ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Τρόικα: Πουλήστε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΤΤ και λιμάνια!

 ΕΣΥ ΛΑΕ ΘΑ ΚΑΘΕΣΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΣ...???


"Ραπόρτο" για πωλητήριο σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, τράπεζες (ειδικά το ΤΤ) και λιμάνια στέλνουν οι δανειστές της χώρας... Όπως προέκυψε από όσα δήλωσαν οι επικεφαλής της Τρόικα, η κυβέρνηση συμφώνησε να μπει "πωλητήριο", με στόχο να εξασφαλιστεί ένα «θηριώδες» ποσό, ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015 -εκ των οποίων 15 δισ. έως το 2012. Για να βγουν τα νούμερα αυτά, ανέφερε στο protothema.gr παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, "δεν φτάνει να πουληθούν κρατικά ακίνητα. Δεν υπάρχει άλλη λύση, παρά να πουληθεί ό,τι πουλιέται και να μη μείνει ούτε μία μετοχή στο κράτος"!

Πάντως, όπως φαίνεται και από τη συνημμένη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για το οικονομικό πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στο στόχο για είσπραξη εσόδων 50 δισ. ευρώ έως το 2015...

Τις άγριες διαθέσεις των δανειστών είχαν "εξάψει" αφενός η απροθυμία της κυβέρνησης να κάνει οποιαδήποτε αποκρατικοποίηση (δεν προχώρησε ουσιαστικά καμία τον τελευταίο χρόνο) και αφετέρου ο... υπεραισιόδοξος στόχος-δέσμευσή της πως θα εισπράξει ένα δισ. ευρώ φέτος (και συνολικά 7 δισ. έως το 2013) από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου -την οποία επισήμως ακόμα δεν έχει καν καταγράψει!

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, οι ίδιοι οι ελεγκτές λένε πλέον στη κυβέρνηση «μην κόβετε άλλο τους μισθούς και συντάξεις, πουλήστε κρατικές επιχειρήσεις και μειώσετε τα χρέη», αλλά πέφτουν σε "τοίχο", όταν εισπράττουν την απάντηση: «Εντολή του πρωθυπουργού είναι να μην πουληθούν υποδομές του κράτους».

«Ο ελεγκτής με το αγγελικό χαμόγελο»

Ειδικά ο επικεφαλής του μόνιμου κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα, υπεύθυνος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ολλανδός Μπομπ Τράα, "τα είχε μαζεμένα" με την κυβέρνηση που χρονοτριβεί, καθυστερεί και δεν ξέρει τι θέλει να κάνει.

Δεν είχε χάσει όμως ως τώρα ούτε μια φορά το χαμόγελο και το μειλίχιο ύφος του, στους δύο μήνες που βρίσκεται διαρκώς σε ανοικτή γραμμή συζητήσεων με τα υπουργεία, προετοιμάζοντας τον τριμηνιαίο έλεγχο της χώρας μας από την Τρόικα για την 4η δόση των δανείων.

Και τι δεν έχει ακούσει ως δικαιολογία για το γεγονός πως, ό,τι συμφωνήθηκε στον έλεγχο Δεκεμβρίου, δεν ήταν έτοιμο στην ώρα. Εκείνος μόνο ακούει, κρατάει σημειώσεις, συγκρίνει νούμερα και στο τέλος, στην έκθεση που θα ετοιμάσει με τους επικεφαλής της Τρόικα που καταφτάνουν το Σάββατο, θα διαπιστώνει πως χάθηκε χρόνος, θα προειδοποιεί πως τα νούμερα "δεν βγαίνουν" και, σε αυτόν ή στον επόμενο έλεγχο, θα προτείνει ανοιχτά πλέον ως μόνη λύση, την πώληση μεριδίων της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ, ίσως και των λιμανιών της χώρας.

Στρώνουν χαλί... λέγοντας «όχι»

Και μέσα στις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ο Μπομπ Τραα μιλούσε διαρκώς με τους Έλληνες επιτελείς για χρονοδιαγράμματα και μέτρα που έθετε το Μνημόνιο. Αποτέλεσμα; Άλλα συμφωνούσαν, άλλα γίνονταν, άλλα έμειναν πίσω. Στο φορολογικό, από τις περίπου 20 αλλαγές που θα έπρεπε να ισχύουν στη ζωή μας από 1.1.2011, οι μισές και παραπάνω ψηφίστηκαν, αλλά δεν εφαρμόζονται. Στην περιστολή δαπανών γίνεται δουλειά, αλλά με αργούς ρυθμούς και κυρίως από περικοπές μισθών.

Ειδικά όμως στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, η συζήτηση με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τους επιτελείς του υπουργείου σταματά, πριν καν ξεκινήσει: ακόμα το κράτος προσπαθεί να προσλάβει την ... στρατιά των συμβούλων που χρειάζεται, για να αναλάβουν να κάνουν "μελέτες" αξιοποίησης ακινήτων ή πολύ μικρής απόδοσης αποκρατικοποιήσεις. Όταν ο Μπομπ Τράα ρωτάει «γιατί δεν πουλάτε λιμάνια ή πχ τη ΔΕΗ και τον ΟΠΑΠ, για να πιάσετε τους εισπρακτικούς στόχους;», σκοντάφτει στα «ταμπού» της κυβέρνησης. Τους εξηγεί ότι το κράτος μπορεί να έχει τον έλεγχο στους ευαίσθητους τομείς της Οικονομίας που επιθυμεί, ακόμα και αν μπουν ιδιώτες, αρκεί να φτιάξει σωστούς νόμους, αλλά δεν τους πείθει. Ούτε όταν τους θυμίζει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το κοινοτικό δίκαιο για το ρόλο της ΔΕΗ, αυτοί συγκινούνται. Και μάλλον περιμένουν από την Τρόικα να γίνει και πάλι ο «μπαμπούλας», που θα επιβάλει λύσεις.

Ο Μπομπ Τράα παραδίδει από το Σάββατο την σκυτάλη των συζητήσεων στους επικεφαλής της Τρόικα (Πολ Τόμσεν/ΔΝΤ, Σερβάαζ Ντερούζ/ΕΕ, Κλάους Μαζούχ/ΕΚΤ) και ο ίδιος ξεκινά να γράφει το «ραπόρτο» που θα στείλουν οι ελεγκτές στους δανειστές, για τα μέτρα που εκείνοι θα ζητήσουν, για την επόμενη -την πέμπτη πλέον- δόση των δανείων προς τη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: