ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Η Καταδίκη ενός Διαφωνούντος

Απ’ όλους όσοι διέπραξαν εγκλήµατα κατά την ισραηλινή εισβολή στη Γάζα, το 2008, φυλακή θα πάει ένας ισραηλινός αριστεριστής επειδή συµµετείχε στο Τελ Αβίβ σε ποδηλατική διαµαρτυρία κατά του πολέµου…

∆ικαστήριο του Τελ Αβίβ καταδίκασε χθες σε φυλάκιση τριών µηνώντον Τζόναθαν Πόλακ επειδή συµµετείχε, τον Ιανουάριο του 2008, σε µια διαµαρτυρία µε ποδήλατα κατά της πολιορκίας της Γάζας. Ο Πόλακ ήταν ο µοναδικός από τους διαδηλωτές που συνελήφθη, χωρίς να έχει κάνει τίποτε περισσότερο από το να οδηγεί το ποδήλατό του µε τονίδιο τρόπο µε τους περίπου30 άλλους συντρόφους του.

Αστυνοµικοί µε πολιτικά τον αναγνώρισαν, τον ξεχώρισαν και τον συνέλαβαν. «∆εν µπορώ να εκφράσω µεταµέλεια για την υπόθεση αυτή», έχει δηλώσει. «Από τη σύλληψη ώς τοκατηγορητήριο, πρόκειται για µια πολιτική υπόθεση. Αν διαµαρτυρόµασταν για κάτι άλλο και όχι εναντίον της κατοχής, τίποτε δεν θα είχε συµβεί».

Στα 28 του, ο Πόλακ είναι ήδη ένας βετεράνος των διαδηλώσεων κατά του ισραηλινού Τείχους ∆ιαχωρισµού και του εποικισµού της κατεχόµενης ∆υτικής Οχθης. Εχει συµµετάσχει σε διαµαρτυρίες δίπλα στους Παλαιστινίους και έχει µοιραστεί τους ίδιους φυσικούς κινδύνους µ’ αυτούς. Με τη χθεσινή καταδίκη του, τέθηκε σε ισχύ και µια παλιότερη ποινή φυλάκισης τριών µηνών, η οποία του είχε επιβληθεί µε αναστολή επειδή είχε διαδηλώσει κατά της κατασκευής του Τείχους και την οποία θα υποχρεωθεί τώρανα εκτίσει.

«Ο Τζόναθαν είναι ένας φίλος, για τη φιλία του οποίου είµαι υπερήφανος», λέει ο παλαιστίνιος ακτιβιστής Αγεντ Μοράρ.Ο ίδιος ο Τζόναθαν λέει πως «άλλαξε πλευρά», πως πέρασε «από τη διαµαρτυρία, στη συµµετοχή στην αντίσταση».

Ο πατέρας του,ο Γιόσι Πόλακ,είναι ένας από τους διασηµότερους ισραηλινούς ηθοποιούς και µποϊκοτάρει τα θέατρα που ανεβάζουν παραστάσεις στους ισραηλινούς οικισµούς στα κατεχόµενα. Στην εφηβεία του, ο Τζόναθαν έγινε ακτιβιστής για τα δικαιώµατα των ζώων – ένα κίνηµα που στο Ισραήλ συγκεντρώνει ως επί το πλείστον τους αναρχικούς. Εξακολουθεί να δηλώνει αναρχικός και ναυποστηρίζει µε θέρµη τα δικαιώµατα των ζώων, καθώς γι’ αυτόν «ο ρατσισµός, ο σοβινισµός, ο σεξισµός και οσπισισµός (σ.σ.: από το αγγλικόspeciesism, η εκµετάλλευση ενός ζωικού είδους από ένα άλλο) πηγάζουν όλοι από την υποτίµηση του άλλου». Για τον Μοράρ, «ο Τζόναθαν είναι ένας άνθρωπος που προσπαθεί να αποδείξει πως αυτοί που πιστεύουν στην κατοχή, δεν µπορούν να θεωρούνται ανθρωπιστές ούτε πολιτισµένοι».

«Θα µπω στη φυλακή µε ψηλά το κεφάλι», είπε ο Τζόναθαν Πόλακ ενόψει της καταδίκης του. «Το δικαστικό σύστηµα είναι αυτό που πρέπει να χαµηλώσει τα µάτια µπροστά στον πόνο που προκλήθηκε στους κατοίκους της Γάζας, όπως αποστρέφει καθηµερινά τα µάτια του όταν βρίσκεται αντιµέτωπο µε τις πραγµατικότητες της κατοχής».

πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: