παρέα» με το ακριβώς δίπλα του, στον αριθμό 83Β.
Περνώντας την Τ. Οικονομάκη, από την πρώην στέγη του έχει απομακρυνθεί τουριστικό γραφείο, αριστερά του δρόμου, ενώ μετά από δύο καταστήματα, λουκέτο έχει τοποθετηθεί στο επόμενο.
Συνεχίζοντας στη Σπυρίδη, στον αριθμό 64Δ, το βλέμμα πέφτει πάλι σε «ενοικιάζεται». Οι πινακίδες και οι αυτοκόλλητες επιγραφές στη μουντή τζαμαρία δείχνουν ότι ένα ακόμη κατάστημα με είδη ένδυσης δεν άντεξε…
Μετά από δύο εμπορικά καταστήματα και ένα καφέ, στην αριστερή πλευρά του δρόμου, πίσω από τη βιτρίνα προβάλλει το απόλυτο κενό. Δεξιά και κάτω από την οδό Σωκράτους, μαγαζί έχει αδειάσει, φέροντας την ένδειξη πως έχει μεταφερθεί. Λίγο πριν τη διασταύρωση με την Ερμού, ένα μεγάλης ηλικίας κατάστημα έχει επίσης μείνει έρημο.
Από την Ερμού και κάτω, μέχρι τη διασταύρωση με τη Δημητριάδος, ο εμπορικός δρόμος δείχνει να έχει διασωθεί από τα «λουκέτα», ενώ ορισμένα καταστήματα τα οποία άδειασαν τους προηγούμενους μήνες ξαναζωντάνεψαν σύντομα από νέους εμπόρους.
Στην Αλεξάνδρας και Αντωνοπούλου
Στην οδό Αλεξάνδρας, ξεκινώντας από την Γκλαβάνη, το πρώτο ενοικιάζεται «βγάζει» μάτι, σε ένα γωνιακό ευρύχωρο κατάστημα, όπου πριν από πολλούς μήνες στις βιτρίνες του φιγουράριζαν φιρμάτα γυναικεία υποδήματα.
Μεσολαβεί ένα κατάστημα από το επόμενο κλειστό, στην ίδια πλευρά του δρόμου, ενώ συνεχίζοντας μέχρι την Κ. Καρτάλη ακόμη ένας χώρος εμπορικού έχει αδειάσει.
Το γωνιακό με την οδό Ερμού κατάστημα, στην αριστερή πλευρά της Αλεξάνδρας, έχει βυθιστεί στην απόλυτη ησυχία…, ενώ και στη δεξιά πλευρά πριν την Ερμού κατάστημα έχει μείνει μόνο με το «ενοικιάζεται».
Στην Αντωνοπούλου, ανεβαίνοντας από την Ιάσονος, άλλη μια γωνιακή βιτρίνα δεξιά άδειασε από εμπορεύματα. Μετά την Ερμού, το τέταρτο κατάστημα από δεξιά είναι υπό ενοικίαση, το ίδιο και ένα ακόμη απέναντι που άδειασε μετά από μεταφορά σε άλλο ακίνητο.
Κοιτώντας δεξιά στη Σωκράτους, υποκατάστημα γνωστής αλυσίδας με τσάντες και αξεσουάρ έχει φύγει από το κατάστημα. Και δεν είναι το μοναδικό που παραμένει επί μήνες άδειο επί της οδού Σωκράτους.
Συνεχίζοντας την Αντωνοπούλου, πάνω από την Αλεξάνδρας, συναντάμε άλλα δύο «ενοικιάζεται». Το ένα εξαιτίας μεταφοράς του καταστήματος και το δεύτερο ζητά ενοικιαστή, έχοντας ακόμη είδη ένδυσης στα ράφια και τις κρεμάστρες.
Κυριαρχία «λουκέτων» στην Κ. Καρτάλη
Προχωρώντας στην Ιωλκού από Κωνσταντά και κάτω τρία καταστήματα μέχρι πριν από το Δικαστικό Μέγαρο έχουν εγκαταλειφθεί. Λουκέτα έχουν τοποθετηθεί σε τουλάχιστον άλλα τρία, δεξιά και αριστερά του δρόμου, μέχρι και την οδό Δημητριάδος.
Εμπορικός δρόμος που έχει λάβει την αρνητική πρωτιά σε λουκέτα εμπορικών είναι η οδός Κ. Καρτάλη. Ανεβαίνοντας το δρόμο από τη Δημητριάδος, τα δύο πρώτα ξενοίκιαστα καταστήματα ξεπροβάλλουν, το ένα σχεδόν απέναντι στο άλλο. Πρώην εμπορικό παιδικών ρούχων από τη μία και ένα μεγάλο κατάστημα από την άλλη, που έκλεισε ως κατάστημα ειδών γυναικείας ένδυσης, ζωντάνεψε τους τελευταίους μήνες ως καφέ, αλλά τελικά έκλεισε.
Πριν ακόμη φτάσουμε στη διασταύρωση με την οδό Ερμού, δύο διπλανά καταστήματα στη δεξιά πλευρά, ένα στην αριστερή, αλλά και το μεγάλο γωνιακό που στέγαζε μέχρι πριν από μήνες χρυσοχοείο παραμένουν άδεια.
Περνώντας την Ερμού, ένα άλλο εμπορικό μεταφέρθηκε. Δύο καταστήματα μετά, σε βιτρίνα υπάρχει «ενοικιάζεται», ενώ λουκέτο έχει μπει σε ημιυπόγειο κατάστημα απέναντι.
Μετά τη Σωκράτους, επί της Κ. Καρτάλη, η εικόνα με τις βουβές βιτρίνες συνεχίζεται χωρίς τέλος. Μέχρι και την Αναλήψεως, μετράμε τουλάχιστον 14 «ενοικιάζεται», τα 11 εκ των οποίων πάνω από τη Γαλλίας. Σε πολλές περιπτώσεις τα άδεια εμπορικά βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο. Δύο καταστήματα στον ίδιο δρόμο προσπαθούν να πουλήσουν το εμπόρευμα όσο-όσο, ρίχνοντας τις τιμές στο κόστος, καθώς όπως ενημερώνουν σύντομα κλείνουν.
Στην Τ. Οικονομάκη η μικρή απόσταση από την οδό Ιωλκού μέχρι τη Λώρη έχει επτά άδεια εμπορικά καταστήματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: