ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Η ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ, ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΤ

Το όνομα του Αλέξη Γρηγορόπουλου φώναζαν ρυθμικά και προκλητικά αργά το βράδυ της Κυριακής άντρες των ΜΑΤ στους κατοίκους της Κερατέας στη λεωφόρο Λαυρίου, λίγο μετά τα πρωτοφανή -ακόμα και για τα δεδομένα της περιοχής- επεισόδια.
Λίγη ώρα πριν ένας νεαρός διαδηλωτής είχε τραυματιστεί σοβαρά στο πρόσωπο από όπλο βολής δακρυγόνου, με αποτέλεσμα να του σπάσουν δόντια και να χρειαστεί ράμματα στα χείλη. Στον συνεχιζόμενο αγώνα όμως κατά του ΧΥΤΑ η Κερατέα δεν είναι η μόνη.
Ζαπατίστας
Το επίσημο όργανο των Ζαπατίστας στην Ευρώπη έχει εκφράσει τη συμπαράστασή του, ενώ το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης για τον αγώνα τους στο αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου στα Εξάρχεια.
Γυρίζοντας όμως οι δεκάδες Κερατιώτες από την εκδήλωση στα Εξάρχεια έντρομοι άκουγαν για τα όσα είχαν συμβεί λίγο νωρίτερα μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και κατοίκων. Τα αίματα του νεαρού τραυματία δεν είχαν ακόμα ξεπλυθεί από το δρόμο. Η απόσταση που τον χώριζε από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, όταν τον πέτυχε στο πρόσωπο το βομβίδιο δακρυγόνου, δεν ξεπερνούσε τα 15 μέτρα με αποτέλεσμα όλοι να μιλάνε για ευθεία βολή. Το άνω χείλος του είχε ανοίξει στα δύο σαν φερμουάρ, από τη βάση της μύτης μέχρι κάτω, ενώ του είχαν σπάσει και δόντια. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων γεγονός είναι πως οι μολότοφ που έπεφταν ήταν πιο δυνατές από τις συνηθισμένες. Για κάθε μέτρο που επιχειρούσαν να προπορευτούν οι αστυνομικές δυνάμεις, συνοδευόμενες πάντα από την «αύρα» και εκτεταμένη χρήση χημικών, δέχονταν καταιγισμό αυτοσχέδιων πυρομαχικών. Μέχρι και προχωρημένης ηλικίας κάτοικοι μάζευαν πέτρες και τις εκτόξευαν με όλη τους τη δύναμη.
Ολα αυτά διαδραματίζονταν στο «πεδίο μάχης», όπως το αποκαλούν οι «Ευρωζαπατίστας» (επίσημο όργανο των Ζαπατίστας στην Ευρώπη) στα κείμενα συμπαράστασής τους. Οπως αναφέρουν, «όλοι οι άνθρωποι, κάθε ηλικίας, αντιμέτωποι με την καταστολή και τη σωματική βία από τη μεριά της αστυνομίας, απαντούν με βόμβες μολότοφ, δολιοφθορές, πέτρες, αλλά και με άλλες ενέργειες, όπως, συζητήσεις, δραστηριότητες τέχνης, συναυλίες κ.λπ.». Να σημειωθεί πως την πληροφόρησή τους οι Ευρωζαπατίστας δεν την παίρνουν από blogs και ιστοσελίδες, αλλά από το Πανεπιστήμιο Puebla στο Μεξικό όπου στο Τμήμα της Κοινωνιολογίας διδάσκονται, μεταξύ άλλων, η ιστορία και οι δυναμικές των «κινημάτων δρόμου».
Πάει UNESCO
Ο Δήμος Λαυρεωτικής και οι συντονιστικές επιτροπές κατά του ΧΥΤΑ συλλέγουν υπογραφές προκειμένου να καταγγείλουν στην UNESCO και το Συμβούλιο της Ευρώπης με ένα πολυσέλιδο κείμενο και δεκάδες επιχειρήματα την απόπειρα της ελληνικής κυβέρνησης να καταστρέψει τον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου και να υποβαθμίσει το πολιτιστικό περιβάλλον της Λαυρεωτικής γης. Για την επικείμενη αυτή καταστροφή μαθαίνουν πλέον και τα παιδιά στα σχολεία της Κερατέας. Κατόπιν επίσημου αιτήματος από το 15μελές του Γυμνασίου Κερατέας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ: τι είναι και τι σημαίνουν;»
Με πανό «ο αγώνας της Κερατέας είναι αγώνας όλων μας» η εκδήλωση αλληλεγγύης στο πάρκο Ναυαρίνου στα Εξάρχεια περιελάμβανε την προβολή του ντοκιμαντέρ «ΧΥΤΑ-ΑΤΥΧΑ», ενημέρωση από την αντιπροσωπεία κατοίκων Λαυρεωτικής και Κερατέας και τέλος συζήτηση για τη διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Ο Παναγιώτης Κατσίκης, συνταξιούχος καπετάνιος από την Κερατέα, πάλαι ποτέ «ωκεανοπόρος» όπως λέει, βρέθηκε την Κυριακή για πρώτη φορά στη ζωή του στα Εξάρχεια. Στο πάρκο Ναυαρίνου πρώτα και στο μέρος που δολοφονήθηκε ο Αλέξης στη συνέχεια. Οταν επέστρεψε στην Κερατέα, επαναλάμβανε διαρκώς: «Πήγα κι εγώ στον ιερό αυτό τόπο της αντίστασης».*
http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: