ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Στρατοπαιδο Γεωργουλα-Ζητούν την απομακρυνση του

Ζητούν να φύγει το στρατόπεδο
Tην απομάκρυνση του Στρατοπέδου Γεωργούλα και την πολεοδόμησή του σε ποσοστό 50%, καθώς και τη δημιουργία χώρων πρασίνου και κοινοχρήστων χώρων για το υπόλοιπο 50%, προτείνουν εκτός των άλλων οι μελετητές που συντάσσουν τη Μελέτη Αναθεώρησης και Επέκτασης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου και οι οποίοι παρέδωσαν τη Β1 Φάση με τις περιοχές που προτείνονται να πολεοδομηθούν τα επόμενα χρόνια..

Οι προτάσεις που παρέδωσαν οι μελετητές στους αρμόδιους του Δήμου Βόλου παρουσιάστηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου από το Δήμαρχο Βόλου Π. Σκοτινιώτη και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Νίκο Μόσχο. 

Από σήμερα οι προτάσεις αυτές μαζί με τους συνοδευτικούς χάρτες -από χθες έχουν αναρτηθεί ήδη στην ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου Βόλου και στην αντίστοιχη της Πολεοδομίας του Δήμου- θα αποσταλούν ψηφιακά σε δεκάδες εμπλεκόμενους φορείς της περιοχής, προκειμένου να καταθέσουν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους, οι οποίες αφού συγκεντρωθούν από τη Δημοτική Αρχή η τελευταία θα εισαγάγει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου το τελευταίο να κάνει τις τελικές προτάσεις και παρατηρήσεις. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει από τους μελετητές η Β2 και τελευταία φάση της Μελέτης Αναθεώρησης του ΓΠΣ, η οποία οφείλει -σύμφωνα με το Δήμαρχο Βόλου- να λάβει υπόψιν τις παρατηρήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο η διαβούλευση για τις προτάσεις από τους φορείς και η εισαγωγή του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο θα διαρκέσει δύο μήνες.
Σημειώνεται πως η Μελέτη Αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου περιλαμβάνει τους Δήμους Βόλου, Νέας Ιωνίας, Αισωνίας, Ιωλκού, Πορταριάς και Αγριάς. Δεν περιλαμβάνει δηλαδή από το νέο και ενιαίο Δήμο Βόλου, τους Δήμους Νέας Αγχιάλου, Αρτέμιδος και Μακρινίτσας. Η Νέα Αγχίαλος σύμφωνα με το Δήμαρχο Βόλου συντάσσει το δικό της Πολεοδομικό Σχέδιο με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Ο Δήμος Αρτέμιδας έχει ολοκληρώσει το ΣΧΟΑΑΠ της περιοχής, ενώ σε εκκρεμότητα είναι το ΣΧΟΑΑΠ της Μακρινίτσας. «Θα δούμε πώς θα δέσουν αυτές οι τρεις μελέτες με τη Μελέτη Επέκτασης και Αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Π.Σ Βόλου», σημείωσε ο Δήμαρχος Βόλου που σημείωσε ότι όλα τα παραπάνω είναι κάτω από την… ομπρέλα του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου, για το οποίο οι υπεύθυνοι του Δήμου περιμένουν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος προκειμένου το Δημοτικό Συμβούλιο να κάνει τις τελικές του προτάσεις.

Ποιες περιοχές προτείνονται για πολεοδόμηση
Εκτός από την απομάκρυνση του Στρατοπέδου Γεωργούλα που προτείνεται να πολεοδομηθεί σε ποσοστό 50%, ενώ το υπόλοιπο 50% να χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστος χώρος και χώρος πρασίνου, οι μελετητές προτείνουν προς πολεοδόμηση τις παρακάτω περιοχές:
- Τις περιοχές κάτω από τον περιφερειακό και ειδικότερα στο τμήμα του από το Πανθεσσαλικό Στάδιο και μέχρι λίγο πριν από τη έξοδο του δρόμου προς Βελεστίνο, στα διοικητικά όρια του πρώην Δήμου Νέας Ιωνίας.
- Ακόμη προτείνονται προς πολεοδόμηση τμήματα των Νέων Παγασών που είναι κατά μήκος της προμελέτης που υπάρχει για τη μελλοντική διέλευση του περιφερειακού στο τμήμα από Σωρό μέχρι Μπουρμπουλήθρα, ο Συνεταιρισμός Αξιωματικών, ανάμεσα στην Κριθαριά και στο Σωρό και ο οικισμός των τραπεζοϋπαλλήλων που είναι κοντά στη Χρυσή Ακτή. Ακόμη πολεοδομούνται τμήματα της περιοχής Σαμπάναγα, ενώ περιοχή κοντά στην έξοδο του περιφερειακού με τον Ξηριά στη Νέα Ιωνία οι μελετητές την προτείνουν ως περιοχή για την ανάπτυξη οχλουσών δραστηριοτήτων.
- Επίσης ένα σημαντικό τμήμα που προτείνουν οι μελετητές για πολεοδόμηση είναι η περιοχή δίπλα από τον οικισμό «Αστέρια» στην Αγριά.
- Εκτός από τις περιοχές που προτείνονται προς πολεοδόμηση οι μελετητές προτείνουν να υπάρξουν αυστηρές προϋποθέσεις για τη δόμηση σε κάποιες άλλες περιοχές που είναι μέσα στα όρια της Μελέτης Αναθεώρησης. Ειδικότερα σύμφωνα με τους μελετητές, για πρώτη φορά προτείνεται όπως όλη η περιοχή πάνω από τα όρια του οικισμού της Αγριάς και μέχρι την Πορταριά να μην επιτρέπεται η δόμηση σε ιδιοκτησίες κάτω από τα οκτώ στρέμματα και χωρίς παρεκκλίσεις (ΠΕΠΔ 1 Α).

Δεν υπάρχουν σχόλια: