ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Η σΗΜΑΣΙΑ ΤΗς ΜΟΥσΙΚΗς σΤΗ ΖΩΗ ΜΑς


Le Matin-

piano by Yann Tiersen

Συχνά συμβαίνει στη ζωή μας να έχουμε τόση δουλειά και τόσες απασχολήσεις που να μην μας μένει καθόλου ελεύθερος χρόνος. Ακόμα και όταν η δουλειά μας είναι χαρούμενη συμβαίνει τακτικά να μας απορροφά τελείως τη σκέψη κι έτσι να ζούμε μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας.
Είναι ακριβώς η τέχνη και τακτικά η μουσική που αποδείξανε πως ξέρουν να σταματούν το μονότονο κυνηγητό της ζωής για να μας οδηγήσουν σε ενδιαφέροντα που βρίσκονται έξω από τη σφαίρα της καθημερινότητας. Οι σκέψεις τα αισθήματα που κλείνουν μέσα τους οι συνθέσεις των μεγάλων μουσουργών μπορούν μα μας αποσπάσουν από την απομόνωση του προσωπικού μας κόσμου, μπορούν να διακόψουν την κούραση μας και την αποξένωσή μας από τον παλμό της ζωής. Τυχαία πηγαίνουμε σε μία συνηθισμένη συναυλία, ακούμε μία εισαγωγή, ένα συμφωνικό ποίημα και στο τέλος μία συμφωνία. Και τότε ακριβώς αρχίζει να ξυπνάει μέσα μας κάτι. Στην αρχή ανεπαίσθητα, ύστερα όλο και πιο απαιτητικά και στο τέλος με ορμητική δύναμη μας επιβάλλεται η μουσική ροή. Διαρκώς μεγαλώνει μέχρι που φτάνει να μας συγκλονίσει την ψυχή.
Και έτσι μπορεί μια συναυλία να μας ανοίξει το δρόμο για καθαρές προοπτικές, να μας κάνει να δούμε το νόημα της καθημερινής μας δουλειάς, να μας θυμίσει με τον πιο εμφαντικό τρόπο τη μεγάλη αλήθεια. Δεν εργάζεται καθημερινά κανένας μονάχα για τα χρήματα, για την προσωπική του επιτυχία, για την δόξα, για την απόσπαση του θαυμασμού από τους άλλους. Η ευτυχία του ανθρώπου, η δημιουργία ενός κόσμου χωρίς φοβερά δεινά, αυτό είναι το νόημα κάθε προσπάθειας του ατόμου που δεν έχει χάσει την ανθρωπιά του.
Η τέχνη – όποια και να είναι – είναι σε θέση να ζωντανέψει τις ικανότητές μας, είναι σε θέση να μας αποδείξει πως οι δυνάμεις του ανθρώπου είναι ανεξάντλητες. Η μουσική ξυπνάει τη φαντασία μας, πλαταίνει τους ορίζοντές μας, τονώνει τα αισθήματα μας και μας κάνει να θέλουμε να κάνουμε κάτι ωραίο, κάτι μεγάλο, μας σπρώχνει να ριχτούμε με ενθουσιασμό στη δουλειά που πριν λίγο μας φαινότανε αβάσταχτα κοπιαστική. Η μουσική μας τονώνει και μας βοηθάει να αντιμετωπίζουμε τη ζωή.
Η μουσική μας μιλάει και η γλώσσα της είναι πάρα πολύ πλούσια. Είναι ο πιο λεπτός, ο πιο σοφός, ο πιο ευαίσθητος δωρητής. Μας δυναμώνει μας διδάσκει μας πλουτίζει και δεν διαλέγει. Είναι πρόθυμη για όλους, ανοίγει την αγκαλιά της σε όλους όσους θέλουν να της ανοίξουν της καρδιά τους.

Αποσπάσματα από το βιβλίο
 του Τζωρζ Πιλκα ΄΄ο κόσμος της μουσικής΄΄


Η μουσική περιέχει τις νότες, δεν περιέχεται σε αυτές. Οι νότες είναι σημάδια που βοηθούν τον μουσικό να καταλάβει πια είναι η μουσική. Αλίμονο αν αυτός καταλάβει μόνο τις νότες.
                                                                                                                                                       Ρώτας

Η μουσική είναι η εμπειρία σου, οι σκέψεις σου, η σοφία σου. Αν δεν τα ζεις αυτά τίποτα δεν θα βγει από το όργανό σου.
                                                                                                                                                      Charlie Parker

Δεν υπάρχουν σχόλια: