ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Βόλος: Εργοστάσιο θα παράγει ενέργεια από... εισαγόμενα σκουπίδια




AΠΟ:tvxs.gr
Επιφυλάξεις σχετικά με τη λειτουργία – εντός του 2011 - εργοστασίου βιομάζας στη βιομηχανική περιοχή του Βόλου εκφράζουν φορείς και κάτοικοι. Η εταιρεία Engal, που έχει αναλάβει το έργο, έχει συνάψει 10ετές συμβόλαιο με την ιταλική Ecolatus για να την προμηθεύει 7 εκατ. τόνους ανακυλώσιμων υλικών τον χρόνο, τα οποία θα αποτελούν την πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 100 MW θα είναι το μεγαλύτερο αυτού του είδους. Η Engal κατέθεσε αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), σύμφωνα με την οποία τα απορρίμματα θα φτάνουν από την Ιταλία στο λιμάνι του Αστακού, όπου θα υφίστανται μηχανική επεξεργασία για τον διαχωρισμό τους και την αφαίρεση των ελαστικών και πλαστικών. Το τελικό προϊόν θα αποτελείται κατά 65% από χαρτί και χαρτόνι, κατά 25% από κλωστοϋφαντουργικά υλικά, κατά 8% από σύνθετα υλικά που περιέχουν ξύλο και κατά 2% από άλλα οργανικά στοιχεία.
Η μονάδα θα δημιουργηθεί σε χώρο 12 στρεμμάτων στη Β/ ΒΙΠΕ Βόλου, ενώ στις κεντρικές αποθήκες της εταιρείας, στον Αστακό, υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης πρώτης ύλης 2.800.000 τόνων. Η εταιρεία έλαβε το πράσινο φως από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τον Σεπτέμβριο του 2010, ενώ για να προχωρήσει η επένδυση, θα πρέπει να λάβει και έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Σε ερώτηση πάντως που κατέθεσε για το θέμα στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη εξέφρασε έντονες ανησυχίες για το αν η πρώτη ύλη για την παραγωγή ενέργειας είναι 100% βιοαποικοδομήσιμη, όπως υποστηρίζει η εταιρεία στην αίτησή της, με δεδομένο ότι είναι επιστημονικά δεδομένο ότι στο SRF (σ.σ. Secondary Recovered Fuel / αστικά απορρίμματα μετά από τη μηχανική διαλογή τους) δεν μπορεί να διαχωριστεί το 100% των βιοαποικοδομήσιμων.
Η εταιρεία διαβεβαιώνει πως η βιομάζα που θα προκύπτει από τη μηχανική επεξεργασία (και όχι από την καύση) των απορριμμάτων θα είναι σχεδόν κατά 100% βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα. Από την πλευρά της, η ΡΑΕ έθεσε ως προϋπόθεση αδειοδότησης την ανά 6μηνο ενημέρωση για την ποσοτική σύνθεση της πρώτης ύλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: