ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011


Κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία
Γαλλικές βλέψεις στη γείτονα χώρα.

Ο γαλλικός όμιλος EDF γνωστοποίησε στις τουρκικές αρχές την πρόθεσή του να κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία, σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου Ενεργείας.

Η γαλλική πρόταση παρουσιάσθηκε στον υπουργό Ενεργείας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ κατά τη διάρκεια ανεπίσημης συνομιλίας του με γάλλο υπουργό τον περασμένο χρόνο, διευκρίνισε η πηγή.
Η Τουρκία υπέγραψε τον περασμένο χρόνο με τη Ρωσία συμφωνία ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακουγιού.
Σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει και δεύτερο πυρηνικό σταθμό στη Σινώπη, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Τον περασμένο μήνα υπέγραψε σχετικό πρωτόκολλο συμφωνίας με τον όμιλο Toshiba αλλά μέχρι στιγμής οι συνομιλίες δεν έχουν τελεσφορήσει.
«Δεν αποκλείουμε κανέναν, αλλά αποκλειστικές συνομιλίες διεξάγονται αυτήν τη στιγμή με τους Ιάπωνες», ανέφεραν τουρκικές πηγές. Εάν οι συνομιλίες δεν τελεσφορήσουν, η Αγκυρα θα μπορούσε ενδεχομένως να στραφεί προς τον όμιλο EDF, αλλά τότε «και άλλα θέματα» θα μπουν στη συζήτηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι οποίες αφήνουν να εννοηθεί ότι η αντίθεση της Γαλλίας στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το γαλλικό κοινοβούλιο ενδέχεται να μειώσουν τις πιθανότητες για μια τέτοια συνεργασία
«Προς το παρόν, δεν θα υπάρξει τρίτος πυρηνικός σταθμός, μέχρι το 2023, η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει δύο σταθμούς για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας», κατέληξαν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο-naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: