ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Τζον Λένον, ο σκιτσογράφος


Έκθεση με ζωγραφιές του Τζον Λένον, από τις οποίες οι τρεις παρουσιάζονται για πρώτη φορά, φιλοξενείται στο Λονδίνο. Τι απεικονίζουν και τι λέει η Γιόκο Όνο για το όχι και τόσο προβεβλημένο ταλέντο του συζύγου της (Pic)
"Κατά τη διάρκεια της ζωής του ο σκιτσογράφος Τζον Λένον παρέμεινε ένας "παρείσακτος" στον κόσμο της τέχνης κι αυτό κυρίως λόγω της φήμης του ως "σκαθάρι" και της εικόνας που είχε σχηματίσει ο κόσμος γι' αυτόν".
Αυτά είναι κάποια από τα λόγια της Γιόκο Όνο, χήρας του μουσικού των Μπιτλς, που περιέχονται στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση "Η Τέχνη του Τζον Λένον", στην οποία θα εμφανίζονται τρία αδημοσίευτα μέχρι τώρα σκίτσα του Λένον. Σκίτσα που καταδεικνύουν τις έντονες πολιτικές ανησυχίες του τραγουδοποιού αλλά και την αγάπη του για την οικογένειά του.
 
Τα σκίτσα
Το πρώτο απ' αυτά ονομάζεται "Η δύναμη στο λαό" ("Power to the people") και απεικονίζει έναν καλοντυμένο άντρα που στέκεται πάνω σ' ένα βράχο με υψωμένη και σφιγμένη τη γροθιά του και που φορώντας μία περούκα με "καρφάκια", παραπέμπει ξεκάθαρα στο Άγαλμα της Ελευθερίας.
Η εικόνα χρονολογείται γύρω στο 1972, όταν ο Λένον και η Όνο εξέδωσαν το "Some Time in New York" , το πέμπτο τους κοινό άλμπουμ το οποίο περιελάμβανε πολιτικά, κοινωνικά και αντιπολεμικά τραγούδια.
Μάλιστα εκείνο το άλμπουμ έφερε και ένα σκίτσο του Λένον που έδειχνε το Άγαλμα της Ελευθερίας, αλλά στη θέση του πυρσού υπήρχε μία σφιγμένη γροθιά, γι' αυτό θεωρείται πως το προαναφερθέν σκίτσο είναι μια μεταγενέστερη έκδοση αυτού.
Το δεύτερο από τα τρία, αθέατα μέχρι στιγμής, σχέδια τιτλοφορείται "Η δύναμη του ονείρου" (Dream Power) και παρουσιάζει τον Λένον με τα χαρακτηριστικά γυαλιά του, να κάθεται κάτω από ένα δέντρο με το χέρι του να αγκαλιάζει τη γυμνή ξαπλωμένη Γιόκο.
Το τρίτο σκίτσο, η "Οικογένεια της Ειρήνης" (Family of Peace), είναι ζωγραφισμένο με μια ειδική γιαπωνέζικη τεχνική με μελάνι, την οποία ο Λένον είχε διδαχτεί το 1977 στην Ιαπωνία. Απεικονίζει τον ίδιο, την Όνο και τον γιο τους τον Σον, ο οποίος ήταν μόλις 5 χρονών όταν ο πατέρας του δολοφονήθηκε από τον Μαρκ Τσάπμαν το Δεκέμβρη του 1980.
Όλες οι ζωγραφιές έχουν πάνω τη σφραγίδα του Λένον που με γιαπωνέζικους χαρακτήρες γράφει "όπως ένα σύννεφο, ένας υπέροχος ήχος".
Η μουσική ακολούθησε τη ζωγραφική
"Ο Τζον έκανε τα σχέδια του με πολλή έμπνευση και ταχύτητα, όπως ακριβώς και τα τραγούδια του. Τις περισσότερες φορές αντικατοπτρίζουν τη διάθεσή του. Τελικά η κιθάρα του, μαζί με το μολύβι και το χαρτί ήταν τα ιδανικά εργαλεία για να εκφράσουν τα περίπλοκα συναισθήματά του", δηλώνει χαρακτηριστικά η Όνο.
Η αλήθεια μάλιστα είναι, πως παρόλο που ο Τζον Λένον έγινε διάσημος για τη μουσική του, το ταλέντο του στη ζωγραφική είχε κάνει την εμφάνιση του πολύ νωρίτερα.
Από το 1957 ως το 1960 παρακολούθησε μαθήματα στο Ινστιτούτο Τέχνης του Λίβερπουλ, εγκαταλείποντας τα αργότερα για να σχηματίσει τους Μπιτλς, αν και ο ίδιος συνέχισε να φτιάχνει σκίτσα μέχρι το τέλος της ζωής του.
Ο υπεύθυνος της έκθεσης, Τζόναθαν Πουλ και εκπρόσωπος της "Bag One Arts", της εταιρείας της Όνο, ανέφερε: "Πολλοί λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν πόσο ικανός σκιτσογράφος ήταν ο Τζον - όλοι τον συσχετίζουν με τη μουσική. Ωστόσο πολλά από τα σχέδια του αναδεικνύουν την ξεχωριστή αίσθηση του χιούμορ που είχε, αλλά και την αγάπη του για την Γιόκο και τον Σον".
Τα τρία "νέα" σκίτσα του Λένον, εκτίθενται μαζί με άλλα 27 στην έκθεση "Η Τέχνη του Τζον Λένον", η οποία θα ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό στις 26 του Φλεβάρη, στο ξενοδοχείο Μάντβιλ στο Λονδίνο. Τα έργα θα διατίθενται προς πώληση με τις τιμές τους να κυμαίνονται από 800 έως 2.500 λίρες Αγγλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: