ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010


ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΔΙΠΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ!!!Ο ΔΙΑΟΛΟΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΑΓΚΑΡΙΑ!!!

Η τήρηση διπλών βιβλίων στους ναούς είναι ένα θέμα-ταμπού για την Εκκλησία, που επισήμως δεν αποδέχεται την ύπαρξή τους.

Ωστόσο δεν είναι λίγες οι ενορίες, ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται σε οικονομικά προβληματικές περιοχές, που αναγκάζονται να κρατήσουν διπλά βιβλία: ένα στο οποίο σημειώνουν τα έσοδά τους επισήμως και ένα άλλο, ανεπίσημο, που περιέχει τα πραγματικά έσοδα. Αυτή η πρακτική εντείνεται τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης, καθώς ολοένα και δυσκολότερα καλύπτονται τα υπέρογκα έξοδα συντήρησης των μεγάλων, και στην πλειονότητά τους παλαιών, κτιρίων των εκκλησιών. Πολυδάπανο όμως είναι και το φιλανθρωπικό έργο, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει εθελοντική προσφορά.

Τα έσοδα κάθε ναού προέρχονται από το παγκάρι, δηλαδή από την πώληση του κεριού, και από τις δωρεές των πιστών. Ομως, κάθε ναός είναι και εργοδότης, αφού απασχολεί από 3 έως 5 άτομα ως ψάλτες, νεωκόρους, καθαριστές και μαγείρους. Εφημέριος ναού στο κέντρο της Αθήνας ανέφερε στην «Κ.Ε.» χαρακτηριστικά ότι άνοιξε το παγκάρι τον Νοέμβριο, που έχει πολλές εορτές, αλλά οι εισπράξεις ήταν μόλις 930 ευρώ. Την ίδια ώρα μόνον ο μισθός του νεωκόρου μαζί με τις εισφορές στο ΙΚΑ ανέρχεται στα 1.100 ευρώ.

Ο δίσκος που βγαίνει κάθε Κυριακή σε έναν ναό από αυτούς που θεωρούνται «προνομιούχοι» δεν ξεπερνάει, κατά μέσον όρο, τα 350 ευρώ, ενώ στους υπόλοιπους, που βρίσκονται σε φτωχογειτονιές, δεν φτάνει πλέον ούτε τα 150 ευρώ.

Παρά τη δυσμενή συγκυρία, πάντως, ο αρχιεπίσκοπος αποφάσισε να ασκήσει αυστηρούς ελέγχους στους ναούς και στη διαχείριση του οβολού των πιστών. Προφανώς έχοντας υπ' όψιν του ότι υπάρχουν ναοί που δεν έχουν οικονομικά προβλήματα και παρ' όλ' αυτά κρατούν διπλά βιβλία, έστειλε εγκύκλιο και στους 145 ναούς της αρχιεπισκοπής. Από αυτήν προκύπτει ότι δεν αποδίδονται ακριβώς τα οφειλόμενα στην Αρχιεπισκοπή. Δίδονται σαφείς οδηγίες για διαφάνεια, με την αναλυτική καταγραφή των εσόδων και των εξόδων.

Πάντως, αυτή την περίοδο, με τα αλλεπάλληλα οικονομικά μέτρα, ο μεγάλος φόβος των περισσότερων εφημερίων είναι μήπως η κυβέρνηση επαναφέρει το μέτρο της καταβολής στην εφορία ποσοστού επί των ακαθάριστων εισπράξεών τους.
Μ. ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: