ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Αφιέρωμα στον Πάνο Τζαβέλλα & το πολιτικό τραγούδι

 Την Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου, στις 8.30 μ.μ., με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το θάνατο του Πάνου Τζαβέλλα, θα πραγματοποιηθεί στον Χώρο Πολιτισμού «@Ρουφ» τιμητική βραδιά, με ομιλίες και μουσικές.
Συγκεκριμένα, θα μιλήσουν για τον Πάνο Τζαβέλλα και το πολιτικό τραγούδι οι δημοσιογράφοι Νίκος Κιάος (συγκρατούμενός του) και Κώστας Μανταίος, και ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός. Θα τραγουδήσουν οι Βασίλης Λέκκας, Ηλίας Λογοθέτης, Γιάννης Θωμόπουλος, Γεωργία Ζωή, Μαρία Ζαχαρή και οι Magic de Spell. Επίσης θα τραγουδήσει η Νατάσσα Παπαδοπούλου, για τέσσερις σχεδόν δεκαετίες, σταθερή σύντροφος και συνεργάτης του Πάνου Τζαβέλλα.
Ο Πάνος Τζαβέλλας γεννήθηκε το 1925. Οργανώθηκε στην Αριστερά από τα εφηβικά του χρόνια και ένιωσε για πρώτη φορά την υγρασία της φυλακής μόλις στα είκοσί του χρόνια. Αγωνίστηκε στις γραμμές του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τραυματίστηκε το 1947 και ακρωτηριάστηκε βίαια όντας κρατούμενος. Στη συνέχεια, ανάπηρος, καταδικάστηκε δις εις θάνατον γιατί δεν δέχτηκε να αποκηρύξει το ΚΚΕ κι αφού υποβλήθηκε σε εικονική εκτέλεση – σε μια νύχτα άσπρισαν τα μαλλιά μου, έλεγε περιγράφοντας το γεγονός-, «φιλοξενήθηκε» σχεδόν σε όλες τις φυλακές της χώρας, μέχρι το 1958 που τον άφησαν ελεύθερο γιατί η κατάσταση της υγείας του ήταν πάρα πολύ κακή.

Την εποχή του Νέου Κύματος, εγκαταστάθηκε στην Πλάκα, γνωρίστηκε με άλλους καλλιτέχνες του τραγουδιού, όπως ο Μάνος Λοΐζος και ο Χρήστος Λεοντής, και συνέχισε να γράφει και να ερμηνεύει τραγούδια με αιχμηρό πολιτικό περιεχόμενο. Στα χρόνια της χούντας, ξαναφυλακίζεται το 1968 έως το 1971, και εν συνεχεία, μετά από 15 χρόνια φυλακής, προβλημάτων υγείας και κατατρεγμού, στήνει το δικό του Αντάρτικο Λημέρι, για να υπηρετήσει επί το πολιτικό τραγούδι και να εκφράσει κυρίως τους ανώνυμους αγωνιστές που πολέμησαν και μαρτύρησαν στα βουνά, τα χωριά, τις πόλεις, τις φυλακές και τις εξορίες. Συνεργάστηκε στις μπουάτ με τους Γιώργο Ζωγράφο, Ηλία Λογοθέτη, Γιώργο Μουφλουζέλη, Νικόλα Άσημο, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Γιάννη Ζουγανέλη, Γιάννη Θωμόπουλο κ.ά. Δισκογραφικά, ερμήνευσαν τραγούδια του η Καίτη Γκρέι, ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου κ.ά. Μάλιστα, το ροκ συγκρότημα Magic de Spell διασκεύασε και ηχογράφησε το τραγούδι του «Κυρ Παντελή».


@Ρουφ – Χώρος Πολιτισμού
Κωνσταντινουπόλεως 10 & Ανδρονίκου 18
(κοντά στο μετρό Κεραμεικός),
τηλ: 2103837191

Δεν υπάρχουν σχόλια: