ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!

ΣΤΟΛΙΣΑΜΕ!!!
adespotos1@hotmail.com

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Η νέα λίστα με τα επαγγέλματα που ανοίγουν - Στο επόμενο υπουργικό "κλειδώνουν"

- Μέσα στις γιορτές θα ανακοινωθούν τα κλειστά επαγγέλματα που ανοίγουν

- Μετά τους δικηγόρος, φαρμακοποιούς, συμβολαιογράφους, λογιστές και μηχανικούς ακολουθούν, ταξί, κομμωτήρια, ηλεκτρολόγοι κ.α.
- Η λίστα αποφασίζεται στο υπυργικό συμβούλιο της Δευτέρας

Μέσα στις γιορτές θα ανακοινωθούν τα κλειστά επαγγέλματα που ανοίγουν με βάση τις προβλέψεις του Μνημονίου. Πέραν των γνωστών – νομικοί, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί και ορκωτοί λογιστές – θα περιλαμβάνονται και δεκάδες άλλα επαγγέλματα που μέχρι τώρα θεωρούνταν “ρυθμισμένα”. Μεταξύ αυτών σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, θα περιλαμβάνονται αρτοποιοί, κομμωτές, κτηματομεσίτες, ξεναγοί κ.α.

Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα παρουσιαστεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα και η λίστα με αυτά μεγαλώνει όσο πλησιάζει η ημέρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ εξετάζεται το ενδεχόμενο πέρα από όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο, να μπορούν οι υπουργοί να βλέπουν ένα προς ένα τα επαγγέλματα που βρίσκονται στις αρμοδιότητές τους.

Μεταξύ αυτών - που σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους πλησιάζουν τα 160 - περιλαμβάνονται για παράδειγμα τα ταξί, τα φορτηγά, τα αρτοποιεία, οι κτηματομεσίτες, οι ηλεκτρολόγοι, οι ξεναγοί, οι κομμωτές, οι αισθητικοί, οι βρεφονηπιοκόμοι, εργοθεραπευτές κ.α. Επίσης, στα υπό εξέταση για άνοιγμα είναι ορισμένα επαγγέλματα του τουριστικού κλάδου και του εμπορίου.

Το Μνημόνιο προβλέπει ότι ο κάθε υπουργός – πέραν του νομοσχεδίου σκούπα – θα μπορεί με ΠΔ ή υπουργική απόφαση να αποφασίζει τις αλλαγές.

Η χρονική στιγμή των ανακοινώσεων θεωρείται “βολική” καθώς μέσα στις γιορτές η κυβέρνηση υπολογίζει σε μικρότερες αντιδράσεις. Από την άλλη πλευρά με τις ρυθμίσεις επηρεάζονται κλάδοι με μεγαλύτερη συνδικαλιστική ισχύ και ερείσματα στην κυβέρνηση, πράγμα που προκαλεί ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο. Το άνοιγμα των επαγγελμάτων που ακολουθεί τις μεγάλες ανατροπές του πολυνομοσχεδίου, είναι σίγουρο ότι θα συναντήσει ισχυρή αντίσταση.

Οι αλλαγές, όπως προβλέπει το Μνημόνιο θα πρέπει να εφαρμοστούν έως τον Μάρτιο του 2011 ενώ για άλλα πιο δύσκολα επαγγέλματα θα δοθεί εξάμηνη παράταση. Αν καθυστερήσει η ρύθμιση εξετάζεται ρήτρα αυτόματης απελευθέρωσης με ευθύνη των αρμοδίων υπουργείων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Λογική του νομοσχεδίου θα είναι να αρθεί κάθε περιορισμός και προνόμια που διέπουν την άσκηση επαγγέλματος και την πρόσβαση σε αυτό. Πρόκειται για γεωγραφικούς περιορισμούς, εμπόδια στην αδειοδότηση του επαγγέλματος, καθοριζόμενες κατώτατες αμοιβές, εγγυημένα ελάχιστα περιθώρια κέρδους και εγγυημένη εργασία.

Για παράδειγμα στο νομικό επάγγελμα δεν θα υπάρχει ελάχιστη αμοιβή και γεωγραφικοί περιορισμοί στη άσκηση επαγγέλματος. Στους φαρμακοποιούς θα ισχύσουν πιο ελαστικά ωράρια και μείωση των περιθωρίων κέρδους, στους συμβολαιογράφους κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής και αύξηση του αριθμού των επαγγελματιών, ενώ κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής θα υπάρξει και για μηχανικούς και ορκωτούς λογιστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων θα συνδυαστεί με την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της οδηγίας Μπολκενστάιν, δηλαδή της άρσης περιορισμών στην παροχή υπηρεσιών για κάθε πολίτη της Ευρώπης, στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: