ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Γεμίζει ξανά η λίμνη Κάρλα με νερό από τον Πηνειό


Με νερό από τον Πηνειό άρχισε να γεμίζει η λεκάνη της επανασυσταθείσας λίμνης Κάρλα, στη Θεσσαλία, η οποία είχε αποξηρανθεί το 1962.

Ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης ήταν παρών στην τελετή παράδοσης του έργου. Όταν τεθούν σε πλήρη λειτουργία τα πέντε αντλιοστάσια του Πηνειού, θα τροφοδοτούν τη λίμνη με 14 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο.
Η λειτουργία των αντλιοστασίων θα συνεχιστεί για περίπου έξι μήνες. Εφόσον οι βροχές είναι επαρκείς, ο ταμιευτήρας της λίμνης θα έχει την άνοιξη 120.000 κυβικά μέτρα καθαρού νερού, όγκος που αντιστοιχεί στο 75% της χωρητικότητας.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Υποδομών, η λίμνη θα μπορεί να τροφοδοτείται από το φράγμα της Γυρτώνης, χωρίς να απαιτείται η λειτουργία αντλιοστασίων, καθώς η βαρύτητα θα αρκεί για τη μετακίνηση των υδάτων.
Η αναδημιουργία της λίμνης είναι εξαιρετικά σημαντική για την περιβαλλοντική και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας, επισήμανε ο υφυπουργός Υποδομών. Όπως τόνισε ο κ. Μαγκριώτης, θα συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην αντιπλημμυρική προστασία, την αποκατάσταση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, την άρδευση 100.000 στρεμμάτων και την ενίσχυση της ύδρευσης του Βόλου με 15 εκατ. κυβικά μέτρα νερού ετησίως, δηλαδή του 50% των αναγκών της πόλης.
Πριν από την αποξήρανσή της, το 1962, η οποία έγινε για να αποτραπούν οι πλημμύρες και να μειωθούν τα κουνούπια, η λίμνη Κάρλα, που βρίσκεται κοντά στο Πήλιο, νοτιοανατολικά της Λάρισας, είχε έκταση 180.000 στρεμμάτων και βάθος έως και έξι μέτρα. Στη νέα της μορφή δεν θα ξεπερνά τα 38.000 στρέμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: