ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΛΑ

Μετά από ένα μήνα σιγής ιχθύος... και με επίσημο τρόπο επιβεβαιώνονται τα αποκλειστικά δημοσιεύματα του «Τ» για τη μαζική συγκέντρωση χιλιάδων ψαριών στη λίμνη Κάρλα πάνω από την επιφάνεια του νερού, μεταξύ τους πολλά νεκρά.
Τα σοβαρά ερωτήματα που είχε θέσει ο «Τ» παρέμειναν αναπάντητα για το φαινόμενο, το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων έκρυβε σοβαρούς κινδύνους για την υπό ανασύσταση λίμνη. Αρμοδίως το θέμα επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί με δηλώσεις και πορίσματα που μιλούσαν για... κρυοπάγημα των ψαριών.
Ωστόσο η ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κ. Καρτάλης ήταν αποκαλυπτική, επιβεβαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα.
Με την ερώτηση γίνεται επίκληση στοιχείων που δόθηκαν από τον Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας και στα οποία ουδέποτε έγινε αναφορά τις ημέρες που αναζητούνταν απαντήσεις για το φαινόμενο.
Από τον Φορέα γίνεται παραδεκτό ότι η τροφική κατάσταση της λίμνης Κάρλας υποδηλώνει συνθήκες ευτροφισμού και κίνδυνο τοξικότητας για την υδρόβια ζωή.
Παράλληλα, η προκαταρκτική διερεύνηση της ποικιλότητας μικροφυκών, πρωτοζώων και κυανοβακτηρίων έδειξε ότι επικρατούν είδη που παράγουν τοξίνες αλλά και παρασιτικά είδη.
Το εύρημα συνιστά ιδιαίτερα σημαντικό δυνητικό κίνδυνο για το ίδιο το οικοσύστημα, την υδρόβια ζωή, αλλά και για τις χρήσεις που ασκούνται σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπως επισημαίνεται.
Στην ερώτηση γίνεται αναφορά στο φαινόμενο που παρατηρήθηκε στη λίμνη Κάρλα στις 11 Δεκεμβρίου 2010 και το οποίο αποκάλυψε ο «Τ» σχετικά με πολυάριθμη συγκέντρωση ψαριών στην περιοχή του αντλιοστασίου, καθώς και θάνατοι ψαριών.
Μετά από επιτόπια μακροσκοπική παρατήρηση που πραγματοποίησε ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας, οι ενδείξεις κατατείνουν στο γεγονός ότι πρόκειται για εμφάνιση φαινομένου σημειακής έλλειψης οξυγόνου, το οποίο αποδίδεται στις ιδιαίτερα, απότομα, χαμηλές θερμοκρασίες.
Όπως όμως επισημαίνεται από το Φορέα Διαχείρισης, παρά το γεγονός ότι το προαναφερόμενο φαινόμενο πυροδοτήθηκε από τις θερμοκρασιακές συνθήκες του περιβάλλοντος, εντούτοις στη λίμνη Κάρλα το φαινόμενο αυτό μεγεθύνεται γιατί παράλληλα συμβαίνουν σε έντονο ρυθμό και άλλες δραστηριότητες που επίσης ενοχοποιούνται για την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων οξυγόνου».
Επισημαίνεται επίσης ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος, ο Πηνειός -νερά του οποίου καταλήγουν στην Κάρλα- εμφανίζεται με σημαντικά προβλήματα ρύπανσης λόγω λυμάτων από βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες, αποβλήτων από κτηνοτροφικές μονάδες, της πλημμελούς λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού Τρικάλων, αλλά και γεωργικών δραστηριοτήτων.

taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: