ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

«Έφυγε» ο Μανώλης Ρασούλης


«Έφυγε» ο Μανώλης ΡασούληςΑσύγκριτα φτωχότερο είναι από σήμερα το ελληνικό τραγούδι.

Ένας από τους τελευταίους μεγάλους μουσικοσυνθέτες, ο Μανώλης Ρασούλης, έφυγε σε ηλικία 66 ετών από τη ζωή.

Ακόμα μεγαλύτερη θλίψη, δε, προκαλούν οι συνθήκες που άφησε την τελευταία του πνοή ο Κρητικός δημιουργός, μιας και -σύμφωνα με τον ιατροδικαστή- αυτό είχε συμβεί τέσσερις μέρες πριν η σορός του βρεθεί την Κυριακή.

Τον Μανώλη Ρασούλη βρήκαν κοντινά του πρόσωπα, στο σπίτι του στην Τούμπα Θεσσαλονίκης, που ανησύχησαν από την απουσία του και τον αναζήτησαν. 


Ο θάνατος του μεγάλου μουσικοσυνθέτη προκάλεσε αίσθηση στο πανελλήνιο, στο οποίο διαχρονικά έχει χαρίσει λόγους (με το «Αχ, Ελλάδα», το «Νιώσε με» και άλλα υπέροχα κομμάτια) να διασκεδάσει, να μελαγχολήσει, να ερωτευτεί και να συγκινηθεί.

Η ζωή του

Ο Μανώλης Ρασούλης γεννήθηκε 28 Σεπτεμβρίου 1945, στο Ηράκλειο Κρήτης. Εκεί τελείωσε και το σχολείο. Το 1963 ανέβηκε στην Αθήνα, σπουδάζοντας σκηνοθεσία στη σχολή Σταυράκου, ενώ δούλευε παράλληλα και στην εφημερίδα Δημοκρατική Αλλαγή. Στο Λονδίνο πήρε μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Τον Μάη του '68 παίρνει μέρος στην μεγάλη εξέγερση των φοιτητών στο Παρίσι και τραυματίζεται θανάσιμα από τους SRS.

Το 1974, λίγο μετά από το Πολυτεχνείο, με απόφαση της οργάνωσης κατεβαίνει στην Αθήνα, όπου λόγω συλλήψεων από την Μυστική Αστυνομία, κρύβεται. Μετά τα γεγονότα στην Κύπρο το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου και την πτώση της Χούντας, συνεχίζει τον πολιτικό αγώνα.

Έπειτα, εντάχθηκε στην λεγόμενη τραγουδοποιία, την οποία και υπηρέτησε με μεγάλη επιτυχία. Έχει γράψει άρθρα σε πολλές εφημερίδες κι έχει κάνει εκπομπές σε τηλεόραση και ραδιόφωνο. Έχει τυπώσει τρία βιβλία, «Η μπαλάντα του Ισαάκ», «Μεγάλος ήρωας σε μικρή χαρτοσακούλα» και το «Κβο βάντις στάτους κβο». 

 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια: