ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

"Δεν θα φύγουμε από εδώ αν δεν πάρουμε άδεια παραμονής"


"Δεν είμαστε εγκληματίες. Δεν θα φύγουμε από εδώ αν δεν πάρουμε άδεια παραμονής. Είμαστε αποφασισμένοι να πεθάνουμε για να αποκτήσουμε ίσα δικαιώματα".

Τα λόγια του νεαρού Αμπντούλ, του εκπροσώπου της συνέλευσης των μεταναστών που έχουν κλειστεί στη Νομική Σχολή της Αθήνας, ακούστηκαν στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε από τους απεργούς πείνας στο χώρο της κατάληψης...
Είναι ένας από τους 237 απεργούς πείνας που βρίσκονται στη Νομική, και τους άλλους 50 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης - συνολικά 287 άτομα· αριθμός που έκανε τους συμπαραστάτες τους, μέλη επιτροπών αλληλεγγύης, οργανώσεων και φοιτητικών συλλόγων να μιλήσουν για «ιστορικό γεγονός». Με την πράξη τους διεκδικούν, όπως λένε, τη νομιμοποίηση όλων των παράνομων μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, τονίζοντας ότι πρόκειται για τη «μεγαλύτερη απεργία πείνας μεταναστών στην ιστορία της Ευρώπης».

Οι απεργοί είναι όλοι άντρες ηλικίας έως 25 ετών που έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα και ζουν σε καθεστώς παρανομίας, χωρίς, όπως διευκρινίζουν, να υπάρχουν προϋποθέσεις για τη νομιμοποίησή τους. Δηλώνουν μάλιστα ότι ακόμα και αν η κυβέρνηση αποφασίσει να νομιμοποιήσει τους ίδιους (γεγονός που απέκλεισε κατηγορηματικά ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης), δεν πρόκειται να σταματήσουν τον αγώνα τους έως ότου νομιμοποιηθούν όλοι οι παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι υπολογίζεται ότι φτάνουν περίπου τις 500.000.

Ο κ. Μάρκος Χατζησάββας από το Φόρουμ Μεταναστών Χανίων διευκρίνισε ότι η απόφαση για απεργία πείνας ήταν αποκλειστικά και μόνο των μεταναστών και την πήραν με «αδιαμεσολάβητο τρόπο. Ζητάνε το δικαίωμά τους στο φως της νομιμότητας. Οι άνθρωποι αυτοί τον προηγούμενο καιρό ζούσαν δίπλα μας, στις γειτονιές μας και δούλευαν στα χωράφια μας και τις περιουσίες μας. Είναι αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι το τέλος ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι φτάσουν στα όρια της βιολογικής αντοχής». Μιλώντας στο ΒΗΜΑonline ο κ Χατζησάββας είπε ότι αυτή η μορφή διαμαρτυρίας μπορεί να μη συνάδει με τη δική μας κουλτούρα, αλλά συνάδει με τη δική τους. «Και βέβαια μας ανησυχεί το γεγονός ότι μπορεί οι άνθρωποι αυτοί να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά κάτι πρέπει να γίνει».

Ο κ. Νίκος Γιαννόπουλος, εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας σημείωσε ότι θα είναι «ένας αγώνας σκληρός και οι μετανάστες θα τρέφονται μόνο με νερό, τσάι και λεμόνι» και συμπλήρωσε ότι στην προσπάθειά τους να πείσουν την κυβέρνηση να κάνει το αυτονόητο είναι αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν ακόμα και σοβαρά προβλήματα υγείας. «Η Δύση λεηλατεί και βομβαρδίζει τις χώρες τους και στη συνέχεια υψώνει τείχη απέναντι στους «εισβολείς» υπογράμμισε.

Ο κ. Πέτρος Σαλταμούρης, μέλος του Δ. Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής και μέλος της φοιτητικής παράταξης «Αριστερή Ενότητα» χαιρέτισε την πρωτοβουλία των απεργών μεταναστών και σημείωσε ότι «είναι τιμή για τους φοιτητές της Νομικής να στεγάζεται εδώ ο αγώνας των απεργών μεταναστών, καθώς η έννοια του ασύλου συνδέεται με τους κοινωνικούς αγώνες». Είπε ακόμη ότι με το ψήφισμα συμπαράστασης συμφώνησαν όλες οι φοιτητικές παρατάξεις και διαβεβαίωσε ότι δεν παρεμποδίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία, επειδή το συγκεκριμένο κτήριο δεν χρησιμοποιείται αυτό το διάστημα από τους φοιτητές. Επίσης επέκρινε την Κοσμητεία, που έκλεισε τη Σχολή.

Επιπλέον, οι ομιλητές κατηγόρησαν μερίδα των ΜΜΕ για «παραπληροφόρηση» και τις παρατάξεις ΝΔ, ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία για εμπρηστικές δηλώσεις στελεχών τους.

Ακόμα ανέφεραν ότι χθες έγινε μία συνάντηση με την υφυπουργό Εργασίας, κυρία Άννα Νταλάρα, η οποία τους διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθούν από την πλευρά του υπουργείου προτάσεις, καθώς και ότι την επόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των απεργών και των δικηγόρων τους με τον κ. Ραγκούση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: