ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ΧΑΝΙΑ: ΜΑΘΗΤΕΣ "ΘΥΣΙΑ" ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ!!!

Τραγικός είναι ο απολογισμός των τροχαίων δυστυχημάτων στον μαθητικό κόσμο του Νομού Χανίων. 23 μαθητές  "αφήνουν" τη ζωή τους κάθε χρόνο στην άσφαλτο, αριθμός που αντιστοιχεί σε μια ολόκληρη τάξη.


Τα στοιχεία αυτά επιβεβαίωσε ο διευθυντής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Χανίων, κ. Πέτρος Νικητάκης, κατά τη διάρκεια της εθελοντικής αιμοδοσίας που διοργάνωσαν χθες η Επαγγελματική Σχολή Χανίων (ΕΠ.Α.Σ.) και ο Σύλλογος για την Πρόληψη Τροχαίων Ατυχημάτων (ΠΡΟ.Τ.Α.) στους χώρους της  ΕΠ.Α.Σ. (στο πρώην συγκρότημα Δαιδάλου) από τις 9 π.μ. - 2 μ.μ.

Στόχος της αιμοδοσίας ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων και κυρίως των μαθητών καθώς και η ενίσχυση του εθελοντισμού.

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν αθρόα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 55 φιάλες αίματος στους χώρους της ΕΠΑΣ και τέσσερις στο τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου.

Όπως ανέφερε ο κ. Νικητάκης 'συμμετέχουμε ενεργά σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται στον Νομό μας για να προλάβουμε τα τροχαία ατυχήματα, με τόσους πολυτραυματίες και νεκρούς. Οσοι εργαζόμαστε στα Τ.Ε.Π του Νοσοκομείου Χανίων είμαστε από τους πρώτους που υφιστάμεθα τα αποτελέσματα της παραβατικής οδήγησης, των τροχαίων ατυχημάτων'.

Ο κ. Νικητάκης έκανε λόγο για τραγικά στατιστικά στοιχεία που αφορούν νέα παιδιά, μαθητές Λυκείου, θύματα των τροχαίων δυστυχημάτων.
'Κάθε χρόνο χάνουμε από 20 έως 23 παιδιά μαθητές Λυκείου στον Νομό Χανίων από τροχαία δυστυχήματα. Δηλαδή κάθε χρόνο αφανίζεται αριθμός μαθητών που αντιστοιχεί σε μια ολόκληρη τάξη Λυκείου', τόνισε ο κ. Νικητάκης.

Ο διευθυντής στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου υπογράμμισε ότι το μήνυμα θα πρέπει να είναι πως η παραβατική οδήγηση δεν είναι απλά μια παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας αλλά 'μία βαθύτατα αντικοινωνική συμπεριφορά που κοστίζει όχι μόνο στην κοινωνία αλλά κυρίως στην οικογένεια'.

'Ένα τέτοιο περιστατικό κοστίζει περισσότερο στην οικογένεια και λιγότερο στην κοινωνία, κυρίως σε ηθικό και ψυχολογικό επίπεδο και λιγότερο σε οικονομικό που κι αυτό δεν πρέπει να το παραβλέπουμε', τόνισε.

Όπως ανέφερε ο κ. Νικητάκης, σημαντικός είναι και ο αριθμός των ανθρώπων που μένουν παραπληγικοί, τετραπληγικοί, ανίκανοι για εργασία μετά από ένα τροχαίο ατύχημα.

'Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μετά την Εντατική παραμένουν σε κατάσταση «φυτού» ή παραπληγικοί, τετραπληγικοί, ανίκανοι προς εργασία. Αυτό είναι ένα μακροχρόνιο κόστος που θυμίζει σε κάθε άνθρωπο τι σημαίνει να οδηγείς παραβατικά', επεσήμανε.

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου για την Πρόληψη Τροχαίων Ατυχημάτων κ. Ευτύχης Μαυρογένης ανέφερε ότι: 'Η δημιουργία της Τράπεζας Αίματος για τα τροχαία δυστυχήματα έχει ένα τριπλό στοίχημα: Να υποστηριχθεί η ιδέα του εθελοντισμού, να αναδειχθεί το αίσθημα της αλληλεγγύης που πρέπει να υπάρχει και να ευαισθητοποιήσουμε περαιτέρω τον κόσμο για τα τροχαία δυστυχήματα. Η συμμετοχή τόσο των μαθητών όσο και του απλού κόσμου, η αθρόα προσέλευση που υπήρξε μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν θα προλάβουμε να ολοκληρώσουμε σήμερα την αιμοδοσία. Κι αυτό είναι συγκινητικό, διότι σημαίνει ότι μια «σπίθα» μόνο χρειάζεται κάθε φορά για να «πάρει φωτιά» ένα γεγονός. Εμείς αυτό θέλουμε να κάνουμε: Να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για να ανταποκριθεί'.

'Τα τροχαία δυστυχήματα είναι ένα πολύ θλιβερό προνόμιο για τον Νομό μας. Ας ελπίσουμε μετά από λίγα χρόνια αυτό το θλιβερό προνόμιο να έχει εξαφανιστεί ή τουλάχιστον να έχει μειωθεί. Αυτή είναι η ελπίδα μας, αυτή είναι η αγωνία μας', κατέληξε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου ΠΡΟ.Τ.Α.

Ο διευθυντής της Επαγγελματικής Σχολής Χανίων, κ. Γιάννης Δαράκης, επεσήμανε ότι πρόκειται για τη δεύτερη εθελοντική αιμοδοσία που συνδιοργανώνει η ΕΠΑΣ.

'Η προσέλευση του κόσμου είναι συγκινητική. Πέρυσι είχαμε τελικό αποτέλεσμα από την πρώτη αιμοδοσία 55 φιάλες αίμα και φέτος μέχρι τη μία το μεσημέρι είχαμε ξεπεράσει τις 35 φιάλες. Υπάρχει αθρόα προσέλευση κόσμου κι αυτό δείχνει ότι το μήνυμα που προσπαθήσαμε να περάσουμε στην κοινωνία των Χανίων αλλά και στους μαθητές μας έπιασε τόπο', σημείωσε.

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, κ. Γιάννης Κανδαράκης, ανέφερε ότι: 'Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος από την παρουσία πλήθος κόσμου και παιδιών στην εθελοντική αιμοδοσία που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Συλλόγου για την Πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων.

Αξίζουν συγχαρητήρια στον Σύλλογο όπως επίσης και στον διευθυντή του Σχολείου της ΕΠΑΣ, κ. Γιάννη Δαράκη, ο οποίος συνέβαλε σε αυτή την προσπάθεια. Εύχομαι να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί καμιά φιάλη από αυτές που δόθηκαν σήμερα για τα τροχαία ατυχήματα'.

Να σημειωθεί ότι η εθελοντική αιμοδοσία για τις ανάγκες τις Τράπεζας Αίματος για τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων θα συνεχισθεί καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Χανίων.

goodnet.gr-  της Ελένης Φουντουλάκη

ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια: