ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΤΗΣ-ΜΑΓΚΕΣ ΚΑΡΑΒΟΤΣΑΚΙΣΜΕΝΟΙ

αφιερωμα στο ΓΙΩΡΓΟ ΜΠΑΤΗ

Γιώργος Μπάτης

Ο Γιώργος Μπάτης (πραγματικό του όνομα: Γιώργος Τσώρος, γνωστός και ως Γιώργος Αμπάτης· Μέθανα, 188510 Μαρτίου 1967) ήταν ένας από τους πρώτους και επιδραστικότερους μουσικούς του ρεμπέτικου καθώς επίσης και γνωστός μάγκας του Πειραιά. Είχε μεγάλη αγάπη για τη μουσική και είχε σημαντική συλλογή μουσικών οργάνων(μπουζουκιών, μπαγλαμάδων, κ.ά.).

Γεννήθηκε στα Μέθανα και όταν ήταν ακόμα μικρός η οικογένειά του μετακόμισε στον Πειραιά.

Στα μέσα της δεκαετίας του '20 άνοιξε χoροδιδασκαλείο το οποίο ονομαζόταν «Κάρμεν». Εργάστηκε ακόμη ως πωλητής αυτοσχέδιων φαρμάκων κατά του πονόδοντου, περιπλανώμενος οδοντογιατρός, μικροπωλητής και ενεχυροδανειστής. Το1931 άνοιξε ένα καφενείο, το «Ζώρζ Μπατέ», το οποίο αποτέλεσε ένα από τα λίκνα του ρεμπέτικου.

Την δεκαετία του '30 ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μουσική και συνεργάστηκε στενά, μεταξύ άλλων, με τον Μάρκο Βαμβακάρη στη ρεμπέτικη κομπανία με όνομα Η τετράς η ξακουστή του Πειραιώς. Το 1933 ο Γιώργος Μπάτης κάνει τις πρώτες ηχογραφήσεις με μπουζούκι στην Ελλάδα. Ωστόσο δεν άφησε μεγάλη δισκογραφία. διότι όπως πολλοί μεγάλοι συνθέτες της εποχής (Βαγγέλης Παπάζογλου, Ανέστος Δελλιάς, Γιοβάν Τσαούς και άλλοι) σταμάτησε να ηχογραφεί το1937 επειδή αρνούνταν να υποβάλλεται στην λογοκρισία από το καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά

Πέθανε το 1967.

απο wikipedia

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΑΖΙΚΗ ΑΡΝΗΣΗ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΓΙΑ ΕΛΔΥΚ

Καθημερινά πολλαπλασιάζονται οι πιέσεις από τους διοικητές των Κέντρων Εκπαίδευσης, τους αξιωματικούς και τα διάφορα Κλιμάκια του ΓΕΣ, που τα επισκέπτονται, προς τους πρόσφατα ορκισμένους φαντάρους, προκειμένου να δεχτούν τη Μετάθεση στην Κύπρο. Στους προεπιλεγέντες δεν ανήκουν φυσικά τα κομματικά βύσματα των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ούτε οι γόνοι των πλουσίων που με πλαστές ιατρικές γνωματεύεις αλλάζουν (Ι) και ετοιμάζουν τους σάκους τους για Πεντάγωνο!
Είναι χαρακτηριστικές οι καταγγελίες που μας γίνονται από φαντάρους που υπηρετούν στην Καλαμάτα, την Κόρινθο, το Μεσολόγγι, την Τρίπολη. Στο Κέντρο Εκπαίδευσης της Τρίπολης η λίστα των προεπιλεγμένων περιλαμβάνει στρατιώτες με Σωματική Ικανότητα Ι3-Ι4, μεγαλύτερους των 25 χρόνων και παιδιά που οι γονείς τους έχουν χωρίσει.
Οι αξιωματικοί και οι διοικητές παραβιάζουν με ωμό τρόπο το νόμο και τις σχετικές διαταγές.
Σύμφωνα με την απόρρητη διαταγή-χωρίς κανένας να καταλαβαίνει γιατί η διαταγή που περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις μετάθεσης στην ΕΛΔΥΚ πρέπει να είναι Απόρρητη- οι όροι είναι οι εξής:
* Ο Φαντάρος πρέπει να είναι έως 25 ετών.
* Να μην κατάγεται από την παραμεθόριο (νησιά και Έβρος)
* Να μην είναι παιδί χωρισμένων παιδιών και προστάτης οικογένειας.
* Η Σωματική του Ικανότητα να είναι Ι1-Ι2.

Και διάφορα άλλα κοινωνικά κριτήρια. (αποκάλυψη στήλης ΦΑΝΤΑΡΕ ΠΟΥ ΠΑΣ, Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας).
Τα κλιμάκια του ΓΕΣ και οι αξιωματικοί ακολουθούν μια συγκεκριμένη διαδικασία.
Πρώτα δεν έρχονται οι μέλισσες, αλλά τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και οι υποσχέσεις: στην Κύπρο λοιπόν υπάρχουν τέλειες εγκαταστάσεις, ιντερνέτ, γήπεδα, πολλές έξοδοι για φθηνή και καλή διασκέδαση, πληρωμένα εισιτήρια για τους Ελδυκάριους και τις οικογένειες τους, καλός μισθός.
Τι δεν λένε: ότι ο μισθός που ανταποκρίνεται σε ένα ακριβότερο επίπεδο ζωής μειώθηκε κατά πολύ από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευ.Βενιζέλο.

Η ΕΛΔΥΚ βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη και είναι συνέχεια σε Επιφυλακή. Αυτό σημαίνει συνεχείς και σκληρές ασκήσεις, αυστηρή πειθαρχεία που μεταφράζεται σε πολλές φυλακίσεις και κρατήσεις, άρα σε παράταση της θητείας για πολλούς συναδέλφους που υπηρέτησαν στην ΕΛΔΥΚ.
Και αν ο φαντάρος θέλει να πάρει μια ανάσα και ζητήσει έξοδο ή άδεια συνειδητοποιεί ότι οι καταστάσεις επιβίβασης, δηλαδή τα δωρεάν εισιτήρια μειώθηκαν, με αποτέλεσμα ο στρατός που είναι υπεύθυνος για τη μετάθεση εκτός συνόρων να υποχρεώνει στρατιώτες και γονείς να αναλάβουν το κόστος της μετακίνησης.
Στην περίπτωση βεβαίως, κάτι που συμβαίνει ολοένα μαζικότερα και συχνότερα, δε συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός Εθελοντικά αρχίζουν οι πιέσεις, οι απειλές για δήθεν Δυσμενή Μετάθεση (λες και υπάρχει χειρότερη μετάθεση της Κύπρου και οι φαντάροι αντικειμενικά δεν θα σταλούν Έβρο ή νησιά).
Επίσης, σειρά έχει ο μύθος περί Υποχρεωτικής Μετάθεσης στην Κύπρο αν ο αριθμός δεν συμπληρωθεί.

Καλούμε το ΓΕΣ να τιμωρήσει παραδειγματικά τους αξιωματικούς που απειλούν και τρομοκρατούν τους φαντάρους και τις οικογένειες τους.
Καλούμε για μια ακόμη φορά το ΓΕΣ και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να δημοσιεύσουν το νόμο και τη διαταγή που επικαλούνται. Ας μην ψάχνουν: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!
Πολύ περισσότερο, που το ΓΕΣ-ΥΠΕΘΑ παραβιάζουν το προεδρικό διάταγμα του τότε υπουργού Άμυνας της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Γ.Παπαντωνίου, που απαγόρευε ρητά την αποστολή εφέδρων στο εξωτερικό.
Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι ο μοναδικός όρκος που υποχρεώθηκαν να δώσουν οι συνάδελφοι όριζε ότι οφείλουν να φυλάνε την Άμυνας της χώρας, το Σύνταγμα και τους Νόμους. Ούτε να βγαίνουν εκτός ελληνικής επικράτειας, ούτε να κυνηγάνε μετανάστες, ούτε να κάνουν αστυνόμευση των συνόρων απέναντι σε εγκληματίες λαθρεμπόρους. Αυτό είναι καθήκον των Διωκτικών Αρχών.
Συχνά το ΓΕΣ-ΥΠΕΘΑ για να καλύψει την παραβίαση των νόμων και του Στρατιωτικού Κανονισμού, αλλά και τη βίαιη παραβίαση των δικαιωμάτων των φαντάρων επικαλείται τις συνθήκες εγγύησης που υπογράφτηκαν το 1959-1960.
Μα οι συνθήκες αυτές παραβιάστηκαν καταρχήν από το ελληνικό κράτος και στρατό που με το πραξικόπημα του 1974 εναντίον της νόμιμης κυπριακής κυβέρνησης, έδωσε την αφορμή της παράνομης Τουρκικής εισβολής και Κατοχής του 40% σχεδόν της Κύπρου.

Οι συνθήκες αυτές παραβιάζονται και από το Τουρκικό κράτος που έχει μεταφέρει στην Κύπρο 40.000 στρατό κατοχής και δεκάδες χιλιάδες εποίκους, αλλά και από το ελληνικό κράτος που θέσπισε το παράνομο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, δημιουργώντας την ναυτική και αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου, στην Πάφο.
Για όλους αυτούς τους λόγους και γιατί επιπλέον οι φαντάροι συνειδητοποιούν ότι η παρουσία τους στο νησί έχει να κάνει με τη μοιρασιά πετρελαϊκών κοιτασμάτων και φυσικού αερίου. Προσφέροντας Εγγύηση σε ένα κράτος, αυτό της Κύπρου που συνεργάστηκε στενά όπως και η ελληνική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με το κράτος Τρομοκράτη της Μέσης Ανατολή, τους φονιάδες του Ισραήλ που εκτέλεσαν εν ψυχρώ αγωνιστές της ειρήνης που επέβαιναν στον Στόλο της Ελευθερίας που στόχευε στην Άρση του απάνθρωπου Αποκλεισμού της Γάζας, ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ τη ΜΕΤΑΘΕΣΗ στην ΕΛΔΥΚ. Όπως έχουν κάθε δικαίωμα.

Καλούμε τους συναδέλφους να βγουν στην αναφορά και να ζητήσουν ακρόαση από το διοικητή του Κέντρου Εκπαίδευσης. Αν δεν δικαιωθούν, να ζητήσουν ακρόαση απ' τα ανώτερα κλιμάκια και από το ΓΕΣ.
Επίσης οι γονείς έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν και να υπερασπίσουν τα δικαιώματα των παιδιών τους. Δύναμη μας η Δημοσίευση των αυθαιρεσιών και των παρανομιών.

Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΔΥΚ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ
Κύριοι, Βενιζέλο, Μπεγλίτη και αντιστράτηγε Φραγκούλη Φράγκο, αρχηγέ ΓΕΣ
Σταματήστε να παραβιάζετε να δικαιώματα των φαντάρων.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
6932 955437
diktiospartakos.blogspot.com

ΠΡΕΖΑ TV

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

«Εγώ ο άγαρμπος μαγειράκος προσπάθησα να δώσω ζωή στην αγαπημένη μου»

Ο αποχαιρετισμός του Ηλία Μαμαλάκη στη σύζυγό του.
Το πένθος είναι μεγάλο για τον Ηλία Μαμαλάκη, καθώς πριν από μία εβδομάδα έχασε την μάχη με την επάρατη νόσο η σύζυγός του.
Μέσω μίας επιστολής ο αγαπημένος τηλεοπτικός μάγειρας θέλησε να αποχαιρετήσει την γυναίκα που αγάπησε όσο τίποτε άλλο. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Τον τελευταίο καιρό ξαναπήγα σχολείο. Βλέπω και παρατηρώ και βέβαια μαθαίνω πράγματα και θάματα που πάντα υπήρχαν γύρω μου, αλλά δεν τα έβλεπα. Άνθρωπος της γαστρονομίας είμαι, του μαγειρέματος. Πάντα νόμιζα ότι το φαγητό προετοιμάζεται για να προσφέρει μια από τις ανθρώπινες ηδονές. Μήπως έκανα λάθος; Ή πιο απλά, μήπως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες στο φαγητό που ξεπερνούν την ηδονή;

Μια εκδήλωση αγάπης του καθημερινού ανθρώπου, άντρα, γυναίκας, παιδιού ή γέρου εκδηλώνεται προσφέροντας τροφή στον άλλον. Η μάνα προτείνει το φουσκωμένο από γάλα στήθος της στο μωρό της, η πάπια ταΐζει το παπάκι στο στόμα, η λέαινα καθοδηγεί το λεονταράκι να βρει και να μασήσει μόνο του την τροφή, η μάνα πελεκάνος αν δεν βρει τροφή να θρέψει τα μικρά της κατασπαράζει μόνη της τα σπλάχνα της για να ταΐσει τα μικρά της με τη σάρκα της και το αίμα της.
Αυτό είναι η θρέψη, ανώτερη από τη γαστρονομία. Οι μανάδες θρέφουν τα παιδιά τους, τους δίνουν ζωή ή ακόμα καλύτερα δύναμη για ζωή. Γι’ αυτό όλοι εμείς γιοί και κόρες αγαπάμε τις μανάδες μας γιατί μας έθρεψαν. Κι όμως εγώ τον πήρα τον δρόμο της γαστρονομίας. Φαφλατάδικος δρόμος, φιγουρατζίδικος, με φωνές και τυμπανοκρουσίες, αλλά ότι κι αν πεις εύκολος δρόμος.
Έλεος, άνθρωποί μου, η μαγκιά του μάγειρα είναι να φτιάξει τρεις μπουκίτσες φαγητό για ένα πονεμένο σώμα και την ψυχή που κρύβει μέσα του. Να τον πείσει να φάει. Να γίνει μάγειρας της θρέψης και όχι της γαστρονομίας. Να νιώσει ότι έδωσε λίγη ζωή, λίγο κουράγιο. Δεν είναι ανάγκη να είσαι ο σούπερ μάγειρας για να το κάνεις αυτό, αρκεί να αγαπάς, να φροντίζεις, να σκέπτεσαι.
Αυτό το σχολείο πέρασα τον τελευταίο καιρό, εγώ ο άγαρμπος μαγειράκος, να θρέψω δηλαδή, να δώσω ζωή στην αγαπημένη μου. Αρνιόταν πεισματικά να ζήσει, μόνο λίγα ροδάκινα της άρεσαν σε ήπια θερμοκρασία, ούτε ζεστά ούτε κρύα. Εγώ μέσα στην κουζίνα έφτιαχνα τυροπιτάκια, έβραζα χυλωμένη φακή χωρίς μπαχαρικά για να μην την ενοχλούν, έφτιαχνα σαλάτα φατούς που της άρεσε, έβραζα κολοκυθάκια, άτμιζα μια φρέσκια γλώσσα. Ήθελα να θρέψω την καλή μου, το ήθελα μα αυτή αρνήθηκε. Βλέπετε είχε ξεκινήσει από καιρό έναν άλλο μακρύ και άγνωστο δρόμο... Ποιος θα τα φάει όλα αυτά που μαγείρεψα;
Θα παλαιώσουν μέσα στις πιατέλες, μέχρι που κάποιος θα τα πετάξει. Τα φαγητά μου δεν έθρεψαν κανέναν, ούτε καν εμένα. Θα ήθελα κάτι να κάνω, μα είμαι ανήμπορος, δεν ξέρω τίποτα άλλο να θρέφω ανθρώπους και ενίοτε τις ψυχές τους. Γιατί θέλω να ξέρετε ότι η ανθρώπινη ψυχή κατοικοεδρεύει στο στομαχάκι μας.
Υ.Γ. Στις 29 Αυγούστου στις 11.15 το βράδυ η αγαπημένη μου γυναίκα Στέλλα έφυγε από αυτό τον κόσμο αφού έδωσε μια τιτάνια μάχη με την καταραμένη αρρώστια. Ήθελε να ζήσει όσο κανένας άλλος. Πίστευε ότι καλυτέρευε, ενώ η αλήθεια ήταν διαφορετική. Την αγαπούσα πάρα πολύ και θα την αγαπώ».

http://www.protagon.gr/

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Τα δικαιώματα και οι Υποχρεώσεις μας σε Αστυνομικό Ελεγχο

Ο μικρός αυτός οδηγός θα σας δώσει ορισμένες πρακτικές οδηγίες για τα δικαιώματα που έχετε και το τι ακριβώς πρέπει να κάνετε, σε περίπτωση «δυσάρεστης επαφής» με τις αστυνομικές αρχές.Είτε πρόκειται για εξακρίβωση στοιχείων, είτε για σωματική έρευνα, είτε για προσαγωγή, είτε για έρευνα σε σπίτι, είτε για σύλληψη, πρέπει όλοι να θυμόμαστε πως το Σύνταγμα και οι νόμοι προστατεύουν τον κατηγορούμενο. Αυτό σημαίνει πως έχετε δικαιώματα και πρέπει να απαιτήσετε να τα ασκήσετε! Η αστυνομία δε θα σας τα χαρίσει, αντιθέτως θα βασιστεί... στην άγνοια, τον πανικό και τις βεβιασμένες κινήσεις σας, αν χάσετε την ψυχραιμία σας.

1 - ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Αν σας σταματήσει αστυνόμος στο δρόμο και απαιτήσει να του δείξετε την αστυνομική σας ταυτότητα, οφείλετε να το κάνετε.
Αν αρνηθείτε, μπορεί να τιμωρηθείτε με φυλάκιση από 10 ημέρες ως 1 χρόνο. (άρθρο 157 του νόμου 2458/1953).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αφού δείξετε την ταυτότητά σας, έχετε εκπληρώσει τις νόμιμες υποχρεώσεις σας.

Μην απαντάτε σε άλλες ερωτήσεις, τύπου «τι κάνεις εδώ;» «πού πηγαίνεις;» κλπ διότι είναι παράνομες.
Μπορεί στη συνέχεια οι αστυνόμοι να σας ζητήσουν να τους ακολουθήσετε στο τμήμα για «εξακρίβωση στοιχείων».
Εφόσον έχετε δείξει την ταυτότητά σας, αυτό είναι παράνομο, γι'; αυτό οφείλετε να διαμαρτυρηθείτε.
Αν παρ'; όλα αυτά σας αναγκάσουν να τους ακολουθήσετε, τότε αυτό που συμβαίνει είναι στην πραγματικότητα μία παράνομη σύλληψη,
αφού σας πηγαίνουν στο τμήμα χωρίς να υπάρχει ούτε ένταλμα σύλληψης ούτε κλήση για προσαγωγή μάρτυρα!
Άρα στο τμήμα πρέπει απλώς να δώσετε και πάλι τα στοιχεία σας και να αρνηθείτε να απαντήσετε σε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση.
Να επαναλαμβάνετε διαρκώς πως είναι παράνομο να σας κρατούν εκεί και να απαιτείτε να μιλήσετε με το δικηγόρο σας.


2 - ΣΥΛΛΗΨΗ

Η αστυνομία μπορεί να σας συλλάβει μόνο αν συντρέχει μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Α. Αν έχει εκδοθεί εναντίον σας ένταλμα σύλληψης
Β. Αν διαπράξατε αυτόφωρο έγκλημα.

Το ένταλμα σύλληψης είναι έγγραφο το οποίο εκδίδεται από τον ανακριτή και επιδίδεται από την αστυνομία στον ύποπτο.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πολύς κόσμος πιστεύει πως ο ανακριτής είναι ένας αστυνομικός. Αυτό είναι λάθος. Ο ανακριτής είναι δικαστής, που διενεργεί την ανάκριση, και μόνο αυτός μπορεί να υπογράψει ένταλμα σύλληψης.

Επιπλέον το ένταλμα, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να αναφέρει τα στοιχεία σας και ακριβώς την πράξη για την οποία κατηγορείστε! Τα γενικά και αόριστα εντάλματα είναι παράνομα. Ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να ξέρει ακριβώς για τι κατηγορείται. Ελέγξετε το ένταλμα και απαιτείστε να υπογράψετε την «έκθεση σύλληψης», ένα έγγραφο που θα αποδεικνύει τον τόπο και το χρόνο της σύλληψης.

Στη συνέχεια, ακολουθείστε τους αστυνομικούς, χωρίς να απαντήσετε σε ερωτήσεις. Εννοείται πως οποιαδήποτε βιαιοπραγία ή εξύβριση προς κατηγορούμενο που συνεργάζεται είναι παράνομη. Αν σας συμβεί, οι αστυνομικοί θα διαπράττουν ποινικά αδικήματα και μπορείτε να τους μηνύσετε.

Β. Αν διαπράξατε αυτόφωρο έγκλημα

«Αυτόφωρο» ονομάζεται ένα έγκλημα από τη στιγμή στην οποία τελείται μέχρι το τέλος της επόμενης ημέρας. Σε περίπτωση αυτόφωρου εγκλήματος, ο νόμος δίνει στην αστυνομία το δικαίωμα να συλλάβει το δράστη, χωρίς δικαστικό ένταλμα σύλληψης. Αυτό κατ'; αρχήν είναι σωστό, διότι θα ήταν παράλογο να έβλεπε π.χ. ένας αστυνόμος κάποιον βιαστή ή ληστή επί τω έργω και να έπρεπε να περιμένει να εκδώσει ο ανακριτής το ένταλμα! Ως τότε, ο δράστης θα είχε ήδη εξαφανισθεί.
Από την άλλη, όμως, η ελευθερία αυτή της αστυνομίας, οδηγεί συχνά σε αυθαιρεσία, γι'; αυτό πρέπει να είστε ιδιαίτερα ψύχραιμοι και να ξέρετε ακριβώς ποια είναι τα δικαιώματά σας.


Οι αστυνόμοι που σας συλλαμβάνουν οφείλουν να σας δηλώσουν το έγκλημα για το οποίο σας πηγαίνουν στο τμήμα. Επαναλαμβάνουμε πως γενικές και αόριστες αιτίες συλλήψεως είναι παράνομες. Ζητήστε να υπογράψετε «έκθεση σύλληψης». Αυτό το έγγραφο θα αποδεικνύει το πώς ακριβώς έγινε η σύλληψη και θα σας είναι χρήσιμο στη συνέχεια.
Στο τμήμα δηλώστε τα στοιχεία σας και μην απαντήσετε σε άλλες ερωτήσεις. Μην αφήσετε να σας ξεγελάσουν, λέγοντας πως «δεν θα σας πουν ακόμα για τι κατηγορείστε» Απαιτείστε είτε να σας αφήσουν να φύγετε είτε να σας «αποδώσουν κατηγορία». Αυτό σημαίνει να σας πουν για τι ακριβώς κατηγορείστε, να σας ονομάσουν «κατηγορούμενο».

Το να είσαι «κατηγορούμενος», έχει τεράστια νομική σημασία. Ο κατηγορούμενος ΔΕΝ είναι μάρτυρας, δεν οφείλει «να πει την αλήθεια, και μόνο την αλήθεια, χωρίς φόβο και πάθος»! Το αντίθετο, ο κατηγορούμενος έχει το λεγόμενο «δικαίωμα της σιωπής». Δηλαδή σε όλες τις ερωτήσεις δεν οφείλει να πει την αλήθεια, δεν οφείλει να πει τίποτα, μπορεί απλώς να πει «αρνούμαι την κατηγορία» ή απλά να πει «δεν απαντώ»!
Ο κατηγορούμενος ΔΕΝ ορκίζεται και κάθε τι που δήλωσε, αν είχε αναγκασθεί να ορκισθεί, απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί στη μετέπειτα διαδικασία. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως αυτή η διάταξη δεν εφαρμόζεται αυστηρά και συχνά παραβλέπεται. Γι΄αυτό, για να μη χειροτερεύσετε τη θέση σας, αρνηθείτε να ορκισθείτε ή να υπογράψετε οποιοδήποτε έγγραφο που λέει πως κάνατε δηλώσεις υπό όρκο.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Μέχρι να έρθει ο δικηγόρος σας, μη δίνετε εξηγήσεις, μην προσπαθείτε να δικαιολογηθείτε, μη λέτε καν «δεν ξέρω», μην υπογράφετε τίποτα. Δεν είστε υποχρεωμένοι να απαντήσετε, οι ελληνικοί νόμοι και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σας δίνουν το δικαίωμα να μην δώσετε ΚΑΜΙΑ εξήγηση.
Να ζητάτε διαρκώς το δικηγόρο σας. Μη σταματήσετε να το απαιτείτε, μέχρι να σας επιτρέψουν να μιλήσετε μαζί του. Είναι πρωταρχικό δικαίωμά σας, είναι παράνομο να σας το στερήσουν! Μάλιστα, αν δεν έχετε δικηγόρο, είναι υποχρεωμένοι να σας διορίσουν έναν.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το μέγιστο χρονικό διάστημα που μπορούν να σας κρατήσουν στο τμήμα είναι 24 ώρες. Μετά πρέπει να σας οδηγήσουν στον εισαγγελέα ή να σας αφήσουν ελεύθερους. Αν σας κρατήσουν πάνω από 24 ώρες, διαπράττουν βαρύτατο ποινικό αδίκημα, και το ίδιο το Σύνταγμα και ο Ποινικός Κώδικας επιβάλλουν ποινές. Διαμαρτυρηθείτε έντονα και φυσικά, μετά το τέλος της διαδικασίας έχετε δικαίωμα να τους μηνύσετε.

3 - ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΧΩΡΟ

Η έρευνα σε ιδιωτικό χώρο, όπως σπίτι, γραφείο κλπ, μπορεί να γίνει μόνο με «ένταλμα έρευνας» που πρέπει να το ζητήσετε πριν ανοίξετε την πόρτα.

Επιπλέον, απαιτείται να διενεργήσουν την έρευνα τουλάχιστον δύο άτομα, από τα οποία ο ένας πρέπει να είναι δικαστικός, όχι αστυνομικός!

Ελέγξτε τα στοιχεία των αστυνομικών και του δικαστικού, ελέγξτε το ένταλμα έρευνας και μόνο τότε ανοίξτε την πόρτα.

Αν η έρευνα γίνει μέσα στην ημέρα, τότε αρκούν τα παραπάνω.

Αν, όμως, η έρευνα γίνει νύχτα, πρέπει να υπάρχει και ένταλμα σύλληψης συγκεκριμένου προσώπου ή να διενεργείται αυτόφωρο έγκλημα.

Σημειωτέον πως νύχτα είναι από τις 8μ.μ.-6π.μ. το χειμώνα (1 Οκτωβρίου - 31 Μαρτίου) και 9μ.μ.-5π.μ. το καλοκαίρι (1 Απριλίου - 30 Σεπτεμβρίου).

ΠΡΟΣΟΧΗ! Άλλο είναι το «ένταλμα έρευνας» και άλλο το «ένταλμα σύλληψης».

Το ένταλμα έρευνας αναφέρεται σε συγκεκριμένο χώρο, ενώ το ένταλμα σύλληψης σε συγκεκριμένο άτομο, το οποίο πρέπει να βρίσκεται στο σπίτι, την ώρα που θέλουν να εισέλθουν για να τον συλλάβουν.

Αν δεν υπάρχει ένταλμα σύλληψης τη νύχτα, τότε οι αστυνόμοι πρέπει να σας πουν ότι διενεργείται αυτόφωρο έγκλημα και θέλουν να ερευνήσουν γι'; αυτό.

Πρέπει να μιλήσουν συγκεκριμένα και ειδικά πχ «Ακούστηκε πυροβολισμός και κραυγές, κάνουμε έρευνα για ανθρωποκτονία και σωματικές βλάβες».

Τελειώνοντας, να υπενθυμίσουμε πως ο οδηγός αυτός παρέχει νομικές συμβουλές σε πολύ απλό και πρακτικό επίπεδο, προσπαθώντας να σας «προετοιμάσει», ώστε να μη πανικοβληθείτε και προβείτε σε λόγια ή έργα που θα καταστήσουν χειρότερη τη θέση σας.

Ο οδηγός αυτός ΔΕΝ αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την ειδική νομική συμβουλή του δικηγόρου, που ο καθένας πρέπει αμέσως να καλέσει, σε περίπτωση κλήσης του από τις αρχές.
Ευελπιστούμε, ωστόσο, πως οι πρακτικές αυτές συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες, καθώς «μπλεξίματα» με την αστυνομική αυθαιρεσία μπορεί να έχει ο καθένας, ακόμα και άτομα που δεν έχουν διαπράξει κανένα απολύτως έγκλημα.

Και τότε θα διεξαχθεί ένας μικρός πόλεμος... η ψυχραιμία σας απέναντι στην αυθαιρεσία τους.